Gigana -> RE: Opća bolnica Sarajevo-carski rez (24.11.2008 14:46:07)
|
Sad će godina kako sam se i ja porodila na carski rez u Općoj bolnici. Ja se ne mogu ni na šta požaliti. Ujutro sam bila prva na programu u 8 sati. Iz sale sam izašla oko 9:30 i prebacili su me na porodilište (koje oni tretiraju kao intenzivna njega). Zadnje dvije sobe sa lijeve strane su sobe u kojima obično smještaju porodilje koje su imale sekciju, tako da sam i ja tamo bila. U sobi su dva kreveta, kupatilo, telefon. Malo puše od prozora, ali pregura se. Prvo sam ležala sa još jednom mamom koja je sutradan bila puštena, a onda sam četiri dana bila sama u sobi, pa su mi na kraju doveli još jednu porodilju koja je trebala ići na carski. Poslije operacije si tri dana na infuziji, bez kapi vode ili hrane. Tek četvrti dan možeš jesti tečnu hranu. Već prvu noć nakon operacije su me natjerali da ustanem. Naveče su mi donijeli bebu, ali su ga tu noć odnijeli jer ja nisam mogla ništa, pa je tek od sutra bio sa mnom cijelo vrijeme. Ja sam stolicu imala već 3 dan, a ostala sam 7 dana. Trebala sam ostati 5 (to im je praksa), ali sam fasovala temperaturu i ostavili me još dva dana dok su mi vadili nalaze, preglede, posmatranje, itd. Svi su bili ljubazni, raja, svako jutro je vizita oko 9 i tada ti 100 doktora upadne u sobu. Sve je bilo jako čisto, stvarno vode računa. Moja preporuka ti je da pokušaš srediti da te stave u apartman. Jedina razlika je što tamo imaš TV i udobniji krevet i fotelju. Mene je 4. dan spucala takva depresija od ona 4 zida, da sam samo plakala i boga molila da idem kući. Moraš ležati, jedva se krećeš, rana te boli, i da sam imala barem TV, mislim da bi mi puno lakše bilo. Niko ne može ni primirisati u posjetu. Meni je muž dolazio svaki dan pred vrata i ja sam tek kasnije mogla izaći s njim i pred vratima smo pričali. Dakle, unutra nikoga ne puštaju, osim u slučaju da muž prisustvuje prirodnom porođaju koji se odvija u samom porodilištu. Za carski rez te vode u drugu zgradu, u operacionu salu i tamo ne može niko prisustvovati. Eto, nadam se da sam ti malo dočarala atmosferu iz porodilišta. Ako imaš još kakavih pitanja, rado ću ti odgovoriti.
|
|
|
|