Ilhana RR -> RE: Kuhanje za Bajram (17.9.2009 18:19:03)
|
ja cu samo slatko praviti, ovaj bajram sam kontala praviti grcku baklavu i naruzice. Takodjer sam kontala da napraviti mami neki kolac, vjerovatno ce biti nesto u stilu ledeni kocki... Sto se tice slanog mi imamo tradiciju da se dorucak obavi kod mojih roditelja kad se muskarci vrate iz dzamije. Prvi ustaje uvijek moj babo, u nasoj kuci moj muz i on se kupa za bajram. Nakon toga sto on ode u dzamiju da klanja ja i Lamija se kupamo i spremamo za bajram... Kad se spremimo ja i Lamija idemo kod mojih roditelja i cekamo dedu, daidzu i babija da dodju pa da imamo dorucak bajramski... Za dorucak moja mama pravi puru, na "dva na tri tavana" (mislim da je mamine oci stavila recept na temi iftari/sehuri), bude razni vrsta pileci i pureci sunki, jaja, sudzuke, kajmaka i tako to... Za rucak obavezna je sarma, pecenje, pogaca, begova corba, pite (krompirusa za moju i mm dusu, burek za babinu i bratovu dusu, zeljanica za snahinu i maminu dusu), za desert bude naravno baklava i naruzice i neki kolac... znaci taj neki kolac ja pravim da bih joj bar malo olaksala... za veceru ostatci od rucka :P uglavnom mi citav dan provedemo kod mojih roditelja tako da ni ja ni snaha nemoramo da pravimo nesto posebno... a drugi dan bajrama moja snaha pravi rucak, ja treci... po starosti idemo =) Vec nakon dorucka svi se pokloni podijele =) a djeca su naravno dobila pare =)
|
|
|
|