|
RE: Hranimo se za dvoje, troje...malo o meniju! 28.3.2011 1:36:22
|
|
|
|
malena27 RR
|
prenos postova: IZVORNA PORUKA: ja92 Drage moje Poslije bolovanja ponovo na poslu. Ali vjecni problem sta jesti na puzi. Ne jedu mi se cevapi, hamburgeri i sl. Uzmem grickam bademe, grozdjice i sl. Namazem pecivo i popijem mlijeko. Ali ne mogu ni to jesti svaki dan. A pupa je gladna Sta vi jedete? IZVORNA PORUKA: ja92 Ma meni pauza pola sata, pa nemam bas vremena za hodati previse daleko. Navece toliko budem umorna, da mi je mrsko sendvic smotati za sutra. IZVORNA PORUKA: palachinken Evo moje teme Nekad jedan doručak, u zadnje vrijeme tri Samo trudim se količinski da budu manji obroci, čisto da se poguzluk zadovolji. Na svu sreću, nijednog granapa nema ublizu, da se popravljam inim čokoladicama i grickalicama, nego šta kupim ujutru, to mi je taj dan. A kupujem uglavnom 2-3 kifle i neki mliječni namaz, instat supicu da mi diže pritisak i kakav voćni jogurt za šećernu krizu u 2 sata. Dostavu urijetko, jedino kad baš zamiriše IZVORNA PORUKA: veeseelaa hahaha isto je bilo i kod mene, ja jela stvarno kvalitetnu hranu, mm me smorio, stalno ponavljao šta je dr rekao o ishrani jedva rodih ženo (ja sam prirodno rodila) IZVORNA PORUKA: ziki Ja na poslu jedem x puta, kad dođem jogurt i krofnu(ovo bi trebala da izbacim al poguzija), onda u 10 pauza jedem ili nešto namažem ili ono što skuhaju ako mi izgleda jestivo al sad već moram pazit i počet od kuće da nosim. U 11:30 paza za kafu i čokoladicu, oko 13, 14 i 15 po voćka, u 16 papa. U prvoj trudnoći sam tamanila i suhe brusnice i ostalo suho voće al krofne na poslu i jamijeve torte posle posla su me dokusurili. Nemirko je bio krupan 3930 gr 57 cm dug al 20 kg na početku 9 mj su 20 kg. IZVORNA PORUKA: ja92 Palachinken, cini mi se da smo isto trudne , a i apetit nam je isti Ja nikada nisam bila neka poguzija, ali od cetvrtog mjeseca se bas moze jesti finoooooo Ali ja se zezam nisam ja poguzija nego bebac Evo sad bila na pauzi i bas se fino naklopala, i kupila jos vockice za poslije IZVORNA PORUKA: ziki ISHRANA ZAPOSLENE TRUDNICE Da li ishrana utiče na povećanje moje efikasnosti na poslu? Sada kada ste u „drugom stanju“, sasvim je prirodno da sebi postavljate ovo pitanje. Verujemo da ste jedna od onih žena koje veoma vole svoj posao i teško vam je da ga napustite. Da bi ste na poslu mogli davati „sve od sebe“, neophodno je da prilagodite ishranu svojim radnim potrebama. Generalno govoreći, vaš nutricionista će se prilikom određivanja adekvatne ishrane bazirati na tri bitna faktora: vaše zdravstveno stanje (posebno će voditi računa o prisustvu komplikacija), zdravlje vaše bebe i vrste posla koji obavljate (energetske potrebe). Osećam se premorenom nakon posla. Postoji li mogućnost da stres i umor ublažim ishranom? Naravno da možete! Vodite računa da u toku radnog dana unosite nutritivno vredne namirnice. Namirnice kao što je sveže voće, sir i suvi keks zaista će vam pomoći da dobijete neophodnu energiju i fokusirate se na svoj posao. Takođe, da ublažite umor i povećate „ornost“ za rad, pomoći će vam i namirnice koje sadrže belančevine (riba, meso, jaja). Od stresa će vas zaštititi namirnice bogate magnezijumom (žitarice, zeleno lisnato povrće, lešnici, bademi…) i vitaminimi B kompleksa (pivski kvasac, suvo voće …). I još jedan savet: izbegavajte slatka i masna jela koja će vas sigurno uspavati. Pošto sam tokom boravka na poslu „osuđena“ da jedem van kuće, možete li mi dati par saveta koji bi mi pomogli u mojoj trenutno specifičnoj ishrani? Da, poznato je da nam radni dan „donosi problem“ - šta da jedemo za tih 6-8 sati na radnom mestu? Pogotovo je to nova dilema sa kojom se susrećete, s obzirom na „drugo stanje“ u kojem se nalazite. Na radnom mestu vam je uglavnom ostavljen samo jedan slobodan sat za ručak, a za to vreme niste u mogućnosti otići do svog doma na ručak, stoga vam predlažem da: 1. Nosite sa sobom namirnice koje ćete pojesti na pauzi. Najbolje je da sebi kupite plastične vakuumske posude u koje ćete upakovati: salatu od svežeg povrća (umesto ulja i sirćeta dodajte mlevene orahe i limunov sok), šniclu od pilećeg ili telećeg mesa (pečenu na teflonu), dva parčeta hleba ili kiflu, kompot od jabuka. 2. Dok jedete ne radite ništa drugo (npr. kuckate na računaru, telefonirate, „surfujete“ internetom), jer ćete na taj način nesvesno pojesti veće količine hrane nego što je zaista potrebno. 3. Pokušajte sebi odrediti određenu satnicu za obrok i nastojte da je se svakodnevno pridržavate. 4. Jedite sporo i dobro žvaćite, jer ćete time olakšati probavu hrane. 5. Obavezno pre odlaska na posao doručkujte - obezbedićete svom organizmu neophodnu energiju za radni dan, ublažiti umor i sprečiti „napade gladi“! 6. Ograničite se na svega 1-2 šoljice kafe dnevno (kod nas je prisutna navika čestog uživanja u ovom napitku u toku radnog vremena). Razmišljala sam da ponekad na pauzi ručam u restoranu, da li mi je to dozvoljeno? Šta smem da jedem? Naravno da vam je dozvoljeno, ali vodite računa o odabiru jela iz menija. Daću vam par saveta s obzirom na vrstu nacionalne kuhinje koju restoran preferira: U restoranu sa našom tradicionalnom kuhinjom - budite oprezni pošto naša srpska kuhinja preferira masna i začinjena jela i upotrebu zaprške. Birajte „lešo“ kuvano ili pečeno meso, bareno povrće ili u vidu pirea ili variva (ali naglasite da vam pripreme bez dodatka zaprške), a kada je desert u pitanju izaberite puding, kompot ili voćni kolač. U italijanskom restoranu – testenina je njihova „najdraža“ naminica - birajte testeninu sa šampinjonima, povrćem ili ribom. Izbegavajte jela sa umacima i maslacem. A kada je pica u pitanju, odlučite se za picu sa dosta povrća, a vrlo malo masnih sireva (mocarela). U kineskom - kineska hrana je dobar izbor zbog malog sadržaja masti (jela se najčešće pripremaju od piletine i morskih plodova) i zbog načina pripreme (na pari). Izbegavajte jela kao što su pirinač sa kaloričnim dodacima, rezanci i neke masne supe. U "fast food" restoranu - birajte sendviče sa piletinom, bez sira koji sadrži mnogo masti (kačkavalj, mocarela). U meksičkom - burritos - pogače od brašna koje se ne prže i ne sadrže maslac - najbolji su izbor. Ne birajte umake, topljene sireve i pržena i začinjena jela (njihov omiljeni čili koji stavljaju u večinu jela), jer se u njihovoj pripremi koristi svinjska mast. U francuskom - postoje slasna jela koja se vrlo jednostavno pripremaju i nisu kalorična. Oprez zahtevaju samo umaci koji se dodaju jelima. Sebe možete ponekad, uz ručak, počastiti i 1 čašom francuskog vina. Daću vam još par saveta koje ćete primeniti u svim restoranima: - Raspitajte se o načinu pripreme jela. - Naručite celi obrok, uključujući i desert. - Zamolite da vam odvojeno posluže povrće i meso, kako biste mogli da kontrolišete količine koje unosite. - Izbegavajte masnoće kao što su maslac i majonez (time možete uštediti do 10 grama masti!). Moj posao je uglavnom sedeći, kako da se hranim da bi sprečila pojavu gojaznosti? Predlažem vam da uz svaki obrok pojedete nešto kuvanog ili svežeg povrća i voća. Time ćete podstiči rad creva i eliminaciju viška tečnosti iz organizma, a samim tim sprečićete i problem sa cirkulacijom, proširenim venama i mogućnost povećanja telesne mase. Često mi se na poslu događa da dobijem „napade gladi“. Kako da ih sprečim? U tom slučaju neophodno je da tokom boravka na poslu pravilno isplanirate svoj jelovnik. Bitno je da imate minimum 3 obroka u razmaku od po 3 sata. Vodite računa da se vaš obrok sastoji od namirnica i napitaka bogatih belančevinama (poluobrano mleko, praška šunka ili bareno jaje) i ugljenim hidratima koji se sporo razgrađuju (hleb ili kifla od integralnog brašna, žitne pahuljice). Ovakvi česti i pravilno kombinovani obroci sprečiće napade gladi, kao i da „proždrljivo bacite“ na večeru nakon radnog dana. Pauzu iskoristite za najvažniji dnevni obrok (ručak) koji mora biti ne samo ukusan, nego i energetski bogat. I još nešto, pre obroka popijte čašu vode, jer voda na prirodan način „obuzdava“ glad. Šta da biram za doručak i večeru, ako mi je ručak bio obilan? Ako je vaš ručak bio obilan i energetski bogat, doručak neka bude lagan: čaša delimično obranog mleka sa cornflakes-om, voće (1 jabuka, banana, ili neko drugo sveže voće - obavezno pre doručka-„na tašte“) i 1 šoljica kafe. Za večeru, ako je npr. ručak bio na bazi testenine (npr. pica, špageti...) odaberite kuvano ili sirovo povrće sa svežim kravljim sirom. Prije nekih mjesec dva čalanak na bebcu, možda nekoj pomogne IZVORNA PORUKA: palachinken Vidi baš smo u dva dana! Meni kao da se preko noći otvorio apetit, prije jedno mjesec. Strah me da sebi ruku ne oglabam ako ne mognem ništa naći u kriznom momentu Ali trudim se da ne jedem onu "guznu" hranu, tipa grickalice i slatkiši, ako ništa IZVORNA PORUKA: ja92 Otprilike isto S tim da i ja izbjegavam slatkise i gricke, gazirano uopste ne pijem i rijetko kad sokove industrijske. Vec sebi cijedim sokice. Tako da jos se drzim nekako s kilazom, jer bila bi ogromna da jos ne pazim sta jedem. Na kolicinu vise nemogu uticati To se izmaklo kontroli IZVORNA PORUKA: Đenifer U mom slučaju sa prvom trudnoćom sam mogla jesti od prvog dana, po malo svaki sat-dva, što slatko, što slano. Sad sam ponovo , sami početak i tolika mi je muka da većinom jedem suho što je nekvalitetno, ali bolje da se neispovračam na poslu. Ja skoro svaki dan ponesem sendvić od kuće, ali mirisevi smetaju, tako kad jedem, sendvić jede mene.Srijedom naručujemo u firmi svi uposleni, a tad su opet sendvići, pomfrit, pizze( opet suho i nezdravo), ali neznam šta bi jela drugo jel je doručak u pitanju. Ipak kući za ručak jedem obavezno čorba-supice, nešto na kašiku, ako mi miris puno nesmeta ili se natjeram. Na poslu uvijek imam grisini , koju voćku, što pojedem, a navećer nevećeravam jel jednostavno ne mogu. Eventualno pojedem zott jogurt jel te vazda kupujem , kokice ili čaj popijem.Vjerovatno kasnije kad mi se apetit proradi biće svega, zasad mi je muka, muka i samo mi se spava, a posla na poslu da glave nedižeš...užas
_____________________________
Beta 05.02.2010. 12,79 Beta 29.12.10. 557,93 Beta 31.12.10 1771,92 09.08.2011. rođen moj dunjaluk Beta 09.06.15. <5 Beta 12.05.16. 504 i 16.06.16. spontani 27.01.17. vanmatericna
|
|
|