RE: Kuhanje za Bajram (Puna verzija)

Forum >> [Zajednica RR] >> Razgovori…o svemu i svačemu



Poruka


alea -> RE: Kuhanje za Bajram (31.10.2011 20:15:56)

zna li ijedna od vas kako se pravi UČKUR baklava?




Amam -> RE: Kuhanje za Bajram (31.10.2011 20:16:39)

Palachinkooo daj rp za te jaffa kuglice,i meni se cine premasne one kocke.

Ja jos neznam sta cu.Prvi dan dorucak je obavezbno kod kuce mm ja i djecica uvijek imamo maslenjak i supu,a na rucak cemo kod mog dajdze jer nam je kurban kod njega,Vecera kod mojih.
Ja sam mislila praviti neku tortu,jer ce mama i sveki ove "agdaste kolace",rado bih americku ili arabiju ali mm ne voli vocne ukuse [sm=smiley13.gif].
Dajte neki rp.




henna ze -> RE: Kuhanje za Bajram (1.11.2011 10:44:51)

ja moram tri torte da napravim..sinoć sam na nekoj tv gledala recept za neku tortu..danas ću otići da kupim časopis pa vam postavim... uglavnom ono što sam upamtila da se kora pravi od 6 jaja umućenih sa 6 kašika šećera, 2 k brašna i 6 kašika mljevenih oraha te pola pzp...
ispeče se..i savije u krpu kao rolat...
zatim se 200 gr mljevenih oraha i 200 gr šećera u prahu prelije vrelim mlijekom...
taj fil se namaže na koru i umota u rolat...
rolat se reže na komadiće i reda na tacnu kao kora..dobije se izgled kao nekog cvijeta...
e onda ide fil od 3 žumanjka skuhana u mlijeku sa brašnom..to ne znam kolko ide..a ja ću svakako napraviti od 2 pudinga od vanilije skuhana u mlijeku...i klasika onda dodaješ puter..
pa tako napraviš tri reda kore i 3 reda fila..na kraju sve opet zalijepiš i ukrasiš šlagom..kako predobro izgleda..
sad može se sve to kombinovati..pa rolat namazati eurokremom ili džemom ko kako voli....




Amam -> RE: Kuhanje za Bajram (1.11.2011 10:58:24)


IZVORNA PORUKA: henna ze

ja moram tri torte da napravim..sinoć sam na nekoj tv gledala recept za neku tortu..danas ću otići da kupim časopis pa vam postavim... uglavnom ono što sam upamtila da se kora pravi od 6 jaja umućenih sa 6 kašika šećera, 2 k brašna i 6 kašika mljevenih oraha te pola pzp...
ispeče se..i savije u krpu kao rolat...
zatim se 200 gr mljevenih oraha i 200 gr šećera u prahu prelije vrelim mlijekom...
taj fil se namaže na koru i umota u rolat...
rolat se reže na komadiće i reda na tacnu kao kora..dobije se izgled kao nekog cvijeta...
e onda ide fil od 3 žumanjka skuhana u mlijeku sa brašnom..to ne znam kolko ide..a ja ću svakako napraviti od 2 pudinga od vanilije skuhana u mlijeku...i klasika onda dodaješ puter..
pa tako napraviš tri reda kore i 3 reda fila..na kraju sve opet zalijepiš i ukrasiš šlagom..kako predobro izgleda..
sad može se sve to kombinovati..pa rolat namazati eurokremom ili džemom ko kako voli....


Mislim da se zove bijela rada ili tako nesto oko rade,uh dobra jeste ali zahmetli,ja imam bebce [sm=smiley36.gif].
Ali ima zenica koje se mogu baviti time daj ti rp.




henna ze -> RE: Kuhanje za Bajram (1.11.2011 11:02:25)

nekakva margarita...il nešto tako




SdZ -> RE: Kuhanje za Bajram (1.11.2011 11:04:32)

IZVORNA PORUKA: palachinken

Napravila sam pola mjere ovog Bountyja, za probu i nije mi se svidio, premastan je, slijedeci put manje margarina. Krizam ga. Ali nadjoh recept za jaffa kuglice, pa su sad one u igri [sm=smiley1.gif]


Koliko ces stavljati margarina u ovu smjesu? Mozda 200g.  I ja sam htjela da pravim ove kocke za Bajram.
Napisi nam recept i za te jaffa kuglice, ako nije tesko za napraviti.




bebacha -> RE: Kuhanje za Bajram (1.11.2011 11:04:59)

jel ovo

http://www.coolinarika.com/recept/bela-rada-margareta/




taurus -> RE: Kuhanje za Bajram (1.11.2011 11:07:21)

ja nikada ne kuham za bajram, jer tradicionalno ujutro ja idem kod mame dok je mm na bajram namazu, poslije zajedno doručkujemo, popijemo kafu i idemo u obilazak rodbine a ručamo kod svekrve
nakon ručka obavezno odmor jer smo rano ustali, a iskoristimo priliku dok svekrva čuva djecu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image], a naveče idemo dalje u obilazak familije
drugi dan je rezervisan za prijatelje i eventualno izlazak ako "udomimo" djecu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

ne kontam što ove naše RR žene toliko kuhaju za bajram, logično mi je da ako nemaju mamu ili svekrvu da nešto pripreme i da to bude malo "svečaniji" ručak, ali baš praviti 5-6 jela [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley24.gif[/image]





SdZ -> RE: Kuhanje za Bajram (1.11.2011 11:08:19)

A ima li ko kakav recept za neku lijepu kremu koju bih mogla staviti na jednu koru, pa onda slag ili cokoladu, ali da nije "zahmetli" jer se bojim da ne zabrljam sta.




Amam -> RE: Kuhanje za Bajram (1.11.2011 11:10:14)


IZVORNA PORUKA: bebacha

jel ovo

http://www.coolinarika.com/recept/bela-rada-margareta/



Ja sam mislila na ovu,jela sam kod prijateljice i bila je bas njamii




henna ze -> RE: Kuhanje za Bajram (1.11.2011 11:14:02)

moja taurus...kad imam sveki koja više nije u stanju da sve sama spremi..pa njoj pomognem jer kod nje idemo da jedemo prvo...
kad imam mamu koja radi 24/24 sata..pa ništa ne stiže..pa i njoj što god pripravim...zato sebi slano ništa ne prvim samo kolače...a nema niko drugi da uleti sem mene...
Salmy..ja najviše volim onu kremu..otopljena čokolada u vrhnju za šlag..sad možeš otoipiti ili bijeliu ili mliječnu ili crnu čokoladu..to mi je naj naj krema..




palachinken -> RE: Kuhanje za Bajram (1.11.2011 11:18:08)


IZVORNA PORUKA: SelmydZanky

IZVORNA PORUKA: palachinken

Napravila sam pola mjere ovog Bountyja, za probu i nije mi se svidio, premastan je, slijedeci put manje margarina. Krizam ga. Ali nadjoh recept za jaffa kuglice, pa su sad one u igri [sm=smiley1.gif]


Koliko ces stavljati margarina u ovu smjesu? Mozda 200g.  I ja sam htjela da pravim ove kocke za Bajram.
Napisi nam recept i za te jaffa kuglice, ako nije tesko za napraviti.


PRavo da ti kazem, necu ih ni praviti, a sigurno bih stavljala manje, 200 ili 180 grama i prvo bih otopila secer ili stavila secer u prahu jer se osjetio secer pod zubom, a margarin se lijepio na nepce. Bas bezze [sm=smiley1.gif]


Evo recept za jaffa kuglice:

sastojci
300 g keksa s okusom kakaa
150 ml soka od narandze
1vanil secer
2 velike kasike pekmeza od narance ili marelice
1 red cokolade za kuhanje
naribana korica narandze
1 kasika meda

Kekse samljeti ili ih dobro usitniti, preliti sokom, izmijesati, dodati med, pekmez, van. secer i otopljenu cokoladu, na kraju umijesati koricu narance, sve dobro izmijesati da se sastojci povezu. Najbolje rukama sjediniti smjesu, staviti u frizider 30 minuta i zatim oblikovati kuglice ili oblike po zelji. Dodati jos malo keksa ako se smjesa cini mekana. Uvaljati u mljeveni keks ili po zelji.

Moze i druga vrsta keksa, ali s okusom kakaa su predivne za ovaj kolacic, budu tamne i finog okusa. Ako netko voli sladje moze u smjesu dodati i malo secera ili sladila.




henna ze -> RE: Kuhanje za Bajram (1.11.2011 11:19:30)

IZVORNA PORUKA: Amam


IZVORNA PORUKA: bebacha

jel ovo

http://www.coolinarika.com/recept/bela-rada-margareta/



Ja sam mislila na ovu,jela sam kod prijateljice i bila je bas njamii



to je to




palachinken -> RE: Kuhanje za Bajram (1.11.2011 11:23:14)


IZVORNA PORUKA: SelmydZanky

A ima li ko kakav recept za neku lijepu kremu koju bih mogla staviti na jednu koru, pa onda slag ili cokoladu, ali da nije "zahmetli" jer se bojim da ne zabrljam sta.


Ganache, napisala ti je henna:
Za jednu koru radi 200ml vrhnja za slag i 100gr tamne cokolade. Vrhnje zagrijati, ali ne da prokljuca. Maknuti sa plate, izlomiti u njega cokoladu i mijesati dok se ne otopi. Ostaviti da se ohladi, najbolje preko noci u frizideru. Kad se dovoljno ohladilo prakticno imas vrhnje za slag s okusom cokolade, i onda ga izmiksas i dobijes bas divnu kremu.




henna ze -> RE: Kuhanje za Bajram (1.11.2011 11:25:55)

palačinko usper su ove kuglice..i onako napraviti uz kafu..
by the way..vidjela sam one korpice za kuglice male u konzumu u centru..koštaju oko 1,80 50 komada




palachinken -> RE: Kuhanje za Bajram (1.11.2011 11:27:58)


IZVORNA PORUKA: henna ze

palačinko usper su ove kuglice..i onako napraviti uz kafu..
by the way..vidjela sam one korpice za kuglice male u konzumu u centru..koštaju oko 1,80 50 komada


Jeeeeeeeeeeeeee! Ja kuglam svaki Bajram, bas mi trebaju, jos ako nisu neki dzidzavi, tim bolje!




bebacha -> RE: Kuhanje za Bajram (1.11.2011 11:28:24)

ja najvise volim kremu od jaja na pari s cokoladom al i onu s vrhnjem. uvjek pravim s cokoladom za kuhanje.kakav je okus kad se radi s mlijecnom il bjelom.koju bjelu koristit.meni je ljepsa kad se umuti mikserom nego kad se ono ceka cjela vjecnost da se stvrdne




henna ze -> RE: Kuhanje za Bajram (1.11.2011 11:29:33)

imaju crne i roze..najjedostavnije




bebacha -> RE: Kuhanje za Bajram (1.11.2011 11:30:27)

koji je keks s okusom kakaa,meni na pamet padaju samo napolitanke.
hajdi nije bastema al krenulo me.imal se kod nas gdje nabacit turski keks,tako se zove,izgleda kao petit beure al punjen cokoladom.nasla sam neki recept al ide taj keks i kazu da je preukusan




palachinken -> RE: Kuhanje za Bajram (1.11.2011 11:30:44)

Pa mikserom i jest krema, ono bez mucenja je, po meni, prejako za kremu, to je glazura. I sto tamnija cokolada, to bolje.

Ma da, napolitanke punjene kakaaom, ali da su tamne "kore" a imaju i oni Oreo keksi,crni.




henna ze -> RE: Kuhanje za Bajram (1.11.2011 11:31:57)

ja pravila onu kraljicu čokoladei idu ove kreme od sve tri vrste čokolada...svaka na svoj način mi je bila brak..ja stavila bijelu milka..i mliječnu milka čokoladu....
ne znam da sam vidjela koju drugu bijelu...




bebacha -> RE: Kuhanje za Bajram (1.11.2011 11:32:32)

mozel recept




henna ze -> RE: Kuhanje za Bajram (1.11.2011 11:34:11)

ahahahahahah..svaka mi je bila BRAK! namjerno nisam htjela preuredit post...

palachinko..jel može onaj kentov ko petit samo tamni?




henna ze -> RE: Kuhanje za Bajram (1.11.2011 11:39:40)

http://www.coolinarika.com/recept/kraljica-cokolade/




SdZ -> RE: Kuhanje za Bajram (1.11.2011 11:41:09)

Za jednu koru radi 200ml vrhnja za slag i 100gr tamne cokolade. Vrhnje zagrijati, ali ne da prokljuca. Maknuti sa plate, izlomiti u njega cokoladu i mijesati dok se ne otopi. Ostaviti da se ohladi, najbolje preko noci u frizideru. Kad se dovoljno ohladilo prakticno imas vrhnje za slag s okusom cokolade, i onda ga izmiksas i dobijes bas divnu kremu.


Znaci to mi se ohladi preko noci i onda to miksam sutra i stavljam na koru? Je li onda previse na to obicna slag krema? Jer kolac koji cu praviti ima tu koru koja bude dosta socna i na nju ide obicna slag krema, ali ja sam htjela nesto izmedju. Nadam se da me razumijete.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  17 18 [19] 20 21   Sljedeća stranica >   >>