zagy -> RE: Pravna pitanja (29.11.2011 9:45:23)
|
IZVORNA PORUKA: anelinos Pozz htjela bi pravni savjet , ako mi neko od nasih zenica pravnica moze pomoci... Radi se o tome da je meni jako bliska osoba bila zirant jednoj osobi u mikrokreditnoj organizaciji.... Ta osoba nije vracala kredit i naravno jenac je pozvan da isplati zaostale rate , jer ta osoba nije htjela da cuje za kredit niti da ga odplacuje ikao je u SArajevu... Jemac je zbog sebe i svojih zabrana koje je dobio na placu izmirio cjeli dug kredita .... posjeduje sve papire da je otplatio kredit doticne osobe oi kada je htjeo da preda na sud neki su mi rekli da ce samo gubiti vrijeme na sudu, i da ce on morati platiti sve troskove postupka,i tako je on odustao... doticnu osobu je obavijestio da je otplatio, kolko zna ta osoba nije stalno zaposlena... vec je 1 god. prosla od otplate, kakva su njegova prava imali ih uopce i sta dalje raditi ... hvala unaprijed... Ja bi tužila[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. Troškove postupka snosi tužilac, ali ako dobije parnicu, ti troškovi se ubrajaju u dug dužnika. Zavisni od visine spora variraju i sudski troškovi, koji u principu nisu strašni, ali jesu dodatni trošak. Najveći je problem naplata dobijene presude, izvršenje može ići preko računa, plate ili zapljena i prodaja imovine. Taj dužnik nije mogao nako dobiti kredit morao je imati neku imovinu da bi mu odobrili kredit. Mislim da bi ovaj slučaj išao pod neosnovano bogaćenje, odnosno tri godine zastare za svaku plaćenu ratu. Kad dobije presudu rok za izvršenje je 10 godine, dakle, sa pravosnažnom presudom može 10 godina ganjatio dužnika, čekati da nešto stekne ako nema ništa. S tim da je naplata najveći rizik, ako procjenujete da se može naplatiti tužite. Najlakše je naplatiti ili preko plaće ili preko imovine koja glasi na njegovo ime. Uf, valjda sam bila jasna.
|
|
|
|