Idina mama -> RE: da li vasa beba mirno spava? (7.10.2010 23:23:47)
|
IZVORNA PORUKA: davidmasamiki zdravo svima... zanima me nesto,nadam se da ce mi neko razjasniti... naime imam bebu,14-og ce mu puna tri meseca,i ne spava nikako! po danu spava dva tri puta po 10min.,navece zaspi oko 8 i spava do 12,a posle 12 katastrofa budi se stalno!ponekad imam osecaj kao da ne voli da spava.... juce mi je njegova doktorica rekla da probam da ga uobrocim,kaze mozda mu smeta to sto jede stalno...e sad da li ce mu to pomoci nisam bas sigurna ali probacu...[sm=zmeden.gif] Draga moja, tacno tako je bilo sa mojim sinom. Imao je grceve. I to vrlo dugo. Nisam ga nikad mogla uobrociti. Jedino sam ga dojenjem mogla smiriti, a i nisam bila dovoljno snazna da mu ne dam da jede (to mi je nekako van pameti da izgladnjujem bebu). A i sada kazu da treba dojiti kad beba hoce i ne treba gledati na sat. S druge strane, rekla mi babica, a i citala sam da stalno pijenje mlijeka pogorsava grceve: prethodno mlijeko nije jos preslo iz tankog crijeva u debelo, a novo mlijeko stize. Kazu da treba proci oko 90 min najmanje prije nego beba ponovo doji. To 90 minuta nije puno, pa mozes pokusati. Moj se sin kasnije sam uobrocio i dojio svakih dva i po sata, ali nam to nije pomoglo. Najbolje mi je pomoglo kad sam prestala ocekivati da spava i kad sam ga prestala porediti sa drugim bebama. Nosala sam ga i nosala. Mahrame za bebe su pomogle. Spavala sam kad sam stigla i kako sam stigla. Ni sad ne spava (19 mu je mjeseci) po noci. Budi se svakih 45 min ili u njaboljem slucaju svakih 2 sata, a ukupno ne spava puno. Medjutim, ja sam uglavnom odmorna i naspavan. Navikla sam da spavam kad i on. Cim kmekne, prebacim ga kod nas u krevet i dam mu da doji. To ga smiri, pa tako oboje zaspimo. Nasli smo svoj ritam. Na kraju, jedini bi savjet bio da gledas svoju bebu i pokusas joj pomoci da spava kad hoce i dati da doji kad hoce. Onda cete polahko naci svoj ritam. Ne gledaj puno na sahat i ne obracaj paznju na one koji kazu da bebe spavaju bolje i vise. Tvoja (i moja) beba je drugacija i ti radi po svome. Lezi cim zaspi i pokusaj se odmoriti. Zelim ti sve najbolje.
|
|
|
|