hanabanana -> RE: Sta sa tvrdoglavom djecom (1.7.2010 14:49:52)
|
IZVORNA PORUKA: mama Nataša sjećam se svojevremeno da je jedna doktorica, najvjerovatnije dječiji psiholog, rekla na tv da je 90% djece za koju se kaže da su hiperaktivna i tvrdoglava zapravo neodgojeno, buh, koji šamar! Ali biće da nije daleko od istine. Ne bih se složila. Hiperaktivnost je nešto što je vrlo teško dijagnostiricati, i nije tako bezazleno kako reče dotična doktorica. IZVORNA PORUKA: mama Nataša nikad s mirom sjediti za stolom, nebrojeno puta reći STANI DOĐI NEMOJ al ne sluša i bog, vazda tjera po svom ... negdje mi je nešto promaklo al ne znam ni gdje ni kad . Nije ti ništa promaklo, imaš dijete koje će uskoro biti šestogodišnjak. IZVORNA PORUKA: mama NatašaMi pokušavamo ostati hladne glave maksimalno dugo al uvijek nekomživci popuste a baš je to greška mislim, da bar uspijemojoš koji minut, još koji sekund ostati ladne glave i ne dozvoliti da nas izbaci iz takta [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] i onda ja vičem i ispucam ga po dupetu ili po nogama i mrzim sebe zbog toga al više ne znam šta bi [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] . Nisi jedina. i nisi jedina kojoj je prag tolerancije različiti zavisno kakav je dan. Trebaš naučiti kontrolisati sebe, vjeruj da stvari budu puno lakše. IZVORNA PORUKA: mama Nataša ima li koja mama sa starijim djetetom kakav savjet ili bar utješnu riječ? ne može biti da je svaki problem vezan za prinovu, koliko dugo traje prilagodba starijeg djeteta na mlađe??? Ja sam se bila uhvatila da pričam samo u negaciji: Ne Hana, Nemoj Hana Ne može Nećeš A ako nisam govorila u negaciji, onda je bilo u Imperativu: Dodji! Stani! Obuci! Jedi! I nije u većini slučajeva Hana bila kriva, nego ja. Falilo mi je vremena, prostora. Jedno dijete od 6 mjeseci, drugo od 5,5 godina. Svaka hoće svoje, i po mogućnosti odmah. A ja sama. Hoću da stignem na sve, a ne mogu. Još ako je ono vrijeme u mjesecu - eto R N R -ola. Mi smo izašli iz faze u kojoj si ti sada. Sada smo u novoj - zovemo je mrgud. Nadam se da će uskoro biti iza nas. I jedna je istina - djeca nas kopiraju. Meni je izuzetno smetalo kada je Hana u jednom periodu vrištala na mene ili nas kada joj nešto nije po volji......onda sam skontala da sam nerijetko ja ta koja vrišti. I da me ona jednostavno kopirala.
|
|
|
|