RE: Pravna pitanja (Puna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Porodično zakonodavstvo

Poruka

mamin curetak -> RE: Pravna pitanja (8.7.2011 9:24:32)

IZVORNA PORUKA: mamina princeza

Molim neku od pravnica forumasica koja bi mi mogla dati jednu informaciju. Nadam se da cu lijepo moci objasniti situaciju jer nije bas jenostavna a tice se nasljedja.

Znaci situacija

1. Roditelji ( nana i dedo ) su izgubili dvoje djece(umrli) .Iza jednog djeteta ostaje supruznik iza drugog supruznik i djete ( unuce ). Nakon smrti nane i dede kome ostaje imovina i u kojem omjeru (samo unucetu i navedenim spruznicima).

2.Drugi slucaj skoro isti samo sto je slucaj o nasljedju zene kojoj je muz umro a nema djece. Da li ona ima pravo da ucestvuje u podjeli imovine ( zemljista) koje se sada s njenog svekra pripisuje na njegove nasljednike.

Ova dva slucaja su slicna i posto imamo u siroj familiji ovaj drugi slucaj za kojeg smo od jednog pravnika culi da nije dobro rjesen ( jer je zena naslijedila) i da kao mor aponovo u proceduru i dosta sma se zbunila ( jer ce to biti bas komplikovano je rima puno nasljednika i svakako se tojedbva i dosada izdjelilo) jer sam mislila da je ispravno. Zato molim da mi neka od vas koja se u ovo razumije da odgovor na ova dva pirtanja.

mamina princeza,  s obzirom da ti je sarisari 100% tacno rijesila jedan problem, evo ti rjesenje i za drugi:
naime, podjela imovine ostavioca koji je imao samo bracnog partera rjesava se na dva nacina:
1. ako se radi o posebnoj imovini ostavioca bracni partner ce dobiti 1/2 imovine, a ostaviocevi roditelji ili braca i sestre ce na jedake dijelove dijeliti drugu polovinu
2. ako se radi o bracnoj tecevini ostavioca i njegove supruge kao nasljednika: supruga moze ustati s tuzbom i dokazati da je vec vlasnik na cjelokupnoj imovini koa cini bracnu tecevinu sa dijelom 1/2, a onda se ostavinski postupak sprovodi na 1/2 ostavioceve imovine, od koje polovine bracni parter opet dobiva 1/2 (odnosno 1/4 od ukupne imovine), a njegovi roditelji, ako su zivi ili braca i sestre po pravu predstavljanja dijele polovinu od 1/2 ostavioca (odnosno od ukupne imovine dijele 1/4 na jednake dijelove).
nadam se da smo ti bar malo olaksale i da ne moras traziti Zakon

lila25 -> RE: Pravna pitanja (1.8.2011 13:55:15)

Moze li mi neko odgovoriti da li su firme duzne platiti volonterima topli obrok i kartu.

Majčica -> RE: Pravna pitanja (28.11.2011 15:45:36)

Ako ima neko da mi odgovori na ovo pitanje, bila bih jako zahvalna.
Termin poroda mi je 29.01.2011. Od starog godišnjeg odmora imam još 11 radnih dana i prema uputama šefice naše kadrovske planirala sam koristiti prvo stari odmor pa onda 3 sedmice novog i tek onda otvoriti porodiljno odsustvo negdje 4-5 dana pred porod (tako dođe ako koristim i stari i novi odmor-ovo za novi odmor mi je naša pravnica savjetovala da dobijem regres jer neću raditi cijelu sljedeću godinu).
Sad mi prave problem oko ovog novog odmora, tj. povlači se pitanje da li ja moram ili MOGU ići na trudničko 28 dana prije termina. u slučaju da moram, ostajem bez odmora za 2012 godinu i bet regresa.

Mogu li mi odbiti zahtjev za korištenje novog odmora za 2012.?

Radim u federalnom organu uprave. 

Hanady RR -> RE: Pravna pitanja (28.11.2011 15:51:26)

Draga moja...

ako ne kostisš novi godišnji ostade ber zegresa...
a novi ne možeš koristiti dok ne potrošiš stari...elem to nije rješenje
trudnički dopust ne možeš uzeti 2-4 dana prije termina...ili ga uzimaš 28 dana prije temrina...ili ga uzimaš na dan poroda...

elem ja tebi svajetujem sljedeće...

kako je tebi termin 29.1...ti fino izborj 11 dana starog godišnjeg i 12 dana novog godišnjeg ( to je minimalno što s emože uzeti iz prvoga puat korištenja godišnjeg) i broji unazada dane koji ulaze u godišnji pa dođeš na datum kad ideš na godišnji a sa godišnjeg na porod...i tovoriš trudnički dopust s adanom poroda...ostane ti novog godišnjeg da ga koristiš nakon poroda...a na sve to imaš i pravo na regres.

Ako ti se termin oduži..tipa prense...samo dodaš 2-3 godišnjeg...a kor odiš prije...smao im halališ nekoliko dana a oni pišu svih 12 jer manje ne mogu...

i eto[sm=smiley1.gif]

Hanady RR -> RE: Pravna pitanja (28.11.2011 15:55:00)

elem ako ti subote ne ulaze u godišnji ti bi na svoj godišnji od 23 dana ( 11 starog + 12 novog) išla sa 28.12

anelinos -> RE: Pravna pitanja (28.11.2011 16:49:59)

Pozz htjela bi pravni savjet , ako mi neko od nasih zenica pravnica moze pomoci... Radi se o tome da je meni jako bliska osoba bila zirant jednoj osobi u mikrokreditnoj organizaciji.... Ta osoba nije vracala kredit i naravno jenac je pozvan da isplati zaostale rate , jer ta osoba nije htjela da cuje za kredit niti da ga odplacuje ikao je u SArajevu... Jemac je zbog sebe i svojih zabrana koje je dobio na placu izmirio cjeli dug kredita .... posjeduje sve papire da je otplatio kredit doticne osobe oi kada je htjeo da preda na sud neki su mi rekli da ce samo gubiti vrijeme na sudu, i da ce on morati platiti sve troskove postupka,i tako je on odustao... doticnu osobu je obavijestio da je otplatio, kolko zna ta osoba nije stalno zaposlena... vec je 1 god. prosla od otplate, kakva su njegova prava imali ih uopce i sta dalje raditi ... hvala unaprijed...

Majčica -> RE: Pravna pitanja (29.11.2011 8:55:42)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Draga moja...

ako ne kostisš novi godišnji ostade ber zegresa...
a novi ne možeš koristiti dok ne potrošiš stari...elem to nije rješenje
trudnički dopust ne možeš uzeti 2-4 dana prije termina...ili ga uzimaš 28 dana prije temrina...ili ga uzimaš na dan poroda...

Ovo mi nikako nije jasno... Kako mogu ići na trudničko na dan poroda a ne mogu 4-5 dana prije termina ili poroda, kako već bude?
Ove moje pravnice nisu još načisto, nešto traže, listaju da vide da li MOGU ili MORAM ići 28 dana prije. U suprotnom, predlažu mi da krajem godine prekinem trudničko i da iskoristim prvi dio godišnjeg odmora i da odem na bolovanje ostatak tog trudničkog koji sam trebala do kraja iskoristiti.
Pa nisam pametna...
Hvala u svakom slučaju na savjetu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

zagy -> RE: Pravna pitanja (29.11.2011 9:34:35)

Mislim da si ti to dobro skontala[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] 28 dana prije poroda možeš ići. Ti fino idi na stari godišnji, podnosiš zahtjev za novi (u principu ti trebaju odobriti,a ne moraju, jer razmatraju taj zahtjev sa apekta tvoje potrebe na poslu), i pravac na trudničko. Fino se odmoriš prije poroda i još dobiješ regres[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Opcija 2. Nisam sigurna da možeš prekidati trudničko zbog godišnjeg, odnosno možeš li ga nastaviti nakon prekida, sigurno će ti i Općina praviti problem, s obzirom da ti daju onu naknadu za porodilje.
Samo vodi računa da novi godišnji može tek od 01.01. da ti ide.

zagy -> RE: Pravna pitanja (29.11.2011 9:45:23)

IZVORNA PORUKA: anelinos

Pozz htjela bi pravni savjet , ako mi neko od nasih zenica pravnica moze pomoci... Radi se o tome da je meni jako bliska osoba bila zirant jednoj osobi u mikrokreditnoj organizaciji.... Ta osoba nije vracala kredit i naravno jenac je pozvan da isplati zaostale rate , jer ta osoba nije htjela da cuje za kredit niti da ga odplacuje ikao je u SArajevu... Jemac je zbog sebe i svojih zabrana koje je dobio na placu izmirio cjeli dug kredita .... posjeduje sve papire da je otplatio kredit doticne osobe oi kada je htjeo da preda na sud neki su mi rekli da ce samo gubiti vrijeme na sudu, i da ce on morati platiti sve troskove postupka,i tako je on odustao... doticnu osobu je obavijestio da je otplatio, kolko zna ta osoba nije stalno zaposlena... vec je 1 god. prosla od otplate, kakva su njegova prava imali ih uopce i sta dalje raditi ... hvala unaprijed...

Ja bi tužila[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. Troškove postupka snosi tužilac, ali ako dobije parnicu, ti troškovi se ubrajaju u dug dužnika. Zavisni od visine spora variraju i sudski troškovi, koji u principu nisu strašni, ali jesu dodatni trošak.
Najveći je problem naplata dobijene presude, izvršenje može ići preko računa, plate ili zapljena i prodaja imovine. Taj dužnik nije mogao nako dobiti kredit morao je imati neku imovinu da bi mu odobrili kredit.
Mislim da bi ovaj slučaj išao pod neosnovano bogaćenje, odnosno tri godine zastare za svaku plaćenu ratu. Kad dobije presudu rok za izvršenje je 10 godine, dakle, sa pravosnažnom presudom može 10 godina ganjatio dužnika, čekati da nešto stekne ako nema ništa.
S tim da je naplata najveći rizik, ako procjenujete da se može naplatiti tužite. Najlakše je naplatiti ili preko plaće ili preko imovine koja glasi na njegovo ime.
Uf, valjda sam bila jasna.

Majčica -> RE: Pravna pitanja (29.11.2011 9:49:08)

To i ova moja pravnica meni reče - da piše da mogu, ali to ne znači da moram, ali još nisu izvijećali odluku[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Ja u svakom slučaju idem na stari odmor kad sam i planirala, a zahtjev za novi odmor sam predala, a oni tek trebaju da mi udovolje. Razgovorala sam sa rukovodiocem organa, on kaže ako je pravno ok, tj. po zakonu onda mogu što se njega tiče.
A što se tiče moje zamjene (to i jest djelimični problem), ja sve nešto mislim da to nije moj problem kao zaposlenika nego njih kao poslodavca. Čak su mi predlagali kao da idem na odmor ali da radim prema potrebi kući, što mi ne pada na pamet (a dešavalo se par puta kad sam na bolovanju bila radi djeteta, pa bi oni da nastave tradiciju).

Znači ipak MOGU, ali ne MORAM koristiti trudničko odmah[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Hvala!

lila25 -> RE: Pravna pitanja (13.12.2011 13:19:44)

Molim vas savjet prijateljica mi je preko neke firme tj. na onim prezentacijama kupila nesto od vune neke prekrivace medjutim trebala je da placa na rate ali trenutno nema para da to placa i odustala je od te kupovine.potpisla je neki ugovor na kojem pise u slucaju da ne plati tri rate da se ugovor raskida.Sad je nju strah ako ne nastavi placati mogu li je sta tuziti .robu tu nije dobila jer je trebalo da otplati trecinu pa tek onda da joj posalju.Da li neko zna sta oko ovoga ?

Hanady RR -> RE: Pravna pitanja (13.12.2011 13:38:31)

IZVORNA PORUKA: lila25

Molim vas savjet prijateljica mi je preko neke firme tj. na onim prezentacijama kupila nesto od vune neke prekrivace medjutim trebala je da placa na rate ali trenutno nema para da to placa i odustala je od te kupovine.potpisla je neki ugovor na kojem pise u slucaju da ne plati tri rate da se ugovor raskida.Sad je nju strah ako ne nastavi placati mogu li je sta tuziti .robu tu nije dobila jer je trebalo da otplati trecinu pa tek onda da joj posalju.Da li neko zna sta oko ovoga ?

ugovor se raskida ali joj neće vršiti povrat uplaćenih sredstava...
neće je tužiti ali joj neće ni robu isporučiti...

doduše ovo im je u praksi..kako njima tako i renbou i kirbiju i royal posuđu itd...

opet trebalo bi pročitati komletan stav toga ugovora koji govori o obvezama prodavca i kupca u slučaju raskida ugovora pod navdenim uvjetima

veeseelaa -> RE: Pravna pitanja (13.12.2011 13:41:35)

nek ih kontaktira i kaže im da nije u mogućnosti isplatiti i da joj stoga robu i ne isporučuju..... novac ukoliko ga je uplatila trebali bi joj vratiti izuzev ako ugovorom nije drugačije odredjeno
a tužba? vjeruj mi svi je izbjegavaju jer traje godinama.... a ovdje nije roba isporučena i sigurno će se dogovoriti
ja bi lično kod njih otišla i tražila potpisivanje raskida ugovora

lila25 -> RE: Pravna pitanja (13.12.2011 13:47:40)

hvala na brzim odgovorima,uplatila je jednu ratu pa tako i ako ne vrate nije puno u odnosu na taj citav iznos koji bi trebala placati,a kaze nije bila normalna kad je ta prezentacija ubjedili je kao zadnjeg idiota [sm=jezicek.gif] samo nju strah da joj ne bi sta zakomplikovalo da je nebudu sta ganjali...

Lady26 -> RE: Pravna pitanja (13.12.2011 13:48:42)

Moja mama je samo nazvala i otkazala rezervaciju...
Ne moze te niko natjerati da kupis... [sm=smiley1.gif]

Hanady RR -> RE: Pravna pitanja (13.12.2011 13:50:16)

nem potrebe za brigom...roba nije isporučena...samo neka ona i taj govor koji ima dobro prečešlja...ako postoji ''rupa'' u istom neka si vrati novac koji ej do sada dala...mada oni sebe ugovorima lijepo igrade od toga

lila25 -> RE: Pravna pitanja (13.12.2011 13:54:22)

Sad mi procita na poledjini ugovora pise U nekom od clanova : ugovor se moze prekinuti ako kupac ne plati tri uzastopne rate ako je roba prodata na kredit.Uplaceni iznosi se ne vracaju kupcu ako je raskid ugovora ucinjen greskom kupca ili se ugovorene strane mogu sporazumjeti po istom.To je to nece joj vratiti tu ratu kako ja skontah ali ugovor moze prekinutu jeli tako .

Hanady RR -> RE: Pravna pitanja (13.12.2011 13:59:18)

IZVORNA PORUKA: lila25

Sad mi procita na poledjini ugovora pise U nekom od clanova : ugovor se moze prekinuti ako kupac ne plati tri uzastopne rate ako je roba prodata na kredit.Uplaceni iznosi se ne vracaju kupcu ako je raskid ugovora ucinjen greskom kupca ili se ugovorene strane mogu sporazumjeti po istom.To je to nece joj vratiti tu ratu kako ja skontah ali ugovor moze prekinutu jeli tako .

Ugovor će se raskinuti pod navednim uslovima automatizmom...čim istekne dan za uplatu treće rate a ona je u kašnjenju isti je prekinut. samim time to se smatra greškom kupca te nisu obavezni da joj vrate uplate učinjene do tada.
Kako stoji da se mogu sporazumno dogovoriti o istom tj o povratu...ona neka bude pametnija...pa nazove i kaže da odustaje do iz tih i tih razloga te da od njih kao pouzdanih pordavaca očekuje da se psorazmno dogvore o dosadašnjoj uplati po istom jer nije isporučena roba. Ovo bi nakon toga trebala napisati i psimeno i zamoliti povrat u nekom relanom postotku sporazumno...npr 70-30 ili čak 50-50.

lila25 -> RE: Pravna pitanja (13.12.2011 14:05:37)

Hvala Hanady kazem joj da ne brine,jer kad moje pravnice sa RR kazu to je tako[sm=smiley36.gif].pozzz veliki.

henna ze -> RE: Pravna pitanja (19.12.2011 13:11:41)

1. zahtjev koji se podnosi sudu za sastavljanje i čuvanje testamenta? kako bi to trebalo izgledati
2. forma testamenta?

ovako to se sve može odraditi kod notara i košta 350-450 KM to znam..
na sudu u ze..50 Km košta taksa, 50 KM platiš troškove suda kad dodješ sa svjedocima da potpišeš testament i 50 KM ako želiš da on stoji na sudu pa u slučaju smrrti na smrtovnici se otvara?

abh -> RE: Pravna pitanja (19.12.2011 13:31:10)

Pozdrav,
zanima me imam li pravo na slobodan dan zbog selidbe po zakonu?

Hvala puno.

Mala Selma -> RE: Pravna pitanja (19.12.2011 13:37:55)

Pozdrav,

Hvala puno.

Imas, u mojoj firmi daju tri dana zbog selidbe[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

veeseelaa -> RE: Pravna pitanja (19.12.2011 13:38:26)

ja kako znam ne, osim godišnjeg, obilježavanja blagdana, ne do Bog smrti člana porodica, rodjenja djeteta .... slobodni dani za selidbu ne postoje
al kako znam jedan dan u godini uposlenik ima pravo od godišnjeg odmora utrošiti kad je njemu ćejf[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

veeseelaa -> RE: Pravna pitanja (19.12.2011 13:39:55)

IZVORNA PORUKA: Mala Selma

Pozdrav,

Hvala puno.

Imas, u mojoj firmi daju tri dana zbog selidbe[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

možda oni to tebi jaranski[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

jednaa -> RE: Pravna pitanja (19.12.2011 13:39:58)

i ja znam da imas pravo na dan po zakonu o radu, i meni ce upravo trebati tako da sam se raspitala [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  9 10 [11] 12 13   Sljedeća stranica >   >>