hanabanana -> RE: Kako djetetu povećati samopouzdanje (24.3.2011 13:49:48)
|
Hena, mislim da je ona na ulasku u pubertet. Prema tome ne zanemari tu činjenicu. Ja sam sebe u ogledalu, sa 14 godina, vidjela ovako: prevelike oči, premale usne, asimetrija lica, kosa ko slama....ništa nisam lijepo vidjela! U 19 sam naučila sakriti svoje mene, a u 25 sam shvatila da sam apsoulutno savršena. Ja mislim da je tvoja " greška " u tome što njoj stvaraš sliku da je savršena, bezgreške, apsolutno prva i jedina. I moja djeca su meni prva i jedina, ali sam svojoj starijoj rekla da ipak treba malo porasti da bi bila balerina. ( nisam joj rekla da nema gracioznost i da nikada u tome neće uspjeti ) MIslim da je to moja obaveza kao roditelja. Sagledati realno stvari i tako postupiti. Pa pogledajte samo dječije emisije u kojma se biraju dječiji talenti?! Bude tu zaista talenata, ali bude i antitalenata?! Ja se uvijek pitam gdje su tu roditelji da spriječe takav blam. Isto tako to što ja kao roditelj, učitelj i nastavnici, ili drugi članovi porodice misle o tome da je moje dijete savršeno, neće pomoći mom dijetetu u odnosu prema njenim vršnjacima. Djeca su okrutna, i vrlo vrlo iskrena. Znam da si negdje davno pisala da se tvoja kći najviše druži s tobom....kako god tebi ovo grubo zvučalo - to njenim vršnjacima nije normalno, i vjerujem da je šikaniraju radi toga na ovaj ili onaj način. Ja sa svojom djecom ne postupam kao sa princezama. Imaju svoje obaveze, i ja sam ona koja kudi i grli. Znam samo da su uvijek apsolutno sigurne da ih volim, i da u to nikada neće posumnjati, bez obzira na to da li su danas bila nagrađene ili u kazni. Isto tako treba biti oprezan u hvaljenju djece. Vrlo je lijepo reći: bravo!!!!! kad dijete prvi put sveže pertle. Ali ako joj svaki put na svezanu pertlu kažem Bravo!!!!! - onda je to kontraproduktivno. I dalje....mislim da dijete mora znati da je Mama najbolji prijatelj. Ali prije svega Mama. A prijatelji se traže izvan kuće. Ako želiš da joj povećaš samopouzdanje, manekenstvo je vrlo loš izbor! Za to je isprobano najbolje neki borilački sport. Karate, tekvan doo ( ili kako se već piše ). I to ne kažem ja, pročitala sam da to kažu psiholozi.
|
|
|
|