RE: Pravna pitanja (Puna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Porodično zakonodavstvo

Poruka

ziki -> RE: Pravna pitanja (18.7.2013 14:17:35)

evo posta od felix

IZVORNA PORUKA: felix

pozz zene vak, htjela sam vas pitat nesto ak neko zna da mi odg. Znaci ja sam na poslu oko povredila dobila bolovanje i ozledni list od njih vodila se kod jedne dokt. dje mi lecila oko, jednu noc me zaboli ne vidim nis ja odem privatno cojk me pregleda DETALJNO kaze na desno oko udareno, ostecen vid da mi cale i na levom oku ima sioptrija od prije kao, al na desnom da osteceno ja sam pre SUPER VIDILA. da bi ja osla stim nalazom od dr. dokt u firmu nece da priznaju taj nalaz i kao ako na oba oka ima dioptija nije kao od povrede na radu mene tlak skocio od huje, ja na levo oko ok vidim mala dioptrija na desno ne vidim slova cisto i bog...
Nista kao moram ovo odnet svom doktoru, da protokolise hm kontam onda sam najebala , nista ja svojoj dokt na kontrolu, reknem oko me bolilo osla dr. tu noc propiso mi dioptriju ona ljuta ronda lupi mi vratima ispred nosa.

Danas ja osla na kontrolu sve ok , radila uzv oka sve oke. al vid nece da pogleda pa reko ja ne vidim mozetel mi pogleda ovo uvazi jok kao ja sam izlecila oko od upale a to sto ne vidis ok. neka se posavjetujem s tim dokt kod koga sam isla ama gorilo mi pod nogama morala sam ic vaj boze...

Tako da meni dole u firmi nece dat nikake ostete na oko , povredu jer et drugi nalaz ona vid nece da pogleda da svoje misljenje kao ja sam svoje izlecila ..dala mi kapi druge i mazu i cao ak ne bude problema utorak mogu na poso
Ja dol nazvala tak i tak velim ko ce reko, meni snosi sve troskove lekova hodanja i moji zivaca i plus ovo sto mi nece da priznaju da je ostata na radu a na kojem ce klincu biti, ja sam dotad perfektnooooo vidila...

Jbmti bosnu drzavu i nepravdu et.... ja nosim cale trenutno sta cu taj cika rekao nosi stalno ja pod njima ok vidim jos mi malo magle od kapi maze al bolje nego bez njih

felix -> RE: Pravna pitanja (18.7.2013 14:19:44)

hvala[sm=smiley1.gif]

hanabanana -> RE: Pravna pitanja (18.7.2013 14:24:23)

Teško da možeš dobiti dioptriju radi udarca u oko.

Što se tiče tvog ljekara, imaš kutiju ispred ambulante, ja bih napisala prigovor na njen rad.

felix -> RE: Pravna pitanja (18.7.2013 14:38:10)

jbga al problem je da sam ja pre superrr vidila sad posle tog udarca , ne vidim cisto uopste al mi nece da priznaju jer kao imas na oba oka dioptriju sta cu sad. radila mi sve preglede ona danas uzv oka hb nema ostecenja nikakvi sve ok ... na vanjsko isto oke. sam et na to oko ne vidim citka slova .....

koka i po -> RE: Pravna pitanja (18.7.2013 16:31:22)

IZVORNA PORUKA: hanabanana

IZVORNA PORUKA: koka i po

znaci...potrebna je pismena izjava.
evo o cemu se radi.ja sam se odrekla imovine mojih roditelja.istu su odlucili dati mojoj djeci.ali nisam dala nikakvu pismenu izjavu.
nema zivih srodnika tipa daida ,amida i sl

Koka po ovome nisam sigurna u jedno, jesu li tvoji roditelji umrli ili nisu?
Znam da je glupo pitanje, ali mi nije jasno.

nisu draga.
buduci da ja nisam zato da njihovu imovinu prepisu meni( ne treba mi hB ovo sto imam je dovoljno) oni su odlucili da sve ostave mojoj djeci.vjerovatno su napravili testament (previse mi je da poticem tu temu).

hanabanana -> RE: Pravna pitanja (18.7.2013 18:58:01)

Testamentom mogu ostaviti imovinu kome hoce, pa i tvojoj djeci.
Ti dakako u tom slucaju imas pravo na nuzni dio, koji ti neces traziti, jer neces osporavati testament.
Ne znam imas li brace ili se sestara jer oni mogu da osporavaju i mogu traziti nuzni dio.

A mogu sada za zivota prepisati na tvoju djecu.

lila25 -> RE: Pravna pitanja (22.9.2013 21:29:41)

Moze li mi neko objasniti kakva su prava kad si prijavljen na pola radnog vremena.ako ostanem trudna i budem i dalje na pola radnog vremena imam li pravo na naknadu za porodilje i koliko ona iznosi....I da li bi me mogao drugi poslodavac isto prijaviti na pola pa da imam puno radno vrijeme hvala......

mum82 -> RE: Pravna pitanja (14.10.2013 13:04:12)

treba mi savjet hitno...

mm 2007 bio zirant poznaniku(mada se on ne sjeca da je nesto potpisao) za kreditnu karticu,,,nikad nikakvo obavjestenje nismo dobili,,,sad stigla obavijest od banke da u roku od dvadeset dana izmirimo dug ili slucaj ide na sud...mm otisao u banku u kojoj je kartica otvorena,sluzbenik mu nije nasao ugovor da pogleda je li njegov potpis(jer se ne sjeca kao sto rekoh),,ne moze kao naci ima toga puno,,,navodno da dodje opet u srijedu pa da kao nesto pokusaju sredit,jer je i duznik kao dogovorio otplatu u ratama...
e sad meni je veci prob sto je to kred kartica i ja predlazem da pisemo prituzbu u sarajevo na rad ovog sluzbenika-jer nikad nismo dobili obavijest ni o kakvom dugu...a isto tako na koji nacin da ja zahtijevam da mm ne bude vise zirant za tu karticu jer ovaj duznik moze sad otplatit dug i opet mu produze karticu,ili ne mogu---ne znam...

iskreno(osim mm[sm=hudicek1.gif]) najvise me izbacio iz takta ovaj sluzbenik koji ne zna ni o cemu se radi,nit mu je stalo da nadje taj slucaj...samo je rekao mm da kao nista ne placa[sm=zmeden.gif]

Pingvina -> RE: Pravna pitanja (1.11.2013 18:10:12)

Pozdrav...
Molila bih ako neko moze da mi navede zakonske propise vezane za raspisivanje konkursa u javnim ustanovama na podrucju Federacije. Konkretno me zanima da li je konkurs validan ukoliko javni medij koji ga objavljuje ne pokriva sire podrucje FBiH. Tacnije, pokriva sramotno usko podrucje.
Hvala unaprijed!!!

klemzi -> RE: Pravna pitanja (1.11.2013 21:03:21)

Ajde pravnice odgovorite našem pernatom djugu [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

Pingvina -> RE: Pravna pitanja (1.11.2013 21:33:18)

IZVORNA PORUKA: klemzi

Ajde pravnice odgovorite našem pernatom djugu [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

[sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]

henna ze -> RE: Pravna pitanja (1.11.2013 21:37:24)

ja bih mogla probati dok ne dodju prave pravnice..

mislim da svaki oglas o javnim nabavkama mora biti objavljen u sluzbenom glasniku...da bi kasnije mogao biti objavljen i u javnim medijima...samim tim sto je objavljen u glasniku ispunjen je uvjet o dostupnosti i nema potrebe objavljivati u nekim drugim glasilima..ali moze...isto tako i objavljivanje na web portalu je ok...

imas zakon o javnim nabavkama..pa pogledaj clanove 19 i 20

Pingvina -> RE: Pravna pitanja (1.11.2013 21:44:51)

Hvala ti henna sto si se javila. Ja nisam dobro objasnila...kad huja covjeka spopadne. Radi se o oglasu za prijem na radno mjesto u javnoj ustanovi. To me konkretno zanima. Ja sam mislila da taj oglas mora biti dostupan siroj javnosti a ne samo lokalnoj...[sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif]

henna ze -> RE: Pravna pitanja (1.11.2013 21:52:52)

IZVORNA PORUKA: Pingvina

Hvala ti henna sto si se javila. Ja nisam dobro objasnila...kad huja covjeka spopadne. Radi se o oglasu za prijem na radno mjesto u javnoj ustanovi. To me konkretno zanima. Ja sam mislila da taj oglas mora biti dostupan siroj javnosti a ne samo lokalnoj...[sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif]

ja sam tebe razumjela o javnim nabavkama

ali mislim da je bitno da bude objavljen u bilo kojim novinama...ne mora biti na vecem nivou.npr..nasa rijec..zenicki ist..ispravice one ako grijesim

ladyblue RR -> RE: Pravna pitanja (1.11.2013 21:53:50)

Pozdrav...
Molila bih ako neko moze da mi navede zakonske propise vezane za raspisivanje konkursa u javnim ustanovama na podrucju Federacije. Konkretno me zanima da li je konkurs validan ukoliko javni medij koji ga objavljuje ne pokriva sire podrucje FBiH. Tacnije, pokriva sramotno usko podrucje.
Hvala unaprijed!!!

validan je. bitno je da izlazi u tom entitetu a u kom tiražu i koje područje pokriva, nije bitno.

Pingvina -> RE: Pravna pitanja (1.11.2013 21:55:51)

Ok cure, hvala vam puno...Bas sam ostala bez teksta.[sm=smiley3.gif][sm=smiley3.gif]

Hanady RR -> RE: Pravna pitanja (1.11.2013 21:56:26)

jedino ako je kantonalnim zakonom porpisano nešto posbeno...
znači imaš i pravilnike na nekim nivoima ...npr kanton sarajevo ima pravilnik za prijem u škole itd...

al relano gledajući konkurs je za taj lokalitet dovoljan i validan je...sem u slučajevima kako iznad napisah postojanj posbenih pravilnika na kantonu/županiji

Pingvina -> RE: Pravna pitanja (1.11.2013 21:56:34)

henna izvini...bas sam se uznemirila...ne znam kako sam uspjela ista i napisati.

Hanady RR -> RE: Pravna pitanja (1.11.2013 22:00:55)

henna izvini...bas sam se uznemirila...ne znam kako sam uspjela ista i napisati.

a polako draga[sm=smiley13.gif]
[sm=smiley31.gif]

henna ze -> RE: Pravna pitanja (1.11.2013 22:07:31)

zao mi je sto si se razocarala...

al dok nafaka ne provrije...nama je dzaba sve

nadam se da ce se tvoje zelje ispuniti[sm=pikapoka1.gif]

Pingvina -> RE: Pravna pitanja (1.11.2013 22:22:40)

Hvala puno zene drage. Samo nek hajrom meni moja beba dodje...a ostalo ce se sve rijesiti. [sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]

Pingvina -> RE: Pravna pitanja (1.11.2013 22:24:24)

Da vas malo i nasmijem...Kaze mm, pa mogli su u Veselu SVesku oglas staviti.[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

Elaa -> RE: Pravna pitanja (3.11.2013 23:22:15)

Drage moje da ki znate da li je stupio na snagu ili kada ce stupiti na snagu zakon o porodiljskoj naknadi da onih ostalih 30% placaju poslodavci? nasa pravnica na poslu veze nema nit ju je briga meni se cini , uzasna zena. Onako o tome razmisljam pa reko da li neko ima te informacije?
hvala drage moje , pozz

SREĆNA -> RE: Pravna pitanja (11.11.2013 11:41:04)

Može li mi neko od pravnika odg.u pitanju je dužina trajanja porodiljskog odsutsva za majke blizanaca.Da li se to kod nas uopšte primjenjuje, da li je ikad ijedna majka blizanaca dobila rješenje o prodiljskom na 1,5 godinu.
Meni je moja pravnica u firmi Direkciaj za koordinaciju pol.tijela pri Ministarstvu bezbjednosti, rekla prvo da živim u RS-u imala bih pravo, ja sad ne kontam jer prema zakonu o radu Fbih porodilje imaju pravo na 1,5 godinu, pa ako se uzplata doprinosa vrši prema entitetima, logično je onda da ja koja živim u federaciji imam pravo na to, ako se već ide tom linijom, kasnije kad me je nazvala kaže da prema zakonu o radu u Institucijama BiH po kojem postupaju nemam pravo.Ne kontam, zar nije malo kontradiktorno.
Stvarno nemam vremena da istražujem oko svega toga, pa bih molila kao iko od pravnika išta zna o ovim relacijama da mi odg.

Hvala najljepša

Hanady RR -> RE: Pravna pitanja (11.11.2013 12:17:46)

IZVORNA PORUKA: SREĆNA

Može li mi neko od pravnika odg.u pitanju je dužina trajanja porodiljskog odsutsva za majke blizanaca.Da li se to kod nas uopšte primjenjuje, da li je ikad ijedna majka blizanaca dobila rješenje o prodiljskom na 1,5 godinu.
Meni je moja pravnica u firmi Direkciaj za koordinaciju pol.tijela pri Ministarstvu bezbjednosti, rekla prvo da živim u RS-u imala bih pravo, ja sad ne kontam jer prema zakonu o radu Fbih porodilje imaju pravo na 1,5 godinu, pa ako se uzplata doprinosa vrši prema entitetima, logično je onda da ja koja živim u federaciji imam pravo na to, ako se već ide tom linijom, kasnije kad me je nazvala kaže da prema zakonu o radu u Institucijama BiH po kojem postupaju nemam pravo.Ne kontam, zar nije malo kontradiktorno.
Stvarno nemam vremena da istražujem oko svega toga, pa bih molila kao iko od pravnika išta zna o ovim relacijama da mi odg.

Hvala najljepša

Zakon o radu F BiH koji kaže članom 55 je izmjenjen
bilo je ovako
Za vrijeme trudnoce, porodaja i njege djeteta, zena ima pravo na porodajno odsustvo od jedne godine neprekidno, a za blizance, trece i svako slijedece dijete zena ima pravo na porodajno odsustvo od 18 mjeseci neprekidno.

a sada je ovako
“Za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta, žena ima pravo na porođajno odsustvo u trajanju od jedne godine neprekidno.

Na osnovu nalaza ovlaštenog liječnika žena može da otpočne porođajno odsustvo 28 dana prije očekivanog datuma porođaja.

Žena može koristiti kraće porođajno odsustvo, ali ne kraće od 42 dana poslije

Zakonom o radu u insticucijama Bosne i Hercegovine
član 36
Za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta, žena ima pravo na porođajno odsustvo od dvanaest mjeseci neprekidno.

Tako da preko 12 za blizance je smanjeno zakonom u tom obimu prava u F BiH i dok u RS-u Zakonom o radu RS-a i dalje stoji ovako prvi stav člana 73
Za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta, žena ima pravo na porodiljsko odsustvo u trajanju od jedne godine neprekidno, a za blizance i svako treće i naredno dijete, u trajanju od 18 mjeseci neprekidno.

Zakonodavac u RS se, ipak, opredijelio za duže porodiljsko odsustvo u slučaju rađanje blizanaca, trećeg i svakog narednog djeteta, dok u FBiH porodiljsko odsustvo u svim slučajevima traje jednu godinu.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  21 22 [23] 24 25   Sljedeća stranica >   >>