|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  15 16 [17] 18 19   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Nasa divna Jasmin
15.3.2013 23:38:40   
jasmin
Ma nije tužno,ovisi kako gledaš na nešto,koliki značaj mu pridaješ u životu. Recimo,ja ličnim fotkama ne pridajem značaj u životu i suprotno mi dođe nepojmljivo.

Nekada fotke mogu probuditi bolne uspomene,kod smrti djeteta i sl.
Dakle,sve ovisi šta te ispunjava.

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu sporty mamaa)
Neposredna veza do poruke: 401
16.3.2013 0:07:59   
amra_sa
Jasmin je li istina da učenje i puštanje sure El-Bekare ne dozvoljava šejtanu tri dana da uđe u kuću ? Ja je puštam tiho na kompu. Čula sam da je dobro slušati. Moja mama rahmetli je znala puno toga o vjeri, redovno i prije i poslije rata klanjala svih pet vakata namaza, postila za Ramazan itd. Kad sam bila mala učila mi je Kur'an, pjevala Ilahije - to me je baš ispunjavalo. Nešto čega se rado sjećam iz djetinjstva, pa i ja imam običaj da rado slušam učenje Kur'ana i Ilahije.
Drugo pitanje, da li je liije pričati svoje snove i kakvo značenje snovi imaju u Islamu ? Sanjam jako lijepe i jako ružne snove, inače puno sanjam i imam često deja-vu osjećaj.

"Čovječe, ne možeš zlo činiti a dobru se nadati ... "

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 402
16.3.2013 0:16:25   
jasmin
O ovoj temi govore dva hadisa:

Prvi – hadis od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Nemojte svoje kuće činiti grobljima, zaista šejtan bježi iz kuće u kojoj se uči sura El-Bekare". Bilježi ga Muslim u svom Sahihu.

Drugi – hadis od Ebu Umame El-Bahilija, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Učite Kur'an ... , učite suru El-Bekaru jer je njeno učenje bereket, a njeno ostavljanje je kajanje (zbog propuštenih sevapa), a ne mogu je učiti betale (sihirbazi ili fasici)". Prenosi se od Muavije, radijallahu anhu, da se pod betale misli na sihirbaze. Takođe, sve ovo bilježi Muslim u svom Sahihu.

Iz oba hadisa se jasno razumije da se misli na učenje kompletne sure El-Bekare uz istrajnost u tome, tj. ne misli se da se prouče neki ajeti iz sure i da to bude dovoljno, niti da se prouči jednom sura El-Bekare i da to bude dovoljno za ono na šta se odnosi a što je spomenuto u hadisu.

Znači, kuća u kojoj se konstantno i neprestano uči sura El-Bekare u toj kući šejtan ne može naći mjesto za boravak nego bježi iz takve kuće.

Što se tiče tumačenja teksta hadisa "a ne mogu je učiti betale (sihirbazi ili fasici)", učenjak El-Munavi prenosi nekoliko značenja:

1 – da sihirbazi ne mogu učiti (po nekima napamet) sure El-Bekare zbog toga što su skrenuli sa pravog puta i što su uronili u batil.

2 – da dangube i lijenštine (fasici) ne mogu učiti suru El-Bekare niti razumjeti njeno značenje zbog ljenosti i gubljenja vremena.

3 – da suru El-Bekare ne mogu učiti oni koji svojom sposobnošću retorike i govora obmanjuju ljude, a što se vraća na poznati hadis: "Zaista u retorici ima sihra".

Savremeni učenjak Alijj Eš-Šuhun navodi i četvrto značenje:

4 – da sihirbazi ne mogu nanijeti štetu onome ko uči ili nauči napamet suru El-Bekara.

Prema tome, u hadisu nije došlo da u kući u kojoj se prouči sura El-Bekara da šejtan ne ulazi tri dana, nego u onoj kući u kojoj se neprestano i dokle god se uči sura El-Bekara šejtan bježi iz te kuće. Takođe, pojasnili smo da se pod učenjem sure El-Bekare misli na kontuirano i neprestano učenje sure El-Bekare a nekih dijelove sure. Ve billahi tevfik.

Na pitanje odgovorio:

mr.Zijad Ljakic

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

(odgovor članu amra_sa)
Neposredna veza do poruke: 403
16.3.2013 0:17:39   
jasmin
1) Snoviđenje lijepog dolazi od Allaha, a sanjanje ružnog od šejtana. Kad neko od vas snije što mu je drago, neka to ne priča osim onome ko mu je drag. ( K )

2) Onaj ko sanja san koji mu nije drag, neka u lijevu stranu puhne tri puta, i potom prouči: "e'uzu bi-l-Lahi"- moleći Ga za zaštitu protiv šejtana i ružnog sna. - ( 3x ) ( Muslim )

3) "Neće nikome san obznaniti." ( Muslim )

4)"Prevrne se na drugu stranu." ( Muslim )

5) "Ustane i klanja (nafilu), ako to želi." ( Muslim )

http://www.islambosna.ba/islam/kuran-i-hadis/22014-zikr-prije-spavanja-i-poslije-buenja-iz-sna

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 404
16.3.2013 0:26:52   
amra_sa
Hvala na odgovorima, znači lijep san mogu ispričati. A za ružan san mi je mama prije govorila kad sanjam da kažem "Na hajr, InšAllah" ... Ne sjećam se da mi je govorila da se ružni snovi ne trebaju pričati. Ja volim i lijepo i ružno podijeliti sa dragim osobama, zato sam te i pitala.
Shvatila sam neke nedoumice oko sure El-Bekare. Hvala.

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 405
16.3.2013 0:49:56   
sporty mamaa
Jasmin tko je po Kuranu otac Isusa, kako ga u Kuranu nazivaju Issa. Kod nas krscana je vjera da je Isus zacet po duhu svetomu, tj.nema ovozemaljskog oca. A Marija je njegova majka.

(odgovor članu amra_sa)
Neposredna veza do poruke: 406
16.3.2013 7:24:57   
jasmin
I spomeni u Knjizi Merjemu: kada se od ukućana svojih na istočnu stranu povukla

i jedan zastor da se od njih zakloni uzela, Mi smo k njoj meleka Džibrila poslali i on joj se prikazao u liku savršeno stvorena muškarca.

"Utječem se Milostivom od tebe, ako se Njega bojiš!" - uzviknu ona.

"A ja sam upravo izaslanik Gospodara tvoga" - reče on - "da ti poklonim dječaka čista!"

"Kako će imati dječaka" - reče ona - "kad me nijedan muškarac dodirnuo nije, a ja nisam nevaljalica!"

"To je tako!” - reče on. "Gospodar tvoj je rekao: ’To je Meni lahko’, i zato da ga učinimo znamenjem ljudima i znakom milosti Naše. Tako je unaprijed određeno!"

I ona zanese i bremenita se skloni daleko negdje.

I porođajni bolovi prisiliše je da dođe da stabla jedne palme. "Kamo sreće a sam ranije umrla i da sam potpuno u zaborav pala!" - uzviknu ona.

I melek je, koji je bio niže nje, zovnu: "Ne žalosti se, Gospodar tvoj je dao da niže tebe potok poteče.

Zatresi palmino stablo, posuće po tebi datule svježe,

pa jedi i pij i budi vesela! A ako vidiš čovjeka kakva, ti reci: "Ja sam se zavjetovala Milostivom da ću šutjeti, i danas ni s kim neću govoriti."

I dođe ona s njim porodici svojoj, noseći ga. "O Merjemo," - rekoše oni - "učinila si nešto nečuveno!

Ej ti, koja u čednosti ličiš Harunu, otac ti nije bio nevaljao, a ni mati tvoja nije bila nevaljalica."

A ona im na njega pokaza. "Kako da govorimo djetetu u bešici?" - rekoše.

"Ja sam Allahov rob" - ono reče - "meni će On Knjigu dati i vjerovjesnikom me učiniti

i učiniće me, gdje god budem, blagoslovljenim, i narediće mi da dok sam živ molitvu obavljam i milostinju udjeljujem,

i da majci svojoj budem dobar, a neće mi dopustiti da budem drzak i nepristojan.

I neka je mir nada mnom na dan kada sam se rodio i na dan kada budem umro i na dan kada budem iz mrtvih ustajao!"

To je Isa, sin Merjemin - to je prava istina o njemu - onaj u koga oni sumnjaju.

Nezamislivo je da Allah ima dijete, hvaljen neka je On! Kad nešto odluči, On za to rekne samo: "Budi!" - i ono bude.

Allah je, uisitnu, i moj i vaš Gospodar, zato se klanjajte samo Njemu! To je Pravi put.

Kur`an,sura Merjem 16-36 ajet.

Neposredna veza do poruke: 407
16.3.2013 8:34:23   
teacher75

IZVORNA PORUKA: sporty mamaa

Svaka ti cast. Meni jedino malo tuzno to za fotografije, ja uzivam gledajuci svoje kad sam bila mala, ai sto tako svoje bebice. Nekako se topim dok to gledamuser posted image user posted image

I meni je ovo tuzno i zao mi kad osoba kad odraste ne zna kako je izgledala kad je bila dijeteuser posted image

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

Neposredna veza do poruke: 408
16.3.2013 10:41:24   
sporty mamaa
Hvla Jasmin na odgovoru. Znaci ni u Islamu Isus/Issa nije imao zemaljskog oca.... Mada je savim drugacije objasnjeno njegovo rodenje. Postujem objasnjenje, ali ipak moja je vjera cvrsta koliko i tvoja, tako da ja ipak cvrsto vjerujem u rodenje u Betlehemu i Uskrsnuce od mrtvihuser posted image user posted image

(odgovor članu teacher75)
Neposredna veza do poruke: 409
16.3.2013 12:22:16   
malena sharena
Jasmin, ti prava selebriti, a niko te i ne poznaje user posted image

Inace, super tema, redovno je citam.

Ne znas ti majko, kako je dijete roditi

Neposredna veza do poruke: 410
16.3.2013 13:03:38   
jasmin

IZVORNA PORUKA: teacher75

IZVORNA PORUKA: sporty mamaa

Svaka ti cast. Meni jedino malo tuzno to za fotografije, ja uzivam gledajuci svoje kad sam bila mala, ai sto tako svoje bebice. Nekako se topim dok to gledamuser posted image user posted image

I meni je ovo tuzno i zao mi kad osoba kad odraste ne zna kako je izgledala kad je bila dijeteuser posted image

Znači generacije izumrle prije tehnologije živješe tužno i žalosno.
Meni je žao kad neko ne shvata da nekome sreću pričinjavaju drugačije stvari user posted image .
Svako zna svoje.

(odgovor članu teacher75)
Neposredna veza do poruke: 411
16.3.2013 13:04:51   
aazra

IZVORNA PORUKA: jasmin

S obzirom da nije vulgarno previše,tm ima pravo.
Žene su najveće iskušenje za muškarca. Baš ima i hadis o tome: ”Čuvajte se dunjaluka i čuvajte se žena, jer prva smutnja među Izraelićanima bila je zbog žena.” I kaže: ”Poslije mene svom ummetu nisam ostavio smutnju (iskušenje) štetniju po muškarce od žena.”
Pazi ti šta odijevaš kad pomažeš user posted image .

Da, ali zbog toga ne treba osakatiti sve sto ima grudi, suknju i hoda na dvije noge user posted image

U Africi ne haraju spolne bolesti zbog ZENA nego zbog tradicije koja ne postuje brak i dozvoljava muskarcu da SILUJE svaku zenu koju sretne, bilo da je djevojcica ili zena. No njih niko ne sakati zbog toga.

I da ne znam i hvala Bogu da ne znam nijednu zenu koja je prosla ovu strahotu. Vrijeme ce pokazati ima li toga u BiH i u kojoj mjeri. Druga stvar, nisam ateista, prakticiram vjeru koliko mogu, ucim i ostalo ne zelim ovdje navoditi, tebe jasmin postujem ali mislim da nemamo puno toga zajednickog (mogla si i sama to vidjeti) kao i s jos nekim zenama koje dolaze ovdje, kao sto mozda nemam ni Galicijom, jednostavno nisam osoba koja voli krajnosti.

Ipak, zelim vam sve najbolje, i vama i vasoj djeci.

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 412
16.3.2013 13:13:04   
jasmin

IZVORNA PORUKA: aazra

S obzirom da nije vulgarno previše,tm ima pravo.
Žene su najveće iskušenje za muškarca. Baš ima i hadis o tome: ”Čuvajte se dunjaluka i čuvajte se žena, jer prva smutnja među Izraelićanima bila je zbog žena.” I kaže: ”Poslije mene svom ummetu nisam ostavio smutnju (iskušenje) štetniju po muškarce od žena.”
Pazi ti šta odijevaš kad pomažeš user posted image .

Da, ali zbog toga ne treba osakatiti sve sto ima grudi, suknju i hoda na dvije noge user posted image

U Africi ne haraju spolne bolesti zbog ZENA nego zbog tradicije koja ne postuje brak i dozvoljava muskarcu da SILUJE svaku zenu koju sretne, bilo da je djevojcica ili zena. No njih niko ne sakati zbog toga.

I da ne znam i hvala Bogu da ne znam nijednu zenu koja je prosla ovu strahotu. Vrijeme ce pokazati ima li toga u BiH i u kojoj mjeri. Druga stvar, nisam ateista, prakticiram vjeru koliko mogu, ucim i ostalo ne zelim ovdje navoditi, tebe jasmin postujem ali mislim da nemamo puno toga zajednickog (mogla si i sama to vidjeti) kao i s jos nekim zenama koje dolaze ovdje, kao sto mozda nemam ni Galicijom, jednostavno nisam osoba koja voli krajnosti.

Ipak, zelim vam sve najbolje, i vama i vasoj djeci.

Joj aazra,s čime si ti to povezala moj post...nisam uopće spominjala ništa u vezi nekih žena...odgovorih Galiciji,vidi šta je ona pisala...skroz druga tema user posted image .
P.S Ni ja ne volim krajnosti user posted image .

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 413
16.3.2013 13:24:01   
Galicia
Ja sam nazalost vidjela jednu zenu koja je obrezana, silovana, i silovana i zarazena sa Hep C, Hep B i Sidom.
Curetak od 20 godina.

Sto se tice krajnost, da idem u krajnost samo onda kad hocu da nesto postignem.

“It takes a long time to make it simple.”

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 414
16.3.2013 13:38:27   
mamaibabo

I spomeni u Knjizi Merjemu: kada se od ukućana svojih na istočnu stranu povukla

i jedan zastor da se od njih zakloni uzela, Mi smo k njoj meleka Džibrila poslali i on joj se prikazao u liku savršeno stvorena muškarca.

"Utječem se Milostivom od tebe, ako se Njega bojiš!" - uzviknu ona.

"A ja sam upravo izaslanik Gospodara tvoga" - reče on - "da ti poklonim dječaka čista!"

"Kako će imati dječaka" - reče ona - "kad me nijedan muškarac dodirnuo nije, a ja nisam nevaljalica!"

"To je tako!” - reče on. "Gospodar tvoj je rekao: ’To je Meni lahko’, i zato da ga učinimo znamenjem ljudima i znakom milosti Naše. Tako je unaprijed određeno!"

I ona zanese i bremenita se skloni daleko negdje.

I porođajni bolovi prisiliše je da dođe da stabla jedne palme. "Kamo sreće a sam ranije umrla i da sam potpuno u zaborav pala!" - uzviknu ona.

I melek je, koji je bio niže nje, zovnu: "Ne žalosti se, Gospodar tvoj je dao da niže tebe potok poteče.

Zatresi palmino stablo, posuće po tebi datule svježe,

pa jedi i pij i budi vesela! A ako vidiš čovjeka kakva, ti reci: "Ja sam se zavjetovala Milostivom da ću šutjeti, i danas ni s kim neću govoriti."

I dođe ona s njim porodici svojoj, noseći ga. "O Merjemo," - rekoše oni - "učinila si nešto nečuveno!

Ej ti, koja u čednosti ličiš Harunu, otac ti nije bio nevaljao, a ni mati tvoja nije bila nevaljalica."

A ona im na njega pokaza. "Kako da govorimo djetetu u bešici?" - rekoše.

"Ja sam Allahov rob" - ono reče - "meni će On Knjigu dati i vjerovjesnikom me učiniti

i učiniće me, gdje god budem, blagoslovljenim, i narediće mi da dok sam živ molitvu obavljam i milostinju udjeljujem,

i da majci svojoj budem dobar, a neće mi dopustiti da budem drzak i nepristojan.

I neka je mir nada mnom na dan kada sam se rodio i na dan kada budem umro i na dan kada budem iz mrtvih ustajao!"

To je Isa, sin Merjemin - to je prava istina o njemu - onaj u koga oni sumnjaju.

Nezamislivo je da Allah ima dijete, hvaljen neka je On! Kad nešto odluči, On za to rekne samo: "Budi!" - i ono bude.

Allah je, uisitnu, i moj i vaš Gospodar, zato se klanjajte samo Njemu! To je Pravi put.

Kur`an,sura Merjem 16-36 ajet.

tako mi Allaha procith i rasplakah se

18.04.2012 dosla na svijet moja princeza ,moja inspiracija

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 415
16.3.2013 23:42:08   
Ella_H
Ma ne treba nikad ici iz krajnosti u krajnost.
Galicia uvijek ima gore od goreguser posted image ,
salila sam se samo naravno. Imam prilicno dobar
istreniran sabur. Meni inace niko nesmeta,
trudim se gledati svoja posla I djecicu, pogotovo ovog mladjeguser posted image .
Jasmin lijepo od tebe sto objasnjavas curama, a inace svakoj savjetujem
prvo da krenemo od sebe I razne stvari cemo shvatiti u vjeri, zivotu,
odgoju djece itd. Nista nije perfektno ali lakse je kad se cita, uci itd.
Svi vjerovatno imamo primjerak Kur'ana. Vecina nas je isla u mejtef/mekteb
danas I ovaj google svasta izbaci, samo da se malo vise potrudimo I elhamdulilah.
Van Ramazana takodjer malo vise vjeru uvazavamo I zivot je zaista laksi,
cak I u najvecim iskusenjima.

(odgovor članu mamaibabo)
Neposredna veza do poruke: 416
17.3.2013 19:26:24   
Honey3

IZVORNA PORUKA: Galicia

Jale, samo da ti se zahvalim na trudu i strpljenju sa mojim pitanjima i podpitanjima.
Drug si samo takav.
Ako budem ikad imala sansu da dodjem u Sa, vjeruj mi da cu se potruditi da popijemo kaficu ja i ti.
Jako si mi draga.
ALi moram ti priznati, uvijek mi i jesi bila draga, samo sto sam ja namcor i volim da boc boc.
Nadam se da se neces ljutiti.
Znam ja mnogo vise, nego sto se pravim. :)

Lav ju.

user posted image user posted image user posted image user posted image

Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))

(odgovor članu Galicia)
Neposredna veza do poruke: 417
17.3.2013 22:50:39   
ena23
ja bi imala dosta pitanja... recimo jedno do njih su kontradiktornosti u prenosenju rjeci Muhammeda a.s. Recimo, negdje procitam da je poslanik a.s., rekao da ce uci u dzennet covjek koji klanja, posti, tj. obavlja farzove naredjene muslimanima i nista drugo. Na drugom mjestu sam procitala da nije istiinski vjernik onaj od kojeg komsija nema mira... sad mi naumpadaju samo ova dva primjera a inace, pogotovo na fB mi stalno izlaze tako hadisi od raznih grupa u koje sam uclanjena, i onda kad uporedim tako neke hadise (o tome ko ce uci u dzennet a ko nece) bas nadjem kontradikciju... kako to objasniti?

drugo, vezano za prvo, koji hadisi su vjerodostojni? tj. kako znati da je nesto uistinu rekao Muhammed s.a.w.s., a da nije neko izmislio?

Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.

(odgovor članu Honey3)
Neposredna veza do poruke: 418
18.3.2013 0:21:52   
amra_sa
Samo da provirim šta se piše i mahnem Jasmin. user posted image

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 419
18.3.2013 8:35:24   
Mirkica

IZVORNA PORUKA: ena23

ja bi imala dosta pitanja... recimo jedno do njih su kontradiktornosti u prenosenju rjeci Muhammeda a.s. Recimo, negdje procitam da je poslanik a.s., rekao da ce uci u dzennet covjek koji klanja, posti, tj. obavlja farzove naredjene muslimanima i nista drugo. Na drugom mjestu sam procitala da nije istiinski vjernik onaj od kojeg komsija nema mira... sad mi naumpadaju samo ova dva primjera a inace, pogotovo na fB mi stalno izlaze tako hadisi od raznih grupa u koje sam uclanjena, i onda kad uporedim tako neke hadise (o tome ko ce uci u dzennet a ko nece) bas nadjem kontradikciju... kako to objasniti?

drugo, vezano za prvo, koji hadisi su vjerodostojni? tj. kako znati da je nesto uistinu rekao Muhammed s.a.w.s., a da nije neko izmislio?

bas sam neki dan procitala ovaj citat negdje na FB "bicu sretan ako mi dragi Allah primi bar dva namaza " mislim da je to odgovor na tvoje pitanje.
Izvini Jasmin upadoh u kadar hahahhahaa a voljela bih opsirniji odgovor na pitanje :).

Uspavala sam te duboko ispod grudi , al srce blizu je pa te stalno budi a kad odu svi pa pomisle da dremam , ja oci otvorim da vidim koga nemam , za kraj, za kraj.

BA 13.12.2008

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 420
18.3.2013 9:09:28   
jasmin

IZVORNA PORUKA: ena23

Draga moja eny,dva hadisa koja si navela nisu uopće u kontradiktornosti user posted image .
Ne može se neko okititi svojstvima islama kao što su šehadet,namaz,post,zekat,hadž,a da zapostavi lijepo ponašanje koje mu je naređeno kao muslimanu. Ovo što praktikuje kao musliman,mora na njega djelovati tako da mu ne dozvoljava da laže,potvara,kalja nečiju čast,vara,krade,mrzi,bespravno ubija,bespravno otima imetak,prenosi tuđe riječi s ciljem zavade,da zavidi i td. i td.....Vjernikova duša mora da se bori protiv lošeg,jer loše ga uništava i uništava njegova djela.
U hadisu kojeg prenosi Buhari (najjača knjiga nakon Kur`ana),kaže se:Od Ebu Hurejre r.a., se prenosi da je Poslanik s.a.w.s., rekao: „Znate li ko je muflis? Rekoše: Muflis je onaj koji nema para, niti kakva imetka! Reče: Muflis mog ummeta je onaj ko dođe na Sudnjem danu s namazom, postom i zekatom ali je opsovao i uvrijedio jednog, nepravedno pojeo imetak drugog, prolio krv trećeg, tako da će se svima njima dati od njegovih dobrih djela, pa ako mu ponestane dobrih djela, prije nego li se pravda zadovolji, uzeće se od njihovih loših djela i prebaciti njemu na pleća nakon čega će biti bačen u vatru!
Ovaj hadis jasno govori da čovjek mora itekako da vodi računa kako će se ponašati prema ljudima...pazi dobro,ne samo prema vjernicima,nego prema svim ljudima na dunjaluku vjernik treba pravedno i pristojno da se ponaša.
Islam je čitavo uređenje života,ne može se ništa uzeti pojedinačno. Ne možeš npr. reći ih ja imam šehadet,ne moram ostalo,imam namaz ne moram da postim,ili postiću i klanjaću samo tokom ramazana,ostalo ne moram,imam čisto srce i td...Ok,ali čistoća srca mora imati neke znakove. Jednostavno mora user posted image ,ako je srce vezano za Allaha,pa mora i tijelo. Kada nam običan čovjek uradi neku uslugu,recimo neki gospodin svaki mjesec daje studentu stipendiju...taj student se osjeća vječitim dužnikom dotičnom gospodinu i obično se kaže,zovi me u bilo koja doba...ja ustajem i tu sam za tebe. A na kojem je mjestu naš Gospodar,čije se blagodati prema nama pojedinačno i općenito ne mogu izbrojati...gdje je On da obavljamo farzove,da ne govorim sunnete ili pak ustajanje u bilo koja doba da Mu kažemo neke želje i molitve user posted image . Dakle,moralne osobine vjernika ne mogu se odvojiti od prakse stubova islama.

Često se desi da nakon hadisa piše ko prenosi hadis i piše jasan lanac prenosilaca.
Zbirka hadisa Buharija i Muslim nose atribut sahih,što znači vjerodostojan.
Primijetila sam da na fb često ide copy paste hadisa koji su izmišljeni. Njegov tekst je obično čudan,sadrži pojedinačne iskaze koji se kose s drugim hadisima. Savjetujem da,ako naiđete na hadis bez potpisa,tražite ko ga bilježi i lanac prenosilaca do onog ko ga je zabilježio.
Evo nešto o hadisima,pa pročitaj.
http://www.islamika.net/pitanja-i-odgovori/hadis-sunnet/item/2978-koliki-je-ukupni-broj-hadisa

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 421
18.3.2013 10:56:48   
Anoniman
Jasmin, ti si jedna jako nacitana i inteligentna osoba...zasto nisi nastavila skolovanje nakon Medrese?

(odgovor članu jasmin)
  Neposredna veza do poruke: 422
18.3.2013 11:06:00   
jasmin

IZVORNA PORUKA: Pahuljicaa

Jasmin, ti si jedna jako nacitana i inteligentna osoba...zasto nisi nastavila skolovanje nakon Medrese?

Najprije,hvala na komplimentu,ali mislim da je tvoje mišljenje o meni previsoko.
Ja uopće nisam stopirala sa školovanjem,imam jaku želju i namjeru da nastavim.
Tek smo stigli i čim se malo finansijski ustabilimo da imam mogućnost dalje...ja aBd idem dalje.
Sad se trudim polahko učiti Kur`an,sporijim tempom,ali bitno je da ne stojim. Idem tri puta sedmično po 2 sata na učenje.
Čim bude prilike,idemo dalje...samo ne znam šta bih,bosanski jezik,nešto oko psihologije...a možda sudbina bude opet u arapski svijet,pa da se bacim na izučavanje vjerskog ilma.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 423
18.3.2013 11:10:10   
Anoniman

IZVORNA PORUKA: Pahuljicaa

Najprije,hvala na komplimentu,ali mislim da je tvoje mišljenje o meni previsoko.
Ja uopće nisam stopirala sa školovanjem,imam jaku želju i namjeru da nastavim.
Tek smo stigli i čim se malo finansijski ustabilimo da imam mogućnost dalje...ja aBd idem dalje.
Sad se trudim polahko učiti Kur`an,sporijim tempom,ali bitno je da ne stojim. Idem tri puta sedmično po 2 sata na učenje.
Čim bude prilike,idemo dalje...samo ne znam šta bih,bosanski jezik,nešto oko psihologije...a možda sudbina bude opet u arapski svijet,pa da se bacim na izučavanje vjerskog ilma.

Hvala na odgovoru. Zadovoljna samuser posted image Da ti dragi Allah da da ti se naumi ostvare!

Mislila sam da si stopirala skolovanje zbog nikaba...

(odgovor članu jasmin)
  Neposredna veza do poruke: 424
18.3.2013 11:15:19   
jasmin
Hvala Bogu,živimo u periodu napretka,kada je moguće postići cilj na razne načine,ako ništa vanredno,tako da nikab nije zapreka. Dosta mojih drugarica je ostvarilo školovanje s nikabom.
Danas ljudi završavaju fax,magistraturu putem neta,da ne govorim o drugim mogućnostima.
Ja zbilja imam želju,planiram i nadam se da ću je u skorije vrijeme ispuniti.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 425
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  15 16 [17] 18 19   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  15 16 [17] 18 19   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

da li
malena.

vasem muzu smeta i da li vam je ikad prigovorio jer vam nije bio prvi...mislim na sex

da (37%)

ne (36%)

bio mi je prvi (28%)

Broj svih glasova: 138

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *