dream and hope
|
Ukoliko ne postoje istomišljenici, onda drage dame sve ovo previše razljuti...hehehe... Da krenemo redom...Zašto nisam radila IVF u Jinemed SA nego u istanbulu ? Pa da malo saberemo...Beba ima 7 mjeseci + 9 mjeseci trudnoće --- Ljudi su otvorili kliniku ove godine u Aprilu. Nadam se da je jasno zašto..Dalje, Crinone gel (progesteron) sam i ja naravno platila zajedno sa uplatom terapije, niko mi ništa nije poklonio. Cijena je otprilike tolika, može se nabaviti i u HR. Bolji je od Utrogestana zato što se bolje apsorbuje i ima veću koncentraciju progesterona u sebi, ali ako je preskup koristi se Utrogestan. Pametni komentar u vezi pobačaja ćemo takođe razjasniti. Naime, kod spontane trudnoće žena ponekad i ne zna da u drugom stanju, nastavlja sa svojim redovnim aktivnostima, radi, često se bavi sportom..itd..Rijetko uzima ikakve hormonske terapije. Nakon IVF transfera hormonska terapija je obavezna, preporučuje se mirovanje i stalno praćenje...Zašto ?...Zato što su to visokorizišne trudnoće. Konkretno u mom slučaju, kako su vraćena 2 embrija, jedan je otišao u 8 sedmici, a za drudi smo se borili do samog kraja. Stalno mirovanje i progesteron injekcije do 6 mjeseca. Nerijetko se od silne stimulacije prije transfera i nakon njega pojavljuju hematomi koji kad puknu odnesu bebu sa sobom. Znam slučajeve kad su blizanačke trudnoće znale otici u 5 mjesecu trudnoće...I pored stalne stimulacije tijelo konstantno bori protiv ploda...Pošto je US najveće IVF tržište, imate jako puno foruma i naučnih studija koje će vam mnogo više pojasniti stvari ukoliko ih pročitate. Moj komentar o majčinstvu je bio preoštar, ali zaista nisam imala namjeru nikoga uvrijediti. Razmišljala sam o godinama...Ženi koja se bori sa neplodnošću, vrijeme je najveći neprijatelj..Dok se žena pomiri uopšte sa sterilitetom i nešto počne poduzimati prođe dosta vremena. Pa se izmrcvari sa ciljanim odnosima i inseminacijama. Onda krene stalni stres oko IVF-a...Nekad stimulacija ne uspije. Nekad uspije, ali se malo oplodi ..Nekad sve dodje do transfera, ali tijelo plod odmah odbaci...Pa onda obavezno neki sporedni faktori se pojave (finansijska nestabilnost, novi stres na poslu..) Nekad se žena više umori ili iz zdravstvenih razloga mora napraviti pauzu...A godine prolaze... Šanse za uspješnost IVF-a do 35 godina starosti žene su 50%, od 35 do 38 30%, od 38-40 20% ...Itd...Treba ubosti tih 20% ili 30%...Na kraju ili u međuvremenu dosta žena odustane, ili izgube podršku u svojim partnerima... Sorry još jednom..Predobro poznajem bol koji nosite u sebi da bih ikoga s tim mogla povrijediti. Takođe nemam namjeru nekoga ubjeđivati u njegovu odluku koju će kliniku odabrati..Bilo bi jako diletantski i površno s moje strane da bilo šta napišem protiv druge turske klinike u SA...Ja nemam iskustva s tim ljudima, i ne mogu donositi mišljenja na osnovu mahalskih rekla-kazala, kao i forumskih postova. Nesumnjivo da su i tako prisutni renomirani stručnjaci..Ja sam podijelila svoje iskustvo s vama, jer niko do sada nije. I dalje bih od srca svakome preporučila stručnjake iz Istanbula koji dolaze u Jinemed SA, a svako će naravno sam odlučiti gdje će potrošiti svoj novac...Na kraju krajeva svakoj ženi je samo bitan krajnji rezultat, a to nisu male pare koje se daju... Želim vam ugodan dan drage moje.Borite se, skupite snage, jer će vam trebati..
|