Hanady RR -> RE: Pravni savjet? (4.4.2013 12:31:43)
|
IZVORNA PORUKA: mishkica Kod nas ugovor produzuju prvih 6 mjeseci po mjesec dana, a onda po 2, pa nekad kasnije na 6, i poslije 2 godine na neodredjeno..eh mene zanima sada recimo, ako je meni ugovor do 31.5 a ja ovaj posao drugi sto gonjam uspijem dobiti, da znam kada trebam najaviti, kod nas u ugovoru pise da zaposlenik mora odraditi 15 dana otkaznog roka, znaci na 15 dana prije trebam najaviti, a kolegica bi uzela bolovanje, a ugovor joj je poslan juce na 2 mjeseca, znaci do kraja maja, a ona vec planira na bolovanje, tako da me to zanimalo najvise...a poslodavac isto najavljuje otkaz?jer nam to u ugovoru ne pise, nego nesto kao ako zaposlenik nasteti ugledu firme, ili osteti firmu za neki iznos novca, moze dobiti opomenu pa otkaz..Hvala Hanady, jasnije mi je sad[sm=smiley1.gif] za tebe... da 15 dana prije podnosiš poslodavcu pismeno da daješ otkaz i navedeš razloge istoga... dobijaš otkaz u slučaju da ga ovako uzmeš a ne dobiješ novi posao nemaš prava da ostavriš nakandu sa biroa niti neke druge pomoći toga msisla... u otkazu zahtjevaj da se navede jesi li koristili godišnji odmor i kada i za koju godinu i jeli ti isplaćen regres za tkuću godinu... i znači radiš tih 15 dana kod ovoga poslodavca... na novom razgovoru to naznači...ako kažu da dobijaš posao tad i tad reci da moraš ispoštovati otkazni rok kod ranijega poslodavca al im traži napimseno da si primljena... a ovaj dio ''nego nesto kao ako zaposlenik nasteti ugledu firme, ili osteti firmu za neki iznos novca, moze dobiti opomenu pa otkaz'' znači da poslodavac poštiva lakše i teže povrede raden dužnosti...u slučaju teže povrede dužnosti ugovor se po zakonu može otkazati bez poštivanja otkaznoga roka. a drugo...kolegica može na bolovanje odmah danas :) i ne mogu je otpustiti za vrijeme bolovanja...aliiiiiiii nažalost mogu d ajoj ne porduže ugovor po isteku ta dva mjeseca :( iako zakonski lako ih može uzeti na sudu, dokazati ništavnost takvoga ugovora i putem drugih ugovora zaposlenika tj. uvidom u iste dokazati da su isti smao zaštita mimo zakona za spolodavca da žene ne budu trudne...
|
|
|
|