Ilhana RR
|
Postovi prebaceni sa teme "Bajram za pocetnike" IZVORNA PORUKA: Smrketa Ćao cure! Evo mene nova na ovom forumu, inače živim u Sloveniji. Ja nisam muslimanka, ali moj muž jeste. Zato se obraćam Vama, sa željom da mi pomognete oko Bajrama- KOJI JE SUTRA!!! Svekrva je daleko da mi pomogne pa sam sama za sve ovaj puta. A ne bih se sramotila kako ništa ne znam, rado bih se iskazala! Bila sam na svakom Bajramu u Bosni u zadnjih nekoliko godina, ali to je bilo više da svak jede kad se sjeti, niti za doručak, niti za ručak se nisu cijela obitelj sjela za stol, što se meni nije baš svidjelo... A svekrva mi nije htjela prepustiti ništa od kuhanja, ona se ustaje u 4 ujutro i sve napravi, da ja uspijem samo oguliti krompir i oprati suđe, haha! Od kolača je radila samo hurmice, a u susjednoj kući je snaha radila baklavu i još neki kolač, tako da nije morala raditi više vrsti kolača, a i svekar kupi gotove kolače nekad. Za kolače sam već našla šta ću, ali zanima me kakav je običaj. Pročitala sam da imate neki poseban doručak, šta pravite za doručak i u koje doba se poslužuje? Za ručak bih vrlo rado napravila sarmu umotanu u listove od kelja, i pečenu ovčetinu-samo ne znam kako ju speći? Da li da napravim bosanski lonac sa ovčetinom? Pošto neću imati previše vremena, možda bi došao u obzir još kakav burek od gotovog tijesta (jufki) ili kakva pita zeljanica (koju obožavam, ali neznam dobro napraviti..) I šta poslužujete za piće? Da li pijete vino uz ručak, ili prije ručka kakva rakija? Naravno, uz sokove i mineralnu, koju uvijek imam doma. U koje doba obično ručate? Navečer idete u goste, ili netko dolazi k vama? Mi imamo dosta familije ovdje, pa da se ne bi desilo da netko dolazi k nama, a nas nema doma, kako se dogovarate? Joj, evo malo sam vas preopteretila pitanjima, ali bih voljela da bude kako treba, makar moj muž nije neki vjernik, ali bih voljela da se poštuje neka tradicija. Puno vam hvala na vašim odgovorima! IZVORNA PORUKA: ena0002 Smrketa dobro dosla Uh ti zeno svasta nesto nas ispita . Ja cu ti reci kakav je obicaj kod mene, a opet svaka kuca ima neke svoje obicaje. Kod mene svekrva napravi baklavu i sarmu dan dva prija Bajrama, ja neki kolac ili tortu. Na sam dan Bajrama svekrva napravi ujutro buredzike. Ako ne znas razvijati jufke, kao sto kazes mozes napraviti od gotovih, mozes napraviti burek ili zeljanicu. Kod mene ujutro dodju od mm brat i snaha sa djecom i onda svi zajedno doruckujemo te buredzike . Popodne mm i ja odemo kod mojih na rucak, mama uvijek napravi pite, burek, zeljanicu ili sirnicu i zapece meso sa krompirom. E posto je sad kurban Bajram onda je to obicno meso od kurbana. A ja meso obicno prije pecenja prokuham u pretisu, da kuha nekih 20-ak minuta.Kad se meso skuha stavim krompir da se pece,. bez mesa, ali naspem malo te vode od mesa i kad je skoro pecen stavim meso i onda to zajedno jos malo zapecem I da za Bajram se nesluze alkoholna pica Evo imas i temu 'kuhanje za Bajram' pa mozes malo smeknuti kako to cure rade IZVORNA PORUKA: Smrketa Ena, hvala ti za odgovor, nestrpljivo očekujem još koji savjet . Temu kuhanje za Bajram sam preletila, ali neke stvari mi nisu bile jasne, pa zato tema Bajram za POČETNIKE, hehe Za alkohol sam i mislila da se ne služi, ali nisam bila 100% sigurna. Znači niti ga ne bih smjela nuditi. Mislim da ću burek kupiti u pekari, jer nema šanse da uz dijete napravim to za doručak, moram si pojednostaviti stvari... A za meso od kurbana si mi dala jako dobar savjet, jer nisam nikad pekla ovčetinu (meso ćemo dobiti od rodbine, muž je upravo otišao po 3 ovce za njih), tako da vidim šta bih napravila dobro od tog mesa jer inače nisam ljubitelj janjetine i ovčetine zbog mirisa. Pa sam mislila možda staviti meso u marinadu i napraviti dobru pečenku sa finim krumpirom, to bih mogla i ja jesti, a to da ga prije skuhaš nije loša ideja, da se omekša. Od kolača ću napraviti kokosove kocke (našla jako dobar recept na coolinariki) i jednu roladu, a za baklave prepuštam tetkama kojima ćemo ići u goste. Još jedno pitanje: šta nosite za poklone (za odrasle, jer tu djece nema da ih darujemo). Hvala još jedanput! IZVORNA PORUKA: Visnja RR Bilo bi najbolje da ti muz objasni obicaje ... pogotovo kako to radi njegova mama... i da , zelim ti dobrodoslicu na RR.ba IZVORNA PORUKA: Smrketa Pa problem je u tome da moj NE ZNA običaje. Osim da se žrtvuje ovca, i ujutro ide u džamiju, on ne zna ništa. Niti ide u džamiju. Zna da se ide u goste jesti fine kolače i piti kahva i to je to ,za smijat se i za plakat, zar ne?* IZVORNA PORUKA: salmy IZVORNA PORUKA: Smrketa Pa problem je u tome da moj NE ZNA običaje. Osim da se žrtvuje ovca, i ujutro ide u džamiju, on ne zna ništa. Niti ide u džamiju. Zna da se ide u goste jesti fine kolače i piti kahva i to je to ,za smijat se i za plakat, zar ne?* ako je od srca bilo sta da spremis SUPER je Takodje dobrodoslica od nas dvoje IZVORNA PORUKA: ena0002 Smrketa meso mozes prvo prokuhati, pa tu vodu prosuti, pa onda ponovo nasuti novu vodu i staviti u pretis da kuha. A ja uvijek stavim glavicu-dvije crvenog luka i narezem mrkva da malo ubioje taj smek. A za pklone u principu moze sta hoces, ono sta mislis da je prikladno IZVORNA PORUKA: ena0002 IZVORNA PORUKA: salmy ako je od srca bilo sta da spremis SUPER je Ovo potpisujem IZVORNA PORUKA: Visnja RR ama draga samo se ti opusti i uzivaj u sutrasnjem danu... sta god da pripremis a da je malo svecanije bice ok... najvaznija je mir i sreca u srcu... i da taj dan provedete porodicno i s radoscu... svi praznici su otprilike isti... mozda da skines neku lijepu muziku sa neta pa da za vrijeme rucka ide lagana muzika predlazem ti Arabeske npr ovo: http://www.youtube.com/watch?v=z8i_rloFBPs ili drugu verziju http://www.youtube.com/watch?v=OvF5idVRWbw&feature=related ili http://www.youtube.com/watch?v=nmv9w8xluy8&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=48SSHYEXZ-s&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=1a9Y-5uvSWY&feature=related IZVORNA PORUKA: bebbe Smrketa, i ja živim u Sloveniji, pa ću otkriti forumašicama da je Smrketa kod nas Strumpfeta:)))) Sala mala. Neću pametovati oko običaja za Bajram, jer, iako sam na puno, puno Bajrama u životu bila, vjerujem da će ti druge, iskusnije i upućenije forumašice dati vrijednije savjete. Zelim samo da pozdravim tvoju želju da ispoštuješ tradiciju i navike voljenog muža! Svaka čast! ¨ IZVORNA PORUKA: Smrketa Pa naravno da je od srca! To ponajviše radim zbog svog dragog kojem nije baš do toga previše stalo, ali ja znam da mu je ipak važno, a važno je i meni, da naše dijete poštuje tradiciju i zapamti kako je za Bajram super, isto tako za Božić (s moje strane). na IZVORNA PORUKA: Smrketa Baš sam htjela pitati i za muziku! Dok smo bili u Bosni, je bilo na radiu ili televiziji, razni sevdahi (to imamo), ali ove Arabeske mi se jako sviđaju, predivno pjevaju! IZVORNA PORUKA: medica Draga moja zelim ti dobrodoslicu i jako mi je drago sto ovako pitas, odnosno cijenis svog dragog i trudis se da sve bude ok iako nisi ista vjera. Svaka ti cast!!!!! IZVORNA PORUKA: bebbe Sta bi, SMrketa?! Je li ti uspjela proslava?!