LieToMe RR -> RE: Apgar test (16.12.2016 15:49:36)
|
Apgar test je jako bitan i puno govori u prvoj minuti o stanju bebe Maksimalan broj bodova, 10, dobiva dijete kod kojeg su svih 5 podrucja savrseno razvijena i funkcionalna. A – appearence – boja koze P – pulse – srcani ritam G – grimace responce – mimika, refleksi i reakcije A – activity – misicni tonus R – respiration – disanje a boduje se na sljedeci nacin 0 bodova A – blijeda ili plava koza P – nema pulsa G – nema odgovora na stimulaciju A – nema misicnog tonusa R – nema disanja 1 bod A – plava koza u ekstremitetima, tijelo je ruzicas_te boje P – manji od 100 G – grimasa/slabi plac nakon stimulacije A – slabost misica, slaba aktivnost R – slabo, neujednaceno disanje, dahtanje 2 boda A – ruzicas_ta boja citavog tijela P – veci ili jednak 100 G – place, paslje, kise, aktivno je i odguruje se na stimulaciju A – svijene ruke i noge koje ne dopustaju pruzanje R – snazno ujednaceno disanje, snazan krik Prva djevojcica je dobila na prvom testu 6/10. Porod jako lagan ali ona spavala na porodu, jedva je probudili, morali jje malo "stresirati" da zaplace i da se javi da je tu. Za mene jedno jako traumaticno iskustvo s obzirom da nije bio skolski primjer prerezi pupcanu vrpcu i zaplaci. Minute se cinile kao godine. Jednostavno ej spavalica i dan danas Druga je dobila 8/10, zaplakala je iste sekunde. Sam porod je bio jako lagan, prelagan ali ono sto je uslijedilo prije dolaska na sto je za mene bilo veoma traumaticno s obzirom da me zabolilo kuci, da sam se kuci pocela poradjati, da sam se stiskala da se ne porodim sama u sobi...jedva sitgla u bolnicu, doslovno trcala do porodjajne sale...rezultiralo je time da je beba bila malo zaglavljena u porodjajnom kanalu, bila je potpuno ljubicas_ta kad se ordila i sa blagim kontuzijama glavice i nateknutim kapcima (zbog siline kontakcija maternice). Vile nas pronosale.
|
|
|
|