Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
hajd vazi pa ti ija posaljem na pp svoj mobitela da mi mozes javiti inace da imam necij mob s foruma:) ma vjerujem ti jer se zamislim u toj situaciji ii odmah iznervirana.
imam jos fore hvala Bogu i mogu se fino konsultovat, svakako sam iduce sedmice htjel da naletim do cryo sava.
a mislim da bi se maticne celije uzele da je potrebno da se uzmu u roku nekoliko minuta sto znaci da se presjeca pupcana vrpca tako da to duze pulsiranjei uzimanje maticnih ne ide zajedno prema onom se tso sam ja naucila. a najbolje je d pitas tu njihovu agenticu ona to mora da zna ...
al vala svašta sam nesto gurala u zivotu, nece mi ni ovo biti ni mrsko ni tesko!
ljubim te
"Gospodaru moj, pokloni mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš." (Ali Imran,38) _______________________________________________ beta 06.06.2011 1309 beta 08.06.2011 3282 :) 10.02.2012 8:05 moja maca! Hvala Ti Gospodaru
već sam pisala o tome da nisam uočila razliku u vremenu nakon poroda i presjecanja pupčanika između prvog i drugog poroda oba puta pupčanik je odmah presječen, a nakon drugog poroda sam pohranjivala matične stanice
u svakom slučaju bilo bi dobro da neko iz cryo save-a odgovori na ovo pitanje, ali potkrepljeno zvaničnim naučnim izvorom, a ne nekom internet stranicom koja nema naučnu recenziju ili nekim časopisom za široke narodne mase
Citam ja jedno istrazivanje..ima smisla..jer krv ne pripada pupcaniku nego djetetu.Umbilikalna krv je djetetova krv..ipak sutra cu provjeriti na dvije strane..vec sam dogovorila telefonom..bez pristrasnosti
< Poruku je uredio gerberka -- 22.12.2011 18:13:45 >
"Gospodaru moj, pokloni mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš." (Ali Imran,38) _______________________________________________ beta 06.06.2011 1309 beta 08.06.2011 3282 :) 10.02.2012 8:05 moja maca! Hvala Ti Gospodaru
Ja sam sacuvala maticne kod njih i sve je bilo super. Isto sam ih pitala za presijecanje pupcanika i objasnili su mi da se to radi skroz odvojeno od majke i djeteta, kad doktor zavrsi sa presijecanjem pupcanika. Krv se tek onda uzima iz pupcanika. Isto ovo mi je i doktor rekao. A sto se tice placanja, ja sam sve regularno platila preko interneta, a mislim da na to svakako niko ne moze uticati iz neke firme, moze jedino banka dva puta rezervisati. Zato si vjerovatno njima i pisala reklamaciju gerberko...ne znam.
Ja sam sacuvala maticne kod njih i sve je bilo super. Isto sam ih pitala za presijecanje pupcanika i objasnili su mi da se to radi skroz odvojeno od majke i djeteta, kad doktor zavrsi sa presijecanjem pupcanika. Krv se tek onda uzima iz pupcanika. Isto ovo mi je i doktor rekao. A sto se tice placanja, ja sam sve regularno platila preko interneta, a mislim da na to svakako niko ne moze uticati iz neke firme, moze jedino banka dva puta rezervisati. Zato si vjerovatno njima i pisala reklamaciju gerberko...ne znam.
prva objava na ovoj temi...zanimljivo i naravno puno toga govori i da ti kažem, ja sam samo tražila ljubaznost i susretljivost, jer kad mi je novac po drugi put povucen upucena sam iz banke na kompaniju. povukli mi novac, normala da cu pitati na obje strane do koga je!!! jel trebam dobiti batine što sam na dva mjesta pokušala dobiti informaciju?
ovo vam je minus
< Poruku je uredio gerberka -- 23.12.2011 11:57:23 >
Gerberko, nije moguce pohraniti celije ako se ostavi pupcanica dok ne prestane pulsirati. To je najduze 3 minute. Laze svako ko kaze da moze, jer placenta ostane bez krvi, pupcanik izbijeli i sva vrijedna krv je vec u bebinom tijelu (to je 1/3 bebine ukupne krvi, oko 200 ml) Dovoljno govori koliko je to bitno za bebu. Zamisli da odraslom covjeku neko oduzme 1/3 krvi. Za pohranu celija minimalno se mora uzeti 80 ml krvi. Kod nas svakako bacaju tu krv, jer pupcanik rezu nekoliko sekundi nakon poroda, i svo to blago ostane u onoj kanti koja kasnije zavrsi u smecu, osim ako im das jasne instrukcije. Zbog toga sam rekla da za onoga ko ne insistira na odgodjenom rezanju, je u svakom slucaju bolje imati te celije za nedaj Boze, inace samo propadnu.
A koga interesuju strucni tekstovi a ne oni za sire narodne mase, neka ukuca "delayed cord clamping research" i dobit ce obilje naucnih clanaka i istrazivanja. Nema smisla pitati nekoga da ti predlozi literaturu koja njemu nije u interesu.
hvala na objašnjenju..svejedno mislim da je kod nas nemoguće insistirati da završi pulsiranje
pošto sam ja hvalila family plus sad da napisem i lose iskustvo kako se nekoj ženici nebi ponovilo..kako bi izbjegli proviziju u banci receno nam je da uplatimo online..umjesto 414 km ( 210 eura ) uzeli su mi duplo..dosli smo u banku, dva puta rezervisan novac za set..zvali direktora vedrana koji je bio totalno neljubazan, kaze nemoguce da vam je uzeto dva puta , ne pricajte nebuloze pitam se samo zašto se tako ne ponaša po medijima na kojima se pojavljuje!!! onda trči do banke, do šefice, ona nam napisala reklamaciju, storniraj, zvali u sarajevo centralnu banku..da nam nije bilo banke ostali bi kratki za jos 414 km!!! strašno! najgore što te pravi budalom..ako ne možes ili ne znaš makar ne vrijeđaj klijente. uglavnom plaćanje preko banke je puno bolje, online plaćanje je nesigurno. toliko o njihovoj tačnosti, profesionalizmu i saradnji. pitam se samo koliko su ekspeditivni kad nekom ne daj Bože zatrebaju maticne celije...
pa mislim, da se desava...meni se nije desilo s prvom uplatom za set...bar ja nisam primjetila...ali kad sam placala veliki iznos dugo je stajao nalog i na kraju sam zvala banku jer sam se bojala da ne zakasnimo s uplatom...oni su to ubrzali i rekli mi da se moze desiti da i dalje stoji rezervacija para...pa ako to primjetim u isto vrijeme kada vidim i da je nalog proveden da ih zovem...i tako je i bilo i samo su u sistemu skinuli rezervaciju koja je ostala
sve ok, ja nisam ni u koga upirala prstom,samo sam se razocarala postupanjem mislim da kad sam vidjela da je povucen novac i kad su me upućivali na kompaniju i obrnuto..normalno da cu pitati te dvije strane..i banku i kompaniju. meni niko nije objasnio kao tebi.
mislim da nisam neka grešnica što sam se raspitivala gdje mi nestade novac.
< Poruku je uredio gerberka -- 23.12.2011 23:11:45 >
sve ok, ja nisam ni u koga upirala prstom,samo sam se razocarala postupanjem mislim da kad sam vidjela da je povucen novac i kad su me upućivali na kompaniju i obrnuto..normalno da cu pitati te dvije strane..i banku i kompaniju. meni niko nije objasnio kao tebi.
mislim da nisam neka grešnica što sam se raspitivala gdje mi nestade novac.
naravno da nisi, tvoj je novac u pitanju a postupak direktora u ovom slucaju je krajnje neprofesionalan...
hvala ti rose za objasnjenje..da znam i ja ubuduce..ko kad sam prvi put u zivotu placala nesto online, a zeljela sam pozuriti da ispostujem sve i svakoga..jednostavno sam takva
ljubim te
i meni je ovo bilo prvo placanje online...ovaj veliki iznos platila iz kreveta nakon poroda ...mislim da nisi nista pogrijesila...nekad i sistem pobudali pa registruje dva puta ili skine novac a ostavi rezervaciju (ko meni sto se desilo) ali ja imam elektronsko bankarstvo pa mogu da pratim svoje naloge i transakcije pa sam upratila da dugo stoji i zvala ih jer se vec blizio krajnji datum da novac legne u cryo save a onda mi moj licni bankar (ima i to ) rekla da se moze desiti da ostane rezervacija i da je obavezno zovem ako to primjetim
A koga interesuju strucni tekstovi a ne oni za sire narodne mase, neka ukuca "delayed cord clamping research" i dobit ce obilje naucnih clanaka i istrazivanja. Nema smisla pitati nekoga da ti predlozi literaturu koja njemu nije u interesu.
ja sam ta koja je tražila naučne tekstove, jer svi linkovi koju su postavljani nisu tog karaktera
takođe zbog svoje struke i magistarskog rada koji sam nedavno branila, jako dobro znam koji su zvanični naučni izvori iz medicinske oblasti i šta treba ukucati....ali za detaljno pretraživanje istih treba dosta vremena (koje trenutno nemam), pa sam predložila da to urade kompanije koje se bave čuvanjem matičnih stanica, jer je to i njima u interesu
a ne znam zato im ne bi bilo u interesu postaviti zvanine naune dokaze da uzimanje krvi iz pupanika nije tetno za bebu
< Poruku je uredio taurus -- 23.12.2011 23:42:30 >
Zna li neko nesto vise o vijeku trajanja maticnih celija? Prije 2 ili 3 sedmice je bila tema na zabranjenjom forumu i bilo je nekih gostiju iz vana a i nasih i lijepo su naglasili da je vijek trajanja najduze 23 godine, a ovamo svugdje na prospektima citamo da su nam celije "za citav zivot"... Ja sam ovu informaciju cula samo tu noc na emisiji i niko vise nigdje ne spominje nista o tome... Mislim sve jedno cemo ih sacuvati ali eto cisto bih voljela da znam je li ih imamo za "citav zivot" ili naredne 23 godine!
Zna li neko nesto vise o vijeku trajanja maticnih celija? Prije 2 ili 3 sedmice je bila tema na zabranjenjom forumu i bilo je nekih gostiju iz vana a i nasih i lijepo su naglasili da je vijek trajanja najduze 23 godine, a ovamo svugdje na prospektima citamo da su nam celije "za citav zivot"... Ja sam ovu informaciju cula samo tu noc na emisiji i niko vise nigdje ne spominje nista o tome... Mislim sve jedno cemo ih sacuvati ali eto cisto bih voljela da znam je li ih imamo za "citav zivot" ili naredne 23 godine!
koliko znam MC se cuvaju 20 godina ...a onda ce djete tada vec mladi covjek odluciti da li ce nastaviti cuvati ili prekinuti ugovor...
Jasno je meni da mi danas placamo njihovo cuvanje na 20 godina, ali kako sam vec napisala dr.u emisiji je rekao da je njihov vijek trajanja 23 godine po dosadasnjim istrazivanjima i da one poslije 23 godine ne vrijede nista! Nisam najbolje pratila emisiju i ne znam koji dr. je tacno to rekao (znam da je bio stranac jer su taj dio prevodili). Emisija je bila 8. decembra, je li jos neko gledao?
Taurus, onda te nisam dobro razumjela. Izvini! Mislila sam da hoces traziti literaturu o koristima odgodjenog rezanja. Ja definitivno ne znam za istrazivanje koje ukazuje na opasnosti ranog rezanja, ali postoji mnogo koji dokazuju prednosti odgodjenog, i o tome se radi. naprimjer, niko ne kaze beba ce ti biti anemicna ako pupcanicu prerezes rano, ali da odgodjeno rezanje osigurava potpunu zastitu od anemije u prvih 6 mjeseci zivota koji su vitalni za razvoj pluca i mozga, a time smanjuje mogucnost od obolijevanja od oko stotinjak bolesti povezanih sa anemijom (jedna od njih je i ostecenje mozga), je nesto sto je 100% dokazano. pogotovo kod beba koje su rodjene prijevremeno. stvarno ima mnogo clanaka koji govore o tome, lahko ih je naci. ja sam alternativac u dusi pa sve sto mi izgleda neprirodno, ja stavljam pod duplu lupu, a oduzimanje krvi koja je toliko bogata, ne samo maticnim celijama, nego i mnogim drugim komponentama, od bebe, da bi se mogle zadrzati za nedaj Boze, mi izgleda logicno samo ako vec postoji realna potreba. Licno ne mislim da je Bog dizajnirao sve te celije i tu takvu vrijednu krv i uspostavio sistem koji to sve odvede u bebino tijelo odmah nakon poroda, ako to bebi ne treba od prvog dana njenog zivota. I sami znamo da se medicina vrlo brzo razvija,a stvari vezane za vrijednost maticnih celija iz pupcanika se tek otkrivaju. Znamo da nam maticne celije mogu vratiti zdravlje u slucaju da obolimo, ali moramo se zapitati da li je moguce da smo dobili tu bolest, upravo zato sto nismo imali te maticne celije u sebi, gdje su i trebale biti. Ne govorim ovo da bih se upustala u diskusiju, vec kao roditelj razmisljam i vagam i svoje razmisljanje dijelim sa vama. Ocito je cemu naginje u ovom slucaju ali da sam i sama na cisto s tim, nisam 100% Naravno da ih mozes i trebas pitati sta god je vezano za njihovo polje djelovanja i trebali bi biti sretni da ti odgovore.
Gerberko, ja sam prvo djete rodila u Sarajevu (Kosevo) i zahtjevala sam da ne rezu pupcanicu dok potpuno neprestane pulsirati i pobijeli, i tek kad sam podojila bebu iz obje dojke i dobro se izmazili onda je babica prerezala. Istina je da je pitala nekoliko puta, "Moze li sad?" sa otvorenim makazama ali ako insistiras onda poslusaju
koliko znam MC se cuvaju 20 godina ...a onda ce djete tada vec mladi covjek odluciti da li ce nastaviti cuvati ili prekinuti ugovor...
Jasno je meni da mi danas placamo njihovo cuvanje na 20 godina, ali kako sam vec napisala dr.u emisiji je rekao da je njihov vijek trajanja 23 godine po dosadasnjim istrazivanjima i da one poslije 23 godine ne vrijede nista! Nisam najbolje pratila emisiju i ne znam koji dr. je tacno to rekao (znam da je bio stranac jer su taj dio prevodili). Emisija je bila 8. decembra, je li jos neko gledao?
to mi nema logike...ili nisi dobro cula ili nisu dobro preveli... u njihovom prvom gostovanju je bilo velikih gresaka u prevodu... zamolicu ljude iz Cryo save da se oglase o ovome tj daju pravu informaciju