|
Lejla Ka -> RE: Kupovina majcinog mljeka preko Interneta (17.10.2012 12:31:06)
|
Å ta mislim? Mislim da definitivno nije adekvatno rjeÅ¡enje. NauÄno je dokazano da je jedina adekvatna zamjena za mlijeko bioloÅ¡ke majke mlijeko druge dojilje. Sve ostalo je daleko, daleko ispod po kvalitetu i karakteristikama koje utiÄu na razvoj ljudskog mladunÄeta. Svako ima svoje prioritete i kompromise na koje pristaje u životnim sticajima okolnosti. Vjerujem da je bit tolerancije da majke koje prihvataju AD nad ostalim alternativama trebaju isto vrednovati razmiÅ¡ljanje majki koje će uraditi sve dostupno da se njihovo dijete hrani ljudskim mlijekom. Nažalost, neke takve nemaju drugih opcija nego da naruÄe preko FB-a, a možda im je tako praktiÄno i zgodno. Po meni je adekvatno rjeÅ¡enje demistifikacija i detabuizacija jedne sasvim normalne stvari, institucije zamjenske doilje. Meni bi to bilo adekvatnije rjeÅ¡enje od tzv. banki humanog mlijeka zbog mojih vjerskih ubjeÄ‘enja, potkrjepljenih savremenim nauÄnim dokazima, zbog pojma srodstva po mlijeku. Vjerujem da bi se možda i u bankama mlijeka mogla ispoÅ¡tovati potreba da se zna porijeklo mlijeka, jer koliko znam donacije nisu ekskluzivno anonimne. Ovo moje razmiÅ¡ljanje je svakako plod mog iskustva. Sa prvim djetetom nije mi palo na pamet da zamolim jetrvu, u to vrijeme takoÄ‘er doilju, da podoji moju kÄer dok rijeÅ¡im probleme, sad bih to uradila bez trenutka razmiÅ¡ljanja.
|
|
|
|