jasmin
|
IZVORNA PORUKA: ena23 ja bi imala dosta pitanja... recimo jedno do njih su kontradiktornosti u prenosenju rjeci Muhammeda a.s. Recimo, negdje procitam da je poslanik a.s., rekao da ce uci u dzennet covjek koji klanja, posti, tj. obavlja farzove naredjene muslimanima i nista drugo. Na drugom mjestu sam procitala da nije istiinski vjernik onaj od kojeg komsija nema mira... sad mi naumpadaju samo ova dva primjera a inace, pogotovo na fB mi stalno izlaze tako hadisi od raznih grupa u koje sam uclanjena, i onda kad uporedim tako neke hadise (o tome ko ce uci u dzennet a ko nece) bas nadjem kontradikciju... kako to objasniti? drugo, vezano za prvo, koji hadisi su vjerodostojni? tj. kako znati da je nesto uistinu rekao Muhammed s.a.w.s., a da nije neko izmislio? Draga moja eny,dva hadisa koja si navela nisu uopće u kontradiktornosti . Ne može se neko okititi svojstvima islama kao što su šehadet,namaz,post,zekat,hadž,a da zapostavi lijepo ponašanje koje mu je naređeno kao muslimanu. Ovo što praktikuje kao musliman,mora na njega djelovati tako da mu ne dozvoljava da laže,potvara,kalja nečiju čast,vara,krade,mrzi,bespravno ubija,bespravno otima imetak,prenosi tuđe riječi s ciljem zavade,da zavidi i td. i td.....Vjernikova duša mora da se bori protiv lošeg,jer loše ga uništava i uništava njegova djela. U hadisu kojeg prenosi Buhari (najjača knjiga nakon Kur`ana),kaže se:Od Ebu Hurejre r.a., se prenosi da je Poslanik s.a.w.s., rekao: „Znate li ko je muflis? Rekoše: Muflis je onaj koji nema para, niti kakva imetka! Reče: Muflis mog ummeta je onaj ko dođe na Sudnjem danu s namazom, postom i zekatom ali je opsovao i uvrijedio jednog, nepravedno pojeo imetak drugog, prolio krv trećeg, tako da će se svima njima dati od njegovih dobrih djela, pa ako mu ponestane dobrih djela, prije nego li se pravda zadovolji, uzeće se od njihovih loših djela i prebaciti njemu na pleća nakon čega će biti bačen u vatru! Ovaj hadis jasno govori da čovjek mora itekako da vodi računa kako će se ponašati prema ljudima...pazi dobro,ne samo prema vjernicima,nego prema svim ljudima na dunjaluku vjernik treba pravedno i pristojno da se ponaša. Islam je čitavo uređenje života,ne može se ništa uzeti pojedinačno. Ne možeš npr. reći ih ja imam šehadet,ne moram ostalo,imam namaz ne moram da postim,ili postiću i klanjaću samo tokom ramazana,ostalo ne moram,imam čisto srce i td...Ok,ali čistoća srca mora imati neke znakove. Jednostavno mora ,ako je srce vezano za Allaha,pa mora i tijelo. Kada nam običan čovjek uradi neku uslugu,recimo neki gospodin svaki mjesec daje studentu stipendiju...taj student se osjeća vječitim dužnikom dotičnom gospodinu i obično se kaže,zovi me u bilo koja doba...ja ustajem i tu sam za tebe. A na kojem je mjestu naš Gospodar,čije se blagodati prema nama pojedinačno i općenito ne mogu izbrojati...gdje je On da obavljamo farzove,da ne govorim sunnete ili pak ustajanje u bilo koja doba da Mu kažemo neke želje i molitve . Dakle,moralne osobine vjernika ne mogu se odvojiti od prakse stubova islama. Često se desi da nakon hadisa piše ko prenosi hadis i piše jasan lanac prenosilaca. Zbirka hadisa Buharija i Muslim nose atribut sahih,što znači vjerodostojan. Primijetila sam da na fb često ide copy paste hadisa koji su izmišljeni. Njegov tekst je obično čudan,sadrži pojedinačne iskaze koji se kose s drugim hadisima. Savjetujem da,ako naiđete na hadis bez potpisa,tražite ko ga bilježi i lanac prenosilaca do onog ko ga je zabilježio. Evo nešto o hadisima,pa pročitaj. http://www.islamika.net/pitanja-i-odgovori/hadis-sunnet/item/2978-koliki-je-ukupni-broj-hadisa