vila_7 -> RE: Manjak zeljeza u trudnoći (2.10.2012 20:34:30)
|
evo drage moje nadam se da ce i vama biti od koristi: Željezo, izvori u hrani Minerali 0 inShare U nastavku slijedi lista uobičajeno korištenih namirnica bogatih željezom. Žitarice i proizvodi HRANA mg Fe /100 g brašno pšenično bijelo 1,2 brašno pšenično crno 2,5 brašno pšenično integralno 3,9 brašno pšenično polubijelo 1,5 brašno raženo integralno 2,7 brašno zobeno 4,3 dvopek 2,7 griz pšenični 1,2 kokice, pop corn 2,7 kruh pšenični bijeli 1,0 kruh pšenični crni 1,5 kruh pšenični graham, integralni 2,5-2,7 kruh zobeno brašno 2,2 mekinje pšenične 12,9 pahuljice pšenične za doručak sa posijama 27,0 pahuljice za doručak 5,6-83,7 palenta 1,8 proso 9,0 pšenica zrno 3,5-4,3 pšenična klica sirova 3,6-8,0 riža bijela kuhana 1,1 riža polirana 0,4 tjestenina razna kuhana 0,6 tjestenina razna suha 1,3-2,1 tostirani kruh pšenični bijeli 2,6 tostirani kruh pšenični integralni 3,0 zob u zrnu 3,7 zobene pahuljice 5,2 Sjemenke HRANA mg Fe /100 g suncokret 7,1 golice 11,2 mak 8,7 Voće HRANA mg Fe /100 g avokado 0,8 badem 3,9-4,2 breskva suha 3,2 datulja suha 1,6 dud 1,6 grožđice suhe 1,7 kikiriki 2,0 kupina 0,4 limeta 0,5 limun 0,5 lješnjak 3,0 malina 0,5-1,2 mango 1,0 orah 3,1 ribiz 1,2 smokva suha 4,2 šljiva suha 2,9 Povrće i gljive HRANA mg Fe/ 100 g alfa alfa klice 0,7 artičoka marinirana 0,7 blitva 1,8-3,2 brokula 0,5-0,8 cikla konzervirana i kuhana 0,5-1,8 crna rotkva 2,0 cvjetača 0,5 čili paprika svježa 1,0 gljive kuhane 1,4 hren 2,0 kelj 1,3 kelj pupčar 1,0 komorač 2,7 krastavac ukiseljen 3,2 kukuruz konzerviran 0,4 kupus sirov 0,5 mahune 1,0 matovilac 2,0 mrkva 0,4 paprika ukiseljena 2,6 peršin svježi 4,9 poriluk kuhani 0,9 radič crveni 1,5 rajčica svježa 0,4 rotkvica 1,9 salata lisnata 0,9 šparuga 0,5 šparuga divlja 1,0 špinat kuhani 2,8 tartuf 3,5 vlasac 2,0 Mahunarke i proizvodi HRANA mg Fe / 100 g bob suhi 7,0 brašno sojino 9,1 grah bijeli kuhani 2,2 grah bijeli suhi 6,2 grah crveni, šareni, suhi 6,5 grah klice 0,7 grašak suhi 5,4 grašak svježi 1,9 leća klice 2,5 leća kuhana 2,6 leća suha 7,1 slanutak kuhani 2,2 slanutak suhi 8,1 soja sirovo zrno 1,7 soja suho zrno 8,4-12,4 tofu 1,9 Meso i prerađevine HRANA mg Fe / 100 g fazan 8,0 govedina 1,5-2,3 goveđa jetra 7,0 goveđe srce, bubreg 5,8 janjetina 2,0 jarebica 8,0 jetra svinjska 21,0 jetrena pašteta 5,0 kobasice svinjske 3,0 mesni narezak 1,5 mortadela 2,2 pileća jera, srce 7,4 pileći želuci 3,3 piletina 0,7-1,2 pureća prsa 1,8 pureća jetra, srce 5,4-6,2 pureći želuci 4,3 salame razne 0,8-2,2 svinjetina 2,0 Riba i hrana iz mora HRANA mg Fe / 100g bakalar 1,1 dagnja 5,8 haringa sušena 1,2 kamenica 7,0 kozica kuhana 1,6 pastrva pečena 1,9 sardine konzervirane 2,2-2,9 inćun 2,6 skuša 1,6 tuna konzervirana u vodi 1,1 Mliječni proizvodi HRANA mg Fe / 100g sir parmezan 1,0 Jaja HRANA mg Fe / 100g jaje prepelice 3,7 jaje purje 4,1 jaje kokošje, tvrdo kuhano 1,3 žumanjak kuhan 4,5 Ostalo HRANA mg Fe / 100g cimet 38,1 čokolada mliječna 2,0 čokolada za kuhanje 5,3 čokoladirani badem 3,0 klinčić 8,7 kumin sjemenke 66,4 med vrcani 2,0 papar 28,9 paprika crvena mljevena 25,0 prehrambeni kvasac 4,8 Izvor: Kaić-Rak A., Antonić K.: Tablice o sastavu namirnica i pića, Zavod za zaštitu zdravlja SR Hrvatske, 1990.g. McArdle W.D., Katch F.I., Katch V.L.: Exercise physiology, Williams & Wilkins, 1996 nutritiondata.self.com
|
|
|
|