hanabanana -> RE: Kako uspavati bebu? (29.10.2008 15:50:31)
|
IZVORNA PORUKA: MaryamAmina RR Bebe će spavati onako kako ih mi naviknemo od prvog dana rođenja, naravno ovo je po mom skromnom mišljenju, i još skromnijem iskustvu. Tako da sam mišljenja da samo navika iz prvih mjeseci, se prenosi i na ostatak dječijeg života. Pa ja se baš ne bih u cijelosti složila sa svim što si napisala, mada je tačno da je bebama od prvog dana potrebna rutina, puno više nego nama. Jer bebe tako nauče da prepoznaju situacije, a samim tim više nema burnih reakcija na iste. Vrlo rano bebe nauče da nakon kupanja ide spavanje. E sada....istina je da smo mi ti koji bebama uvodimo rutine, ali dosta toga zavisi i od bebe do bebe. Ja se ne slažem sa mišljenjem koji mnogi imaju a to je da je beba tabula raza, nije tačno, mislim da bebe od prvog dana imaju svoj stav, baš kao što imaju i svoje fiziološke potrebe. Da nije tako, sve bi bebe bile iste, a nisu. Moja starija kći je bez puno pompe tonula u san, upravo onako kako je Maryam_Amina opisala. Kupanje, hranjenje, podrigivanje, spuštanje u krevet, lagano tonjenje u san. Ja am tako radila, ne zato što nisam htjela dijete naviknuti na lilanje, nosanje, ljuljane....nego sam kontala da tako treba. Ona nije plakala, zaspala bi sama. To je trajalo do 10- tog mjeseca, i tada je tražila moje prisustvo. U tom periodu bebe postaju svjesne svijeta oko sebe i počinje se javljati tzv: strah od odvajanja. I bebinom mozgu svaki izlazak majke iz sobe znači da je majka otišla i nema je. Ne znam beba da je mama tu u sobi, nje nema, i to je to. E sada, možda bi Hana nastavila spavati sama da sam ja ignorisala plač tih prvih par dana....ali ja sam jednostavno preosjetljiva na plač, i mogu ga trpljeti jedva 3 minute. Takva sam. Medjutim, Hana i sada zaspi u roku od 5-10 minuta. U jednom periodu smo joj pjevali, u jednom je slusala muziku s DVD, u jednom smo pričali priče, sada pročitamo priču, i to je to. Gasimo svjetla, laku noć. Pružim joj ruku, i ona je zaspala za manje od 10 minuta. Mladja još uvijek doji, tako da u biti ona dok jede ( u vrijeme kada i treba jesti ) zaspi uz siku. AKo smo vani, zaspat će u kolicima, ako je vrijeme spavanju. Bez cuce, bez prsta, bez sike.
|
|
|
|