novi kolacic -> RE: Epiduralna, spinalna ili opsta anestezija??? (26.8.2011 9:42:43)
|
Cao, mozda nekom moje iskustvo pomogne.... Porodila sam se 2006.te (stara ocna klinika) carski uz spinalnu anesteziju i ja sam PREZADOVOLJNA. Svima bih je preporucila. Dobila sam poprilicno veliku iglu u kicmu koju zbog silnog straha uopste nisam ni osjetila [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] i nakon toga su utrnule noge i gornji dio tijela do grudi. Mogla sam mahati rukama, cak me dr. upozoravala da ne diram operaciono podrucje jer mi nisu stavili onu zelenu pregradu, al svakako nista nisam vidjela od ogromne stomacine...Al sam zato vidjela bebu kako je izvlace iz mog stomaka [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image]. Osjetila sam samo na kraju op., kad je anestezija pocela popustati neugodu i lagani bol kad su mi se svalil na stomak da istisnu krv i provjere (valjda?) savove, ostalo je bilo super. Nisu mi spominjali nikakvo lezanje, digli me predvece ili ujutro, ne sjecam se, da hodam, nista me nije bolilo ni tad ni sad (naravno vezano za anesteziju, bolila me rana). Spinalna je bolja jer se nisam budila dugo i ne znala pri tom gdje se nalazim ko one iz opste. Takoder, najbitniji plus za spinalnu je sto ne kasljes, ne povracas i ne boli te grlo ko kod opste, sto je jako bitno jer su ti sve tkivne strukture stomaka prerezane a tad, vjerujte nema goreg neprijatelja od kaslja....kako samo to boli.... Btw. za one koje zbog straha od boli razmisljaju o carskom....Moje dijete je slabo plakalo i disalo pri porodu, jedva ostalo zivo...Dijete koje normalno prolazi kroz vaginalni kanal, zbog uskog prostora rodnice izbaci sav visak vode iz pluca! Priroda je sve lijepo udesila. Taj stres je bebecem organizmu prijeko potreban! A nije zanemariva ni cinjenica da zene koje se normalno porode sutradan idu kuci i normalno hodaju, a ja sam samo na intenzivnoj njezi tad lezala tri dana. Cak i u nasoj bolnici, gdje mjesta nema i gdje jedva cekaju da te posalju kuci. To je jasan znak da to nije zabava! One koje se poradaju prirodno vriste pri porodu, a mi "caruse" vristimo danima poslije....
|
|
|
|