|
RE: Mi pitamo, jasmin odgovara 14.3.2013 14:35:41
|
|
|
|
Neca xxx
|
IZVORNA PORUKA: Bebica11 IZVORNA PORUKA: aazra Poštujem jasmin, ali moram reagovati na ovo što se tiče čestitanja praznika komšijama i prijateljima druge vjere. Na zvaničnoj starnici Islamske zajednice u BiH stoji objašnjenje u vezi toga da je to odobreno, posebno što se tiče katolika i pravoslavaca. Dakle, ja nisam neki veliki vjernik, ali volim sve dobro da provjerim... Ipak , nije na odmet znati da islam prihvaća njihove svete knjige kao Bozije objave te da i u samom Kur'anu stoji da im se nikakva nepraveda neće učiniti (onima među njima koji su iskreni). Dakle, ovo je ono sto sam ja nasla i sto smatram ispravnim, ako vi imate neke druge argumente ok, i druga stvar, dok ova tema nije prešla u svojevrsno "dodvoravanje jasmin" samo bih jos jednom se izvinula Ajši zbog zna ona čega, poštujem je i draga mi je zaista, vidim i da je veoma inteligentna osoba, ali ako se ne slazem s njom to ću joj i reći, kao sad. aazra izvini al ako prenosis prenesi kako treba IZ dozvoljava cestitanje PRAZNIKA tj da kazes "sretan ti PRAZNIK" a ne sretan ti Bozic sto nasi rade, tj nas narod AL MENI LICNO JE TO APSURD da kazem kobajage "praznik" da izbjegnem "Bozic" a na isto se misli, ako nije dozvoljeno NIJE, i sta imam ja koga zvati cestitati mu npr kolegicama dodvoravati se ako to ne postujem i ne slijedim http://www.rijaset.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=5702:estitanje-boia&catid=137:druge-religijemeligijski-dijalog&Itemid=139 isto tako nisam ni ljubitelj da meni neko cestita Bajram a ne vjeruje u Poslanika saws i smatra moju vjerom LAZNOM ....ne mora vala cestitati mozemo se postovati i bez toga, ha ja Ja opet ne mislim da ako neko ne vjeruje u isto sto i ja, da smatra nuzno moju vjeru laznom. Ne vjerujemo u isto, ali postujemo da smo razliciti. Svako vjeruje u nesto svoje, a cestita meni kao znak da me postuje kao osobu, kao vjernika, iako drugacijeg od njega, kao prijatelja, komsiju. Mislim da ovakvo tumacenje nikako nije dobro ni odrzivo u multietnicnom i multireligijskom drustvu gdje treba da svako vjeruje i prati svoje, ali i postuje tudje. Meni to jednostavno nije ok. I da, ja kada cestitam Bozic, kazem: sretan ti Bozic. Jer znam koji je to (i ciji je praznik) i kako se zove i znam da je osobi kojoj ga cestitam taj dan veliki, pa zelim da joj i ja to uvelicam svojom cestitkom. I da, rado pojedem Bozicne kolace koji naprave moje prijateljice koje slave Bozic. Da li je i to znak da prihvatam njihovu vjeru i postajem kriscanka? Meni su ovakva ponasanja preduslov suzivota u nasoj dragoj BiH koja je svakako bure baruta, ali i u svijetu generalno. Sve dok nas cak i praznici "drugih" razdvajaju umjesto da nas spajaju, bice problematicno.
|