Hanady RR -> RE: Pravna pitanja (11.11.2013 12:17:46)
|
IZVORNA PORUKA: SREĆNA Može li mi neko od pravnika odg.u pitanju je dužina trajanja porodiljskog odsutsva za majke blizanaca.Da li se to kod nas uopšte primjenjuje, da li je ikad ijedna majka blizanaca dobila rješenje o prodiljskom na 1,5 godinu. Meni je moja pravnica u firmi Direkciaj za koordinaciju pol.tijela pri Ministarstvu bezbjednosti, rekla prvo da živim u RS-u imala bih pravo, ja sad ne kontam jer prema zakonu o radu Fbih porodilje imaju pravo na 1,5 godinu, pa ako se uzplata doprinosa vrši prema entitetima, logično je onda da ja koja živim u federaciji imam pravo na to, ako se već ide tom linijom, kasnije kad me je nazvala kaže da prema zakonu o radu u Institucijama BiH po kojem postupaju nemam pravo.Ne kontam, zar nije malo kontradiktorno. Stvarno nemam vremena da istražujem oko svega toga, pa bih molila kao iko od pravnika išta zna o ovim relacijama da mi odg. Hvala najljepša Zakon o radu F BiH koji kaže članom 55 je izmjenjen bilo je ovako Za vrijeme trudnoce, porodaja i njege djeteta, zena ima pravo na porodajno odsustvo od jedne godine neprekidno, a za blizance, trece i svako slijedece dijete zena ima pravo na porodajno odsustvo od 18 mjeseci neprekidno. a sada je ovako “Za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta, žena ima pravo na porođajno odsustvo u trajanju od jedne godine neprekidno. Na osnovu nalaza ovlaštenog liječnika žena može da otpočne porođajno odsustvo 28 dana prije očekivanog datuma porođaja. Žena može koristiti kraće porođajno odsustvo, ali ne kraće od 42 dana poslije Zakonom o radu u insticucijama Bosne i Hercegovine član 36 Za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta, žena ima pravo na porođajno odsustvo od dvanaest mjeseci neprekidno. Tako da preko 12 za blizance je smanjeno zakonom u tom obimu prava u F BiH i dok u RS-u Zakonom o radu RS-a i dalje stoji ovako prvi stav člana 73 Za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta, žena ima pravo na porodiljsko odsustvo u trajanju od jedne godine neprekidno, a za blizance i svako treće i naredno dijete, u trajanju od 18 mjeseci neprekidno. Zakonodavac u RS se, ipak, opredijelio za duže porodiljsko odsustvo u slučaju rađanje blizanaca, trećeg i svakog narednog djeteta, dok u FBiH porodiljsko odsustvo u svim slučajevima traje jednu godinu.
|
|
|
|