Lejla Ka -> RE: Kupovina majcinog mljeka preko Interneta (17.10.2012 12:31:06)
|
Šta mislim? Mislim da definitivno nije adekvatno rješenje. Naučno je dokazano da je jedina adekvatna zamjena za mlijeko biološke majke mlijeko druge dojilje. Sve ostalo je daleko, daleko ispod po kvalitetu i karakteristikama koje utiču na razvoj ljudskog mladunčeta. Svako ima svoje prioritete i kompromise na koje pristaje u životnim sticajima okolnosti. Vjerujem da je bit tolerancije da majke koje prihvataju AD nad ostalim alternativama trebaju isto vrednovati razmišljanje majki koje će uraditi sve dostupno da se njihovo dijete hrani ljudskim mlijekom. Nažalost, neke takve nemaju drugih opcija nego da naruče preko FB-a, a možda im je tako praktično i zgodno. Po meni je adekvatno rješenje demistifikacija i detabuizacija jedne sasvim normalne stvari, institucije zamjenske doilje. Meni bi to bilo adekvatnije rješenje od tzv. banki humanog mlijeka zbog mojih vjerskih ubjeđenja, potkrjepljenih savremenim naučnim dokazima, zbog pojma srodstva po mlijeku. Vjerujem da bi se možda i u bankama mlijeka mogla ispoštovati potreba da se zna porijeklo mlijeka, jer koliko znam donacije nisu ekskluzivno anonimne. Ovo moje razmišljanje je svakako plod mog iskustva. Sa prvim djetetom nije mi palo na pamet da zamolim jetrvu, u to vrijeme također doilju, da podoji moju kčer dok riješim probleme, sad bih to uradila bez trenutka razmišljanja.
|
|
|
|