smajli80 -> RE: Rana stimulacija (28.5.2013 12:47:40)
|
IZVORNA PORUKA: dipl.defektolog Postovana, Citajuci Vase ideje za rad sa Vasim malisanom, zaista sam pozitivno iznenadjena. Prije svega, svaka cast na odlicnim idejama. Obzirom da imate i djevojcicu a znamo da svaka generacija trazi svoju, tako ce i Vas malisan, najvise vremena provesti u igri sa sestrom, a ona ce sigurno izvoditi sa njim razne igre, kako pokretne, tako i one druge. On je sada u fazi istrazivanja, obzirom da do sada vec se sigurno dosta ohrabrio i pretpostavljam pusta se da hoda. Boravak na svjezem zimskom zraku zdravom djetetu jako prija, a odlicno poticanje motorike je kretanje. Ukoliko izvedete malisane kratko na sankanje, uzivat ce u zimskim carolijama, a izmoriti svoje misice kretnjom. Sto vise price sada je dosta bitno jer prije same faze govora, bitno je razumijevanje govora. Motorika je usko vezana sa razvojem govora, tako da sve sto radite sa njim, dobro je i za jedno a i za drugo podrucje. Obzirom na Vasu aktivnost sa njima, ne sumnjam da ce do proljeca biti pravi mali potrcko, tako da ce i ideja za igre u dvoristu sa njim biti mnostvo. Ponovo nam se tada mozete javiti pa da Vam damo ideje za pravljenje nakih zanimljivih a za motoriku jako korisnih igara. Do tada saljemo Vam veliki pozdrav [sm=smiley1.gif] Evo došlo je lijepo vrjeme i po cjele dane provodimo vani u šetnji i igri. To je sad već veliki dječak od 17mj. koji je i dalje jako aktivan.Stalno je u pokretu.Jako brzo hoda i ne drži ga mjesto.I dalje je sklon istraživanju sada već većih područja tipa dj.parkova i raznoraznih zelenih površina. Uspješno prelazi manje prepreke tipa ivičnjaka bez saginjanja tj.uspravnim hodom.Sa 15 mj je savladao silaženje niz stepenice četveronoške a sad već polako pokazuje interese da to obavi kao mi odrasli.I uspjeva mu,ide po 3-4stepenice držeći se samo za ogradu. Uživa u skakutanju po lokvicama i igri u pjesku. Donosi svoje i sestrine cipele i čarape kad mu kažem da idemo van. Možete li mi dati par ideja kako da naša igra u parku postane zanimljivija i naravno korisnija za njegov motorički razvoj. Unaprjed hvala na odgovoru[sm=smiley1.gif]
|
|
|
|