RE: Pravni savjet? (Puna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Porodično zakonodavstvo

Poruka

mishkica -> RE: Pravni savjet? (4.4.2013 12:25:52)

Kod nas ugovor produzuju prvih 6 mjeseci po mjesec dana, a onda po 2, pa nekad kasnije na 6, i poslije 2 godine na neodredjeno..eh mene zanima sada recimo, ako je meni ugovor do 31.5 a ja ovaj posao drugi sto gonjam uspijem dobiti, da znam kada trebam najaviti, kod nas u ugovoru pise da zaposlenik mora odraditi 15 dana otkaznog roka, znaci na 15 dana prije trebam najaviti, a kolegica bi uzela bolovanje, a ugovor joj je poslan juce na 2 mjeseca, znaci do kraja maja, a ona vec planira na bolovanje, tako da me to zanimalo najvise...a poslodavac isto najavljuje otkaz?jer nam to u ugovoru ne pise, nego nesto kao ako zaposlenik nasteti ugledu firme, ili osteti firmu za neki iznos novca, moze dobiti opomenu pa otkaz..Hvala Hanady, jasnije mi je sad[sm=smiley1.gif]

Hanady RR -> RE: Pravni savjet? (4.4.2013 12:31:43)

IZVORNA PORUKA: mishkica

Kod nas ugovor produzuju prvih 6 mjeseci po mjesec dana, a onda po 2, pa nekad kasnije na 6, i poslije 2 godine na neodredjeno..eh mene zanima sada recimo, ako je meni ugovor do 31.5 a ja ovaj posao drugi sto gonjam uspijem dobiti, da znam kada trebam najaviti, kod nas u ugovoru pise da zaposlenik mora odraditi 15 dana otkaznog roka, znaci na 15 dana prije trebam najaviti, a kolegica bi uzela bolovanje, a ugovor joj je poslan juce na 2 mjeseca, znaci do kraja maja, a ona vec planira na bolovanje, tako da me to zanimalo najvise...a poslodavac isto najavljuje otkaz?jer nam to u ugovoru ne pise, nego nesto kao ako zaposlenik nasteti ugledu firme, ili osteti firmu za neki iznos novca, moze dobiti opomenu pa otkaz..Hvala Hanady, jasnije mi je sad[sm=smiley1.gif]

za tebe...
da 15 dana prije podnosiš poslodavcu pismeno da daješ otkaz i navedeš razloge istoga...
dobijaš otkaz u slučaju da ga ovako uzmeš a ne dobiješ novi posao nemaš prava da ostavriš nakandu sa biroa niti neke druge pomoći toga msisla...
u otkazu zahtjevaj da se navede jesi li koristili godišnji odmor i kada i za koju godinu i jeli ti isplaćen regres za tkuću godinu...

i znači radiš tih 15 dana kod ovoga poslodavca...

na novom razgovoru to naznači...ako kažu da dobijaš posao tad i tad reci da moraš ispoštovati otkazni rok kod ranijega poslodavca al im traži napimseno da si primljena...

a ovaj dio ''nego nesto kao ako zaposlenik nasteti ugledu firme, ili osteti firmu za neki iznos novca, moze dobiti opomenu pa otkaz'' znači da poslodavac poštiva lakše i teže povrede raden dužnosti...u slučaju teže povrede dužnosti ugovor se po zakonu može otkazati bez poštivanja otkaznoga roka.

a drugo...kolegica može na bolovanje odmah danas :) i ne mogu je otpustiti za vrijeme bolovanja...aliiiiiiii nažalost mogu d ajoj ne porduže ugovor po isteku ta dva mjeseca :( iako zakonski lako ih može uzeti na sudu, dokazati ništavnost takvoga ugovora i putem drugih ugovora zaposlenika tj. uvidom u iste dokazati da su isti smao zaštita mimo zakona za spolodavca da žene ne budu trudne...

mishkica -> RE: Pravni savjet? (4.4.2013 12:37:27)

Hvala Hanady[sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]

kula -> RE: Pravni savjet? (6.4.2013 10:10:54)

Molim pametne glave za mišljenje....

Da li se porodilji može dati otkaz odmah nakon isteka porodiljskog bolovanja i ako je odgovor potvrdan, da li porodilja može poduzeti određene mjere (tužbe i slično) kako bi je ostavili na poslu.
Usput rečeno, porodilja je tokom svog rada ostvarila zapažene rezultate...

Hvala!

sprinter -> RE: Pravni savjet? (6.4.2013 19:00:38)

ja znam slučajeve gdje su bile primljene na određeno i nije im produžen ugovor nakon isteka...
a da se mogu mjere poduzeti-vjerovtno mogu,ali imaju opravdanje za otkaz pa je to sam gubljenje vremena.

Ramona11 -> RE: Pravni savjet? (6.4.2013 21:45:36)

IZVORNA PORUKA: kula

Da li se porodilji može dati otkaz odmah nakon isteka porodiljskog bolovanja i ako je odgovor potvrdan, da li porodilja može poduzeti određene mjere (tužbe i slično) kako bi je ostavili na poslu.

Hvala!

Ako je ugovor na neodredjeno pa i ne moze bas tako lako dati otkaz.

hanabanana -> RE: Pravni savjet? (6.4.2013 22:46:25)

Hvala!

Da li je ugovor bio na odredjeno ili neodredjeno vrijeme?
Da li se porodilja vratila na posao nakon porodiljskog?
Koji je razlog otkaza?

kula -> RE: Pravni savjet? (8.4.2013 10:09:36)

Ugovor je na neodređeno vrijeme i porodilja svo vrijeme koje je u firmi provela je na jednoj poziciji, jer je pokazala dobre rezultate. Poslije isteka porodiljskog bolovanja, vratila se na posao. U međuvremenu desile su se promjene u firmi, u smislu da je dosta ljudi bilo tehnološki višak, pa je dobilo otkaz. Sad se ona plaši za sebe. Znam da je zaštićena u toku trudničkog ili porodiljskog bolovanja, ali šta se dešava poslije, kada postaje ''običan uposlenik''?

hanabanana -> RE: Pravni savjet? (8.4.2013 10:11:16)

Ugovor je na neodređeno vrijeme i porodilja svo vrijeme koje je u firmi provela je na jednoj poziciji, jer je pokazala dobre rezultate. Poslije isteka porodiljskog bolovanja, vratila se na posao. U međuvremenu desile su se promjene u firmi, u smislu da je dosta ljudi bilo tehnološki višak, pa je dobilo otkaz. Sad se ona plaši za sebe. Znam da je zaštićena u toku trudničkog ili porodiljskog bolovanja, ali šta se dešava poslije, kada postaje ''običan uposlenik''?

Ima status kao i svi drugi zaposlenici.
To znači da ako bude proglašena tehnološkim viškom, može dobiti i otkaz.

kula -> RE: Pravni savjet? (8.4.2013 11:41:14)

Mislim da to mnogi poslodavci i koriste, po principu ''sve po zakonu''!

hanabanana -> RE: Pravni savjet? (8.4.2013 11:53:26)

Mislim da to mnogi poslodavci i koriste, po principu ''sve po zakonu''!

Rekla si da su mnogi dobili otkaze jer su tehnološki višak.

Pippa -> RE: Pravni savjet? (9.4.2013 22:08:14)

Molim vas za savjet. Naime, prije petnestak dana mi je saopsteno da sam tehnoloski visak a otkazni rok je 31 avgust. Eto u firmi su htjeli da ispadnu fer pa su nam dali tih pet mjeseci da se snadjemo, hvala Im na tome. Mene interesuje sljedece, posto muz I ja vec neko vrijeme radimo na drugoj bebi, sta se desava u slucaju da ostanem trudna u otkaznom roku I odem na bolovanje, recimo otvorim neko cuvanje trudnoce? Da li se taj otkazni rok zamrzava sve dok ne istekne porodiljsko bolovanje? Unaprijed zahvalna!

Dida79 -> RE: Pravni savjet? (18.5.2013 22:01:43)

Pravnice imam pitanje za vas..MM je ostao bez posla 12 god je radio u toj firmi i sad je dobio raskid ugovora na kojem pise sporazumni raskid ugovora jel on sad ima pravo na nadoknadu sa biroa?

hanabanana -> RE: Pravni savjet? (18.5.2013 23:07:06)

IZVORNA PORUKA: Dida79

Pravnice imam pitanje za vas..MM je ostao bez posla 12 god je radio u toj firmi i sad je dobio raskid ugovora na kojem pise sporazumni raskid ugovora jel on sad ima pravo na nadoknadu sa biroa?

Šta je razlog otkaza?
Šta piše u sporazumu?

Dida79 -> RE: Pravni savjet? (18.5.2013 23:30:00)

IZVORNA PORUKA: hanabanana

Šta je razlog otkaza?
Šta piše u sporazumu?

Na bjelom papiru odstampano da se radni odnos prekida sporazmno.Dvije recenice i to je to.A razlog otkaza je to sto se je mm pobunio kad mu je gazda rekao da nece dobiti godisnji odmor[sm=hudicek1.gif]

Hanady RR -> RE: Pravni savjet? (19.5.2013 17:30:13)

IZVORNA PORUKA: hanabanana

Šta je razlog otkaza?
Šta piše u sporazumu?

Na bjelom papiru odstampano da se radni odnos prekida sporazmno.Dvije recenice i to je to.A razlog otkaza je to sto se je mm pobunio kad mu je gazda rekao da nece dobiti godisnji odmor[sm=hudicek1.gif]

dido ako potpiše sporazumni on nema pravo ni na otpremninu ni na naknadu sa biroa...

nemoj da to potpisuje....

MamaSunce -> Porodiljsko bolovanje i naknada (3.6.2013 19:20:31)

Pozdrav, jel mi neko moze pomoci oko sljedeceg....

Zaposlena sam na odredjeno vrijeme do sredine avgusta tekuce godine, a porodila se u martu. Zanima me kakva primanja mogu ocekivati kao porodilja? Iz opcine sam dobila rjesenje za naknadu od 461 KM, i cekam te uplate ali me zanima da li moj poslodavac ( srednja skola) meni treba isplacivati neki iznos... jer platna lista za mart je imala odredjen iznos, a ova za april je 0.

Unaprijed hvala na odgovoru, nadam se da neko ima slicnu situaciju

Hanady RR -> RE: Porodiljsko bolovanje i naknada (3.6.2013 19:29:36)

IZVORNA PORUKA: MamaSunce

Pozdrav, jel mi neko moze pomoci oko sljedeceg....

Zaposlena sam na odredjeno vrijeme do sredine avgusta tekuce godine, a porodila se u martu. Zanima me kakva primanja mogu ocekivati kao porodilja? Iz opcine sam dobila rjesenje za naknadu od 461 KM, i cekam te uplate ali me zanima da li moj poslodavac ( srednja skola) meni treba isplacivati neki iznos... jer platna lista za mart je imala odredjen iznos, a ova za april je 0.

Unaprijed hvala na odgovoru, nadam se da neko ima slicnu situaciju

Predpodtsvaljam da si rodila nekog marta...pa do toga marta obračunata je svota od poslodabcana ime plaće...
dok ćeš do opštine dobiti od toga marta do kraja mjeseca...i komletan april...
april nemaš od firme jer nije obavezan da ti plaća 100% plaće za vdijeme porodiljskoga, ima onih koji to čine i onih u državnom sektoru koji moraju no očito to nije tvoj poslodavac.

MamaSunce -> RE: Porodiljsko bolovanje i naknada (3.6.2013 19:41:16)

Hvala za odgovor:) U pitanju jeste budzet, ali ocito porodilje zaposlene u srednjoj skoli nemaju pravo na naknadu od poslodavca:(

Hanady RR -> RE: Porodiljsko bolovanje i naknada (3.6.2013 19:54:30)

Hvala za odgovor:) U pitanju jeste budzet, ali ocito porodilje zaposlene u srednjoj skoli nemaju pravo na naknadu od poslodavca:(

ja evo čitam te na dvije teme...
ako ti je poslodvac pismeno napisao da imaša pravo, a i ja mislim da u srednjoj školi na portoru kantona sarajevo ima se pravo na 100% plaće...onda ti lijepo do škole sutra po odgovore konkretnije

MamaSunce -> RE: Porodiljsko bolovanje i naknada (3.6.2013 20:13:46)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

ja evo čitam te na dvije teme...
ako ti je poslodvac pismeno napisao da imaša pravo, a i ja mislim da u srednjoj školi na portoru kantona sarajevo ima se pravo na 100% plaće...onda ti lijepo do škole sutra po odgovore konkretnije

Hvala lijepo, sutra obavezno idem do skole, samo da organizujem cuvanje bebe kod kuce. Trebala sam i druga iskustva, da znam sta traziti i pitati sutra. Ova nula na platnoj listi me bas iznenadila:( Hvala jos jednom, da ne pisem i na drugoj temi...lijep pozdrav

ziki -> RE: Porodiljsko bolovanje i naknada (18.7.2013 14:15:23)

greška

vila_7 -> RE: Porodiljsko bolovanje i naknada (23.7.2013 21:14:02)

zanima me nesto u vezi sklapanja ugovora, pa ako ima neka forumasica da je mogu pitati - pravnica ili ako se bas u to razumije

Hanady RR -> RE: Pravni savjet? (23.7.2013 22:02:02)

IZVORNA PORUKA: vila_7

zanima me nesto u vezi sklapanja ugovora, pa ako ima neka forumasica da je mogu pitati - pravnica ili ako se bas u to razumije

šta konkretno...
pošalji PP rada sma pomoći...nije mi strano sklapanje ugovora[sm=smiley36.gif]

hanabanana -> RE: Porodiljsko bolovanje i naknada (24.7.2013 0:00:08)

IZVORNA PORUKA: vila_7

Kakvog ugovora?

Stranica: <<   < Prethodna stranica  20 21 [22] 23 24   Sljedeća stranica >   >>