mama75
|
IZVORNA PORUKA: Anoniman Imam pitanje u vezi razvoda, vidjanja djeteta i slicno. Muz nas je ostavio prije 3 sedmice (nisam besana ) nakon jednog jako loseg braka. Ne trazim savjet u vezi braka, nego me zanima sta dalje konkretno. On je otisao kao u filmu, po cigare, i nije se vratio. Mislila sam da treba da otpuse, ali su tada pocele stizati poruke od mamice, kako je dosao kraj MOM teroru (necu u detalje, ali moj muz je poznat po svom temperamentu) i onda tako par prijetnji. Pricala je kako sam ga "OTELA" od njegove majke i sestara (da, punoljetan je, u 30 im godinama..) I tako.. Ja ga nisam zivkala, misleci da mu treba vremena, ali ne znam gdje je, nemam mu broj teleffona (ovaj telefon je ostavio ovdje, pretpostavljam da je promjenio broj, a ne pada mi napamet zivkati mu mater) Nazvala sam je dvaput, dan nakon odlaska, i njenih prijetnji, tad je bila odvratna, onda sam je nazvala dva dana poslije, jer je dijete plakalo i htjelo da vidi oca, pa sam iz ocaja nazvala da pitam jel se on mislio javiti (tad mi rece da se ona nece mjesati, a cudno da se zeli mjesati kad nas treba posvadjati, a kad treba da pricamo, onda se sirota ne mjesa..) ELEM. On se nije javljao nikako, i sad u nedelju proslu mi napise poruku od mame i kaze da zeli vidjeti dijete, i pita ima li sanse sutradan. Dijete je bilo bolesno, pa nisam htjela rizikovati, i napisala da bi petak odgovarao. Nisam dobila nikakav odgovor na to, i evo petak bio i prosao, nista. Sreca pa djetetu nisam nista rekla ni obecala. Ionako je jadno istrgano, place, postaje agresivno, ima nocne more, doziva oca.. Ja ne znam gdje mu mama zivi, jer se nedavno preselila, a nismo je stigli posjetiti. Nije mi doslo nista sa suda, ne znam da li je podnio zahtjev za razvod braka, nemam pojma sta se desava. nakon sto je otisao je pokusao da me proglasi ludom, otisao psihologu pri domu zdravlja i nalagao svasta, u pokusaju da me zatvore i njemu daju dijete. Mamu je pokusao nagovoriti da me ostave na odjelu za dusevne bolesnike, ali je mama srecom sa mnom pricala 15 minuta ranije pa je znala da laze. Dijete MORA ostati sa mnom, uvela bi bez tog osmijeha, i mislim da on nije primjeran otac (samo to da se nije javio 3 sedmice da pita za dijete i da nije ostavio nikakav kontakt telefon ) jer je ocigledno vaznije izlaziti, ici s rajom kojekud, ipokusavati mene strpati u ludnicu vaznije od djeteta, tako da mislim da nema sanse da dijete pripadne njemu, ali ne znam.. Kakva su moja prava, njegova..? Sta dalje, ima li on pravo recimo odvesti dijete ako mu napokon padne na pamet da se vidi s djetetom? Ja ne zelim da ih sprijecavam da se vide, to ne bih uradial nikad, ali ne znam da li se usudjujem da ih pstavim same, a nemam vecu zelju da s njim provodim vrijeme. Sta on smije i ne smije po zakonu, sta ja smijem i ne smijem? Kako da se zastitim? Ne znam sta planira,ocigledno je prolupao skroz. Nalagao se toliko da je strasno, rekao da ne hranim dijete i tako dalje. Ja sam u soku, naravno, ovo je covjek kojeg sam voljela, kojem sam vjerovala, ali pored soka, razocarenja, traume, ipak mi ostaje najvaznije da skontam kako dalje kako dijete ne bi bilo na steti, ne bi imalo traume i sl. Potrazila sam strucnupomoc i pricam sa psihologom, ali sad se pitam da lii to moze upotreijebiti protiv mene ako sazna? Tako se osjecam izgubljena i nemocna.. bar eto da znam sta pravno mogu, ne mogu, i kako da ga sprijecim ako nastavi sa ovim nebulozama.. Unaprijed hvala Sta bi s ovom zenom? E svakakvih likova Nadam se da je dijete jos uvijek s njom.
|