Lejla Ka -> RE: Natalitet u BiH? (28.3.2013 15:17:24)
|
IZVORNA PORUKA: hanabanana IZVORNA PORUKA: Lejla Ka IZVORNA PORUKA: hanabanana Ja sam djecu rodjak a radi sebe, a ne radi drzave. Zaboli me dzon za natalitet. Salem se da svako dijete ima svoju nafaku ali za nafakom treba i ustati. Nije fol da je neko djecu rodio državi, niti da očekuje da mu država da hranu da ih hrani. Fol je da ti država treba obezbjediti okruženje da ti rađaš i hraniš svoju djecu. Da imaš okruženje u kojem ćeš moći planirati rješavanje stambenog pitanja, da imaš okruženje u kojem ćeš naći posao i koji nećeš izgubiti kad ostaneš trudna (ima zakon o tome, al vrlo zaobilazan), da ti stvori okruženje u kojem ćeš moći priuštiti vrtić da se možeš vratiti na posao, u kojem ćeš imati obrazovanje za svoju djecu ... Naravno da ovo nije samo pitanje nekakve pro ili anti natalitetne politike, ali je činjenica da nije lahko roditi djecu u BiH onima koji misle na njihovu budućnost. Neće se biti gladno, al zar je to sve što želimo za svoju djecu? Kad sam 96 dosla u Sarajevo imala sam status izbjeglice u vlastitoj zemlji, zivjela na tavanu kuce i imala vanjski wc. To mi je pbezbijedila drzava....I da, imala je mama mirovinu od 10 KM. Tu ja shvatim da od te ljubavi nema nista, te pocnem raditi, prevodilac, pranje casa, pijaca, butik....uz rad studirala. Fax zavrsila prije roka ne sto sam bila ambiciozna nego nisam imala para da gubim godine. Sama sam sebi stvorila okruzenje u kojem danas imam posao, zivim u vlastitom stanu i vozim vlastiti auto. A nisam se bogato udala, majke mi. Hocu reci da i mi sami moramo sebi stvarati prilike i uslove. Bila sam sa oba dijeteta godinu dana kuci, primala platu, a ne radim u drzavnoj nego privatnoj firmi. I odbijam da sam imala srece.......mozda je bilo I srece, ali i rada, ucenja i zalaganja. Ovo bez daljnjeg! Samo sam htjela reči da je priča o natalitetu i bijeloj kugi u BiH bespredmetna, novinari je izvuku kad im ponestane tema. Bijela kuga je realnost, kao što je realnost da je oni koji bi trebali da je rješavaju (jer je to interes države, da ima stanovništvo, produktivno stanovništvo) neće je rješavati jer to nije njihov interes. I to je to. A djeca će se rađati. Na žalost sve će ih se više patiti u djetinjstvu.
|
|
|
|