RE: Pravna pitanja (Puna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Porodično zakonodavstvo

Poruka

lejlaze -> RE: Pravna pitanja (27.12.2011 13:20:44)

mene zanima kada zastarijeva potrazivanja od pravnog lica. ima neki dug za vodu (ratni). u to vrijeme je pukla neka cijev i dolazil nenormalni racuni za vodu. po oko 300 KM mjesecno. u vodovodu je raceno da se placa onoliko koliko se inace placalo.
i sada nakon 15 godina, non stop neki poziv na sud te ovo te ono. a sto je naj zalosnije, vise se i ne zivi na toj adresi na kojoj je napravljen taj dug.

Nedi -> RE: Pravna pitanja (27.12.2011 13:21:07)

Hvala [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Tako sam i mislila, samo mi ne nedoumica bila da li mora potrošiti 12 dana do kraja kalendarske godine ili može bez problema započeti 30. i prenijeti u narednu godinu. I naravno regres, simboličan ali ipak je tu i baš mi je drago zbog njega. Dobro došao nazad[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/sloncek.gif[/image]

Hanady RR -> RE: Pravna pitanja (27.12.2011 13:22:43)

IZVORNA PORUKA: Nedi

Hvala [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Tako sam i mislila, samo mi ne nedoumica bila da li mora potrošiti 12 dana do kraja kalendarske godine ili može bez problema započeti 30. i prenijeti u narednu godinu. I naravno regres, simboličan ali ipak je tu i baš mi je drago zbog njega. Dobro došao nazad[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/sloncek.gif[/image]

divno da počinje raditi...
ako mislimo na Kenana...baš me raduje[sm=smiley1.gif]
nekako povezah, kroz tebe, tvoje postove i stanje sa kojim sam upoznata[sm=smiley1.gif]

Nedi -> RE: Pravna pitanja (27.12.2011 13:30:19)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

IZVORNA PORUKA: Nedi

divno da počinje raditi...
ako mislimo na Kenana...baš me raduje[sm=smiley1.gif]
nekako povezah, kroz tebe, tvoje postove i stanje sa kojim sam upoznata[sm=smiley1.gif]

Bravo teta Logika[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]

HB sve je ok i počinje raditi[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Hanady RR -> RE: Pravna pitanja (27.12.2011 13:34:42)

IZVORNA PORUKA: lejlaze

mene zanima kada zastarijeva potrazivanja od pravnog lica. ima neki dug za vodu (ratni). u to vrijeme je pukla neka cijev i dolazil nenormalni racuni za vodu. po oko 300 KM mjesecno. u vodovodu je raceno da se placa onoliko koliko se inace placalo.
i sada nakon 15 godina, non stop neki poziv na sud te ovo te ono. a sto je naj zalosnije, vise se i ne zivi na toj adresi na kojoj je napravljen taj dug.

hm....

ovu pri�u bi trebali završiti u skladu za zakonom o obligacionim odnosima F BiH...

mislim da po njemu je 3 godine zastara ( mislim to je zastara po ugovorima za promet usluga i robe)....međutim zastara nije validna ako ste vi uredno po svakom ra�unu ( koji je ujedno i opomena nazan�eno je na njmu) bili informisani o prispjloesiti duga...

to što su vama tada rekli u vododu nema pravno dejstvo ako nemate pismeno dogvor s anjima...
to što niko ne živi na toj adresi još uvijek je korisnik usluga JKP vodovod i kalaizacije...te samim tim obligacija i sada postoji...

vi trebate sa vodovodom ako iamet validnu dokemnatciju ili zabilješku poništenja toga duga rješiti najrpije pa da vodovod na osnovu toga povu�e sve tužbe za utuženje i naplatu duga po tom iznosu...

Sve dok vama na ra�unu dolazi svaki mjesec dug vi s enećete moći pozvati na zastaru a važša kartica u vododu će biti opterećena tim iznosom...

znači plsatično rečeno...zastara bi bila po posljednjem računu koji neplatite 3 godine...s tim da vas niko nikada nije o istom opomenuo...al vi ste predati na sud...tubu moe povući samo vodovod vi s ene moete pozvati na zastaru jer koristite ugovor davanja ove usluge...
vi morate sa vododvom imati papir o pratanju duga ili storniranje kartoce u tim iznosima zbog toga i toga...te sa tim vi ili vododvod obratiti se sdu da sve bude čisto. vi bi mogli odgovor na tubu pisati sa tim pairima a oni kao podnosioci tube mogu istu povući na osnovu toga.

aidana -> RE: Pravna pitanja (9.1.2012 14:52:55)

Pozdrav svima, nadam se da ce mi neko moci odgovoriti i da pitanje postavljam na pravoj temi. U kratkim crtama, ja sam zaposlena i vec dugo nezadovoljna na radnom mjestu. Prije par mjeseci sam ostala u drugom stanju i od tad razmisljam da se nakon porodiljskog uopste ne vratim na posao. Moje pitanje je, kada ja moram obavijestiti poslodavca o toj odluci? Da li sam ja zakonski obavezna da se vratim na posao kako bi odradila otkazni rok? Obzirom da je u mojoj firmi porodiljsko 6 mjeseci, da li mogu taj otkazni rok odraditi nakon 1 godine zakonskog porodiljskog?

anidla -> RE: Pravna pitanja (9.1.2012 23:47:27)

sta se desava ako sam izgubila poresku karticu??

hanady, hvala [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Hanady RR -> RE: Pravna pitanja (9.1.2012 23:57:27)

IZVORNA PORUKA: anidla

najprije otkud kod tebe[sm=smiley36.gif]
poresku karticu izričito čuva poslodavac

Odeš u poreznu upravu podneseš zahtjeva za izdavanje noce, uz naznaku da ti s eizda duplikat one koje si imala jer je došlo do otuđenja, gubitka , uništenja ili nestanka orginalne prve izdate...
oni izadju novu u određenom roku a u dosijelu naznače da se radi o duplikatu porezne kartice

anidla -> RE: Pravna pitanja (10.1.2012 0:01:09)

Odeš u poreznu upravu podneseš zahtjeva za izdavanje noce, uz naznaku da ti s eizda duplikat one koje si imala jer je došlo do otuđenja, gubitka , uništenja ili nestanka orginalne prve izdate...
oni izadju novu u određenom roku a u dosijelu naznače da se radi o duplikatu porezne kartice

ovako:

kad sam se porodila i proslo je neko vrijeme i htjela sam sina prijaviti na sebe. moji poslodavci su mi rekli kad su predali poreske kartice u poreznoj da nikad nisu dobili moju poresku,,...odem tamo i to im kazem a oni meni da je to nemoguce....

rekli su da moram pisati izjavu pod krivicnom i moralnom odgovornoscu da moje poreske kartice nema ni kod mene ni kod mog poslodavca....

ja to nikad nisam uradila....

kakva je sad procedura? ocel to biti problem?

mislila sam sutra otici da konacno dam tu izjavu....al me teta ona tamo sto radi isprepadala zivu i nisam se vise nikad pojavila...

Hanady RR -> RE: Pravna pitanja (10.1.2012 0:04:09)

ovako:

kad sam se porodila i proslo je neko vrijeme i htjela sam sina prijaviti na sebe. moji poslodavci su mi rekli kad su predali poreske kartice u poreznoj da nikad nisu dobili moju poresku,,...odem tamo i to im kazem a oni meni da je to nemoguce....

rekli su da moram pisati izjavu pod krivicnom i moralnom odgovornoscu da moje poreske kartice nema ni kod mene ni kod mog poslodavca....

ja to nikad nisam uradila....

kakva je sad procedura? ocel to biti problem?

mislila sam sutra otici da konacno dam tu izjavu....al me teta ona tamo sto radi isprepadala zivu i nisam se vise nikad pojavila...

ma kakav porblem...
daj izjavu i zahjtev za vađenje duplikata...
sasvim je logično d anije kdo tebe da je popslodvac izgunio...al sda ti predj što treba...neće ti niko ništa...
odmah ponesi rodni list djeteta da pri izdavanju duplikata urade i unos olakšice ...
a onda kad ti to izdaju svom s eposlodvacu obrati da ti llijepo retroasaktivno olkašicu vrati

anidla -> RE: Pravna pitanja (10.1.2012 0:09:15)

hvala hanady, divna si,kao i uvijek[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]

Hanady RR -> RE: Pravna pitanja (10.1.2012 0:23:50)

hvala hanady, divna si,kao i uvijek[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]

uh uh...
ma bjažiiiiiiiiiii...ko teško prema tebi takoj biti fin...[sm=smiley31.gif]
ja što se ishavlismo[sm=smiley36.gif] [sm=rozica.gif]

balasgirl -> RE: Pravna pitanja (11.1.2012 10:18:32)

Valjda sam na pravoj temi. Ovako: zanima me kako ide procedura oko razvoda braka. Naime poslije 35 godina braka desila se bračna prevara od strane supruga (koja se btw na sudu može vrlo lako dokazati jer postoje dokazi). Mene interesuje na koji način  se dijeli imovina, po papirima je sve na suprugu (kuća, vikendica, auta i ostalo), da li to ostaje njemu ili se dijeli ravnopravno oboma. Također imaju djecu (odraslu), koja su na majkinoj strani. Da li muškarac može izbaciti ženu na ulicu jer je praktično sve na njemu, ili ipak ne. Žena još nije načisto da li da ona pokrene razvod ili da čeka da on to uradi. Dok to traje, šta bi trebala supruga poduzeti u pogledu mjesta boravka (nema gdje otići, da li mora izaći iz kuće ako joj to suprug naredi).
Plssss za hitan odgovor, Hanady i ostale pravnice sa rr-a.

Rabi -> RE: Pravna pitanja (11.1.2012 11:09:02)

sve sto je steceno u braku dijeli se na pola[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] nisam pravnik, al mislim da je ovako!
nadam se da ce se neko sto prije ukljuciti i dati 100% tacan odgovor!
ma kakva crna ulica i izbacivanje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley29.gif[/image]

henna ze -> RE: Pravna pitanja (11.1.2012 11:09:52)

dok se javi Hanady..
ono što ja znam dok sam učila bračno pravo..
ukoliko je imovina stečena u braku..dijeli se na dva jednaka dijela..
to što je sve na mužu je bitno jedino ako je to njegova zasebna imovina..tj.. ako je on to dobio nekim darovnim ugovorm..i tretira se kao zasebna imovina.
žena rahat može ostati u kući živjeti..nakon sudske odluke o podjeli imovine..oni se mogu dogovoriti da jedno drugo  isplate i da jedno odseli...

Hanady RR -> RE: Pravna pitanja (11.1.2012 11:19:44)

IZVORNA PORUKA: balasgirl

Valjda sam na pravoj temi. Ovako: zanima me kako ide procedura oko razvoda braka. Naime poslije 35 godina braka desila se bračna prevara od strane supruga (koja se btw na sudu može vrlo lako dokazati jer postoje dokazi). Mene interesuje na koji način  se dijeli imovina, po papirima je sve na suprugu (kuća, vikendica, auta i ostalo), da li to ostaje njemu ili se dijeli ravnopravno oboma. Također imaju djecu (odraslu), koja su na majkinoj strani. Da li muškarac može izbaciti ženu na ulicu jer je praktično sve na njemu, ili ipak ne. Žena još nije načisto da li da ona pokrene razvod ili da čeka da on to uradi. Dok to traje, šta bi trebala supruga poduzeti u pogledu mjesta boravka (nema gdje otići, da li mora izaći iz kuće ako joj to suprug naredi).
Plssss za hitan odgovor, Hanady i ostale pravnice sa rr-a.

Sa imovina stečena u braku djeli se po pola....

po podnošenju zahth+jeva za razvod navodi se teško poremećni bračni odnos ( gdje ulazi i prevara) kod sovijalnog radnika se najprije vidi dali je u pitanju sporazumni razvod znači o imovini s eodgovore normalno po pola sve, djeca ako su maloljetna kome pripdaju i pod kojim uvjetima...ako su punoljetna oni s eizjasne samo...elem ako je sporazumneo nema tu hodanja po sudu sporazumni razvod je rješenje lagano...
u slučaju da nema sporazuma da joj on ili ona njemu osporava pravo na imnovinu ili viđanje maloljetne djece ide se tužbom prem sudu o tada i njoj i njemu najbolje angažirati advokata...

Ona živi gdje živi...ni za živu glavu neka nek napušta zajedničku imovinu i mjesto stanovanja...to joj posebno naglasi...

Oni iz zajedničke imovine mogu i jedno i drugo pri podjeli iste mogu samo izuzeti ono što im je evntualno u toku braka neko poklonio i ono što su stekli u naslijeđe

Uglavnom sporazumno s emogu dogvooriti...joj sa djecom kuća i auto[sm=jezicek.gif]

a njemu vikednica...

pored toga djeca ako su maloljetan -alimentacija
ako su punoljetan i školuju se -izdržavanje kada sinu s anjim
ako iona ne radi- izdržavanje nje...

ima tu dosta toga
uglavnom ako imaju dosta imovine neka je podbijele meni jedno-tebi jedno...a ne da dvije kuće dijele na pola...da ne dolaze u situaciju iapltiti jedno drugo

ako se sporazumno dogovore o svemu...super...ako ne advokat...
al najbitnije...ako krene u sve to neka odmah nađe sebi advokata koji će joj i sporazumno pomoći d azna koja su njena prava i šta sve može

balasgirl -> RE: Pravna pitanja (11.1.2012 11:28:06)

Hvala žene na odgovorima. Tako sam i pretpostavljala, ali opet želim čuti mišljenje onih koji se razumiju u to. Hanady, hvala što mi podrobno objasni. Djeca su odrasla (30 i 35 godina,porodični) znači oni ne zavise od te imovine i mislim da se neće ni pitati. Dokazi bračne prevare postoje, da li oni mogu uticati na to da sud dodijeli kuću npr ženi. Suprug prijeti izbacivanjem van, ubistvom i još koje čim. Ne vjerujem da će iko od njih dvoje pristati na neku nagodbu ili sporazumni razvod. 

Hanady RR -> RE: Pravna pitanja (11.1.2012 11:30:40)

Hvala žene na odgovorima. Tako sam i pretpostavljala, ali opet želim čuti mišljenje onih koji se razumiju u to. Hanady, hvala što mi podrobno objasni. Djeca su odrasla (30 i 35 godina,porodični) znači oni ne zavise od te imovine i mislim da se neće ni pitati. Dokazi bračne prevare postoje, da li oni mogu uticati na to da sud dodijeli kuću npr ženi. Suprug prijeti izbacivanjem van, ubistvom i još koje čim. Ne vjerujem da će iko od njih dvoje pristati na neku nagodbu ili sporazumni razvod. 

neka nagažuje advokata...dokazi pomoći mogu naravno u slučaju tužbe...
njoj treba dobar advokat...

hanabanana -> RE: Pravna pitanja (11.1.2012 11:35:29)

Ne mogu uticati.
To što je on nju varao nema veze s podjelom bračne stečevine.
Suprug je ne može naravno izbaciti van, ako prijeti ubistvom, neka zove policiju, pa nek ga malo isele.
Ne razumijem da djeca trpe takvo očevo ponašanje prema materi.

Hanady RR -> RE: Pravna pitanja (11.1.2012 11:36:54)

IZVORNA PORUKA: hanabanana

Ne mogu uticati.
To što je on nju varao nema veze s podjelom bračne stečevine.
Suprug je ne može naravno izbaciti van, ako prijeti ubistvom, neka zove policiju, pa nek ga malo isele.
Ne razumijem da djeca trpe takvo očevo ponašanje prema materi.

sad se vratih ovo da napišem jer se sjetila godina djece[sm=zmeden.gif]
Baš...čuj na njenoj su strani a on je asli maltretira[sm=smiley13.gif]

balasgirl -> RE: Pravna pitanja (11.1.2012 11:45:18)

Pa djeca ne dozvoljavaju to naravno, on je sad trenutno kod te druge žene, sin mu je zaprijetio da će ga ubiti i sl, ma bilo je svega i on je neki dan dolazio, sin se malo smirio, nije mu ništa uradio hB, sjeli su njih dvoje i razgovarali, sin je stajao sa strane da ne bi ne daj bože došlo do nekog fizičkog kontakta i sl. Uglavnom, on dođe kući, galami, prijeti. Žena se sklonila u jednu sobu. Kuću ne želi napustiti ni pod razno, kćer je zvala sebi da se skloni bar za neko vrijeme, ali ona neće. 

hanabanana -> RE: Pravna pitanja (11.1.2012 11:47:47)

Pa nek se razvedu ko ljudi.
Ha ja....ljudi se vole i ne vole.
Hladna glava im treba da kaže: hajmo svako na svoju stranu.
Ako kuću ne mogu prodati i podijeliti lovu, nek onda jedno isplati drugo.

anidla -> RE: Pravna pitanja (11.1.2012 12:20:16)

Pitanje:

Da li se nekretnina koja se dobije darovnim ugovorom u vrijeme braka smatra pod "zajednickom imovinom" oba supriznika ili je to striktno vlasnistvo bracnog druga koji je dobio nekretninu?

Hvala :)

veeseelaa -> RE: Pravna pitanja (11.1.2012 12:23:01)

ne

dubravka01 -> RE: Pravna pitanja (11.1.2012 12:23:09)

Pitanje:

Da li se nekretnina koja se dobije darovnim ugovorom u vrijeme braka smatra pod "zajednickom imovinom" oba supriznika ili je to striktno vlasnistvo bracnog druga koji je dobio nekretninu?

Hvala :)

Bogami ja kako sam čula "onda" kad matičarka čita zakon to ti spada u zajedničku imovinu.
Ali opet javit ce ti se neko ko 100% zna,nadam se [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  11 12 [13] 14 15   Sljedeća stranica >   >>