dream and hope
|
Čitam komentare na Euromedical Sarajevo i zaista nisam mogla ostati ravnodušna...Moram podijeliti svoje iskustvo u vezi ove klinike. Naime, nakon skoro 10 godina borbe sa neplodnošću, inseminacija, IVF tretmana u jednoj sarajevskoj ordinaciji, suprug i ja smo skoro i odustali od svega. Slučajno sam na netu naletila na Jinemed u Istanbulu, kontaktirala ih, onako iz radoznalosti misleći da od toga nema zaista ništa. Ljudi su mi odgovorili poslije 2 dana i tako je sve krenulo. Povadila sam potrebne nalaze i već početkom sledećeg ciklusa bila na pregledu i konsultacijama kod njih. Kako nisam došla ni sa kakvom preporukom, malo sam bila skeptična. Klinika me zaista oduševila, na recepciji su već imali moje ime i bez čekanja sam obavila pregled i sve dogovorila oko tretmana. Konsultacije se naplaćuju posebno, kao i terapija nevezano za sam postupak. Vratila sam se u SA, uzimala terapiju i redovno odlazila na folikulometriju...12 dan smo MM i ja ponovo otišli u Istanbul, obavili pregled i 14 dan ciklusa su uzete jajne stanice. Radio je Prof Taksen..Taj sam postupak me oduševio, jer je radjen pod totalnom anestezijom, za razliku od prijasnji u SA, gdje se sve radi " na živo"...Imali smo mogućnost za 3 day transfer, ali sam ja insistirala na 5 day transferu...Transfer se takodje radi u operacionoj sali, nakon toga se provede taj cijeli dan u klinici, bez ustajanja...Poslije dva dana provedena u hotelu letili smo za SA. Samo osoblje u klinici me zaista fasciniralo. Takvu profesionalnost i ljubaznost nisam do tada iskusila, a prošla sam mnogo zaista...Prof. Taksen mi je radio i transfer, na kraju me obišao objasnio sve kako da se ponačam dalje...Dobila sam i progesteron gel koji sam koristila kasnije...Po povratku u SA odmah su me kontaktirali, samo da provjere kakav je bio let i kako se osjećam. Na dan vađenja bete ujutro su mi se javili i poželili sreću, a kasnije tog dana još 2-3 puta dok nisam dobila rezultate...Naravno, bili su pozitivni... ...Redom su stizali mailovi sa čestitkama iz Istanbula..Svo vrijeme trudnoće su insistirali da uporedo prate razvoj ploda, pa sam nakon svakog pregleda ovdje skenirala UZ snimke i slala im. Kako je svaka IVF trudnoća jako rizična, bili su svo vrijeme upoznati sa mojim stanjem i mnogo su mi pomogli njihovi savjeti i sugestije...Beba se rodila ranije, ali su me iz Jinemed-a na predvidjeni dan porođaja opet kontaktirali, i svi redom čestitali, a slike bebe sam morala poslati da stave u neki svoj book....Moj sada 7 mjesečni sin je prva Jinemed beba u Sarajevu..Zdrav i prekrasan... E sad, čitajući ove vaše komentare jako sam razočarana što naši ljudi kude i pljuju po nečemu sa čim uopšte nisu upoznati...Pretpostavljam da su mogli imati pogresne saradnike u SA , ali nemojte pisati o njihovoj kompetenciji i stručnosti...Vidim, i cijena je problem...Skup je ovo sport drage moje...Možda da odete u UK ili Švicarsku, pa ćete tek onda vidjeti da to i nije baš tako. Ljudi su vam pred vratima, nema letova za Istanbul, nema plaćanja hotela...Sve sam ja to platila, ali sam dobila ono što sam toliko godina željela... u 10 godina sam potrošila hiljade i hiljade eura, pa ništa...A kod njih mi je uspjelo iz prvog puta...Jinemed zaista jeste OZBILJNA ustanova, i to ne treba uopšte polemisati. Ko god dođe u kontakt sa Prof. Camlibel-om može biti siguran da je u pravim rukama. Dovoljno je da pročitate njegovu biografiju, pa da vam bude sve jasno. Tužno je što ima žena koje su tek počele borbu sa neplodnošću ili još i nisu ništa poduzele, a već im neka klinika ne valja..Težak je to put, pun razočarenja koja su sveki sledeći put sve veća...Morate znati da IVF nije čarobni štapić, pa ako ne bude trudnoće klinika je bez veze. Čak i kad se desi trudnoća, procenat spontanih pobačaja poslije IVF-a je jako veliki...Vjerovatno mnoge od vas nikad neće ni ostvariti majčinstvo... U svakom slučaju svima vam želim puuuno sreće. Da doživite sreću kakvu smo mi doživjeli poslije toliko godina patnje..Svaka žena će sama prepoznati u kojoj klinici osjeća povjerenje. Za mene je to bila Jinemed i opet bi bila samo ta klinika...JA SAM OSTALA U DRUGOM STANJU IZ PRVOG PUTA ZAHVALJUJUĆI Jinemed-u...
|