|
RE: Mi pitamo, Jasmin odgovara 24.10.2015 17:50:30
|
|
|
|
Daliyah92
|
IZVORNA PORUKA: Iman83 IZVORNA PORUKA: canim Ja znam zene pod nikabom da rade ali to su vecinom zenske organizacije, nisam ih vidjala u javnim ustanovama, iako vjerovatno ih ima i tamo mozda u nekim uredima ali da nisu direktno izlozene javnosti a ako pitas od strane Islama dali je dozvoljeno, nema nikakve smetnje da zena radi, jer je i Hatidza r.a. supruga od Poslanika Muhammeda a.s. bila zaposlena zena a ostalo su sve tumacenja, neko smatra ovako, neko onako. MicoTico hlace su diskutabilan odjevni predmet jer postoje i zenske i muske, isto kao sto postoje i zenske haljine i muske (arapska nosnja) Ovo meni nikad nije bilo jasno. Kazu zenski odjevni predmet a muskarci u Saudiji mahom nose haljine, kao sto zene ovdje nose hlače. Ne govorum o uskim hlačama, ocrtavanju nogu, tajicama ne dao Bog. A i jedni i drugi imaju noge, prirodno, nema se tu sta kriti. Drage moje, ono sto muskarci u Saudiji nose to nisu haljine, jednostavno se ne nazivaju haljinama i bilo bi smijesno kod njih reci tome haljina. To sto ta odjeca pokriva onoliko koliko i haljina pokriva ne znaci da se moze nazvati haljinom. To bi se mozda moglo nazvati kod nas dogom kosuljom ili ne znam kako, ali ne haljinom. A hlace su hlace. Nisam nikad cula da zenske hlace imaju poseban naziv a nisu bas ni puno drugacijeg kroja od muskih. A u Saudiji je muskarcima isto zabranjeno da oblace abaije, dzilbabe, neke haljine i sl. To bi bilo oponasanje zena. I zene kad bi obukle te "muske haljine", isto bi bilo oponasanje muskaraca. Mnogi (ili mozda svi) ucenjaci kad spominju oblacenje hlaca kod zena, kazu da je to oponasanje muskaraca. Je li to u danasnje vrijeme oponasanje muskaraca ili nije, to je tema za ucenjake (iako su se vec, kako sam rekla, slozili po tom pitanju). Ali ipak hlace, koliko god siroke bile, kad sjednes one ce ocrtati noge A sad ako je tunika preko do koljena ili ispod a hlace dovoljno siroke.. hmm.. licno to nikad ne bih obukla, jer je u najmanju ruku to sumnjivo, bas zato sto svi ucenjaci govore isto, da nije ispravno, a proucili su toliko knjiga vise nego mi
|