nestoslobodno -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (24.12.2011 1:03:24)
|
Taurus, onda te nisam dobro razumjela. Izvini! Mislila sam da hoces traziti literaturu o koristima odgodjenog rezanja. Ja definitivno ne znam za istrazivanje koje ukazuje na opasnosti ranog rezanja, ali postoji mnogo koji dokazuju prednosti odgodjenog, i o tome se radi. naprimjer, niko ne kaze beba ce ti biti anemicna ako pupcanicu prerezes rano, ali da odgodjeno rezanje osigurava potpunu zastitu od anemije u prvih 6 mjeseci zivota koji su vitalni za razvoj pluca i mozga, a time smanjuje mogucnost od obolijevanja od oko stotinjak bolesti povezanih sa anemijom (jedna od njih je i ostecenje mozga), je nesto sto je 100% dokazano. pogotovo kod beba koje su rodjene prijevremeno. stvarno ima mnogo clanaka koji govore o tome, lahko ih je naci. ja sam alternativac u dusi [sm=smiley1.gif] pa sve sto mi izgleda neprirodno, ja stavljam pod duplu lupu, a oduzimanje krvi koja je toliko bogata, ne samo maticnim celijama, nego i mnogim drugim komponentama, od bebe, da bi se mogle zadrzati za nedaj Boze, mi izgleda logicno samo ako vec postoji realna potreba. Licno ne mislim da je Bog dizajnirao sve te celije i tu takvu vrijednu krv i uspostavio sistem koji to sve odvede u bebino tijelo odmah nakon poroda, ako to bebi ne treba od prvog dana njenog zivota. I sami znamo da se medicina vrlo brzo razvija,a stvari vezane za vrijednost maticnih celija iz pupcanika se tek otkrivaju. Znamo da nam maticne celije mogu vratiti zdravlje u slucaju da obolimo, ali moramo se zapitati da li je moguce da smo dobili tu bolest, upravo zato sto nismo imali te maticne celije u sebi, gdje su i trebale biti. Ne govorim ovo da bih se upustala u diskusiju, vec kao roditelj razmisljam i vagam i svoje razmisljanje dijelim sa vama. Ocito je cemu naginje u ovom slucaju [sm=smiley1.gif] ali da sam i sama na cisto s tim, nisam 100% Naravno da ih mozes i trebas pitati sta god je vezano za njihovo polje djelovanja i trebali bi biti sretni da ti odgovore. Gerberko, ja sam prvo djete rodila u Sarajevu (Kosevo) i zahtjevala sam da ne rezu pupcanicu dok potpuno neprestane pulsirati i pobijeli, i tek kad sam podojila bebu iz obje dojke i dobro se izmazili onda je babica prerezala. Istina je da je pitala nekoliko puta, "Moze li sad?" sa otvorenim makazama ali ako insistiras onda poslusaju [sm=bravo.gif]
|
|
|
|