enisa27 -> RE: Dorucak trudnice (12.1.2008 23:19:48)
|
Jelovnik za buduće mame Svaki dan je neophodan unos jedne voćke bogate vitaminom C i porcije tamnozelenog lisnatog povrća. Jelovnik s 2.000 kilokalorija: Doručak – 1 grejpfrut, pola šolje pahuljica s mlekom, 1 supena kašika grožđica, Užina – 2 dl voćnog jogurta Ručak – pola šolje pileće supe, 85 g piletine bez kožice, 1 kuvani krompir, pola šolje kuvane brokule, 1 parče hleba od celog zrna žitarica, 1 breskva Užina – 2 keksa, 2 dl jogurta, 1 jabuka Večera – salata napravljena od jednog paradajza, jedne paprike, jednog krastavca, 30g sira “mocarela” i 1 šolja jogurta Izvor: DNEVNIK, J. B. Punomasno mleko je hranljivije od obranog Trudnicama je potrebno 1.200 miligrama dnevno. Mleko i mlečni proizvodi su najbolji izvor kalcijuma, ali neke žene imaju simptome kao što su nadutost, dijareja, gasovi i gađenje posle uzimanja mleka. Takvo stanje je poznato kao laktozna intolerancija. Ako imate taj problem,pijte jogurt sa korisnim bakterijama koje olakšavaju varenje laktoze i jedite sir (radije tvrd, jer sadrži prirodno manje laktoze), tamno zeleno lisnato povrće, sardine, losos, a u dogovoru sa doktorom uzmite neki dodatak kalcijuma ako je neophodno. Izbegavajte tokom trudnoce! Hrana koju cemo nabrojati je u tesnoj vezi sa trovanjem, zato bi trebalo da je izbegnete: - Jetra i njeni proizvodi,
- Stari, slani sirevi
- Sirova i slabo kuvana jaja, ili bilo koja hrana koja sadrzi nekuvana jaja
- Penast sladoled, posebno onaj iz aparata
- Nepasterizovano mleko (izuzev ako ga skuvate)
- Kuvana hrana koja je stajala duze vreme
- Skoljke
- Sirovo ili slabo kuvano meso
Hrana koju treba konzumirati - Zitarice sa mlekom (korn-fleks)
- Kuvan pasulj namazan na hleb
- Kuvani krompir sa kuvanim pasuljem
- Sardine na tostu
- Sendvic sa sunkom i sirom
- Povrce ili sos od paradajza
- Kuvani pirinac sa piletinom
- Voce i vocni jogurt.
- Domaci vocni kolac
Magnezijum je neophodan za funkcionianje nerava i misica. Biljna hrana je bogata ovim mineralom. Nalazi se u zelenom grasku, pasulju, socivu, soji, ali i u plodovima kao sto su orasi, kako, i plodovi mora.Od početka do kraja trudnoće obroci treba da budu količinski mali, ali česti. Trudnica treba da izbegava jela koja nadimaju (kupus, pasulj, grašak), zatim začine i alkoholna pića. Treba dnevno piti oko 1/2 l mleka. Posle obroka obavezno je ležanje najmanje 1/2 sata. Večera bi trebalo da bude laka. U ishrani treba obezbediti dovoljno vitamina A i D, koji su potrebni za razvijanje deteta. Za unošenje gvožđa treba da uzima povrće i salate.
|
|
|
|