RE: Kuhanje za Bajram (Puna verzija)

Forum >> [Zajednica RR] >> Razgovori…o svemu i svačemu



Poruka


nanika -> RE: Kuhanje za Bajram (28.10.2011 21:10:25)

IZVORNA PORUKA: zaha

e hajmo moje zenice,mislim da je vrijeme da pocnemo smisljati sta kuhati za ovaj bajram[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
ja cu onu baklavu sa ljesnjakom,pistacima i orasima i dalje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] .....da cujem vas...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


Mogu misliti kako je dobra, salji komad poštom cim bude gotova[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley2.gif[/image]




Anoniman -> RE: Kuhanje za Bajram (28.10.2011 21:27:02)

IZVORNA PORUKA: zaha

IZVORNA PORUKA: triputmama

drage zene za agdu za kadaif jel  se i tu stavi limuna da se ne useceri i koliko  limuna i jeli da iscedim ili iseccem limun da se kuha ili ......
ako pravis jacu agdu stavljas limun,mozes iscijediti a mozes i na kriske isjeci,samo mislim da ti je bolje da agdu ne ukuhavas previse,bolje da je malo blaza da kadaif bude meksi,ali nemoj je ni ne uagdjenu ostaviti onda bi dobila kasu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] mozes pola limuna a mozes i citav,ja stavljam pola[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]



a jel se limun kuha sa serbetom ili u skuhani iscedim nekoliko kapi[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Honey3 -> RE: Kuhanje za Bajram (28.10.2011 21:51:52)

triputmama limun se kuha sa agdom[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]nanika i ja mislim da ce biti dobra,nisam probala ali mi pravo miri,a komad, ma kakva posta...bujrum[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Medić* -> RE: Kuhanje za Bajram (28.10.2011 21:52:12)

Triputmama, limun ja stavim kada mi agda dobije finu gustocu, dakle nekada pred kraj kuhanja, iscijedim sok od pola limuna ili limun na kriskice ubacim, kao i 1 vanilin secer [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anoniman -> RE: Kuhanje za Bajram (29.10.2011 16:58:37)

zaha,medic slatki hvala vam znaci kako god da uradim nece biti pogresno [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




nanika -> RE: Kuhanje za Bajram (29.10.2011 17:01:21)

IZVORNA PORUKA: zaha

nanika i ja mislim da ce biti dobra,nisam probala ali mi pravo miri,a komad, ma kakva posta...bujrum[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Hvala, hvala[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




palachinken -> RE: Kuhanje za Bajram (29.10.2011 18:41:32)

Svom arsenalu sitnih kolacica ove godine cu dodati domaće Bounty minjone, nisam jos probavala recept ali izgleda prelagano i preukusno




ziki -> RE: Kuhanje za Bajram (31.10.2011 13:29:27)

Ima li menija? Ja sam dio skontala
-domaca supa
-punjene paprike i sarme
-mantije
-jogurt
-baklava, klasična
-tableroni
-rolat od kokosa(a možda i ove kockice po palačinkinom receptu)
Još bih nešto pravila al nemam pojma šta, da nije zahmetli jer se junior sa tim ne slaže[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




gvendolina -> RE: Kuhanje za Bajram (31.10.2011 14:12:33)

Ja necu nista previse spremati,na dorucak cemo ovaj Bajram aBd kod tetke od mm.A za rucak moze i janjeca jetra i jos mozda neku piticu.ne vjerujem da ce nam neko posebno dolaziti na rucak,tako da necu praviti da se baca.Mene jedino zadeverali kolaci,ne znam sta bi pravila[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

prosli Bajram pravila ahemdije[image]http://www.coolinarika.com/repository/images/_variations/2/3/231686b53fb16d9e0022848932537d08_header.jpg[/image]


evo nekom ideja za kolac,meni su bas nekako prikladne a nisu ni teske za napraviti
mislila sam sebi mozda rolat macije oci, a trebala bi kod mame otici da i njoj nesto napravim i pomognem....ne znam koji bi kolac njoj pravila[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

moze li malo jos ideja za kolace




Amani12 -> RE: Kuhanje za Bajram (31.10.2011 14:20:04)

Mi tradicioalno prva dva dana Bajrama idemo u goste i obilazak.
Na dorucku smo kod sveki,pa obilazimo mezarja,
za rucak se svi okupimo kod mog djeda,
a vecera je kod mojih roditelja.
Drugi dan obilazimo tetke,amidze i ostatak porodice,a ima nas mashallah.
Treci dan je rezervisan za nase drage goste.
Od slatkisa cu praviti onu super baklavu sa orasima,pistacijama i ljesnjacima,
cudo od cokolade i monte za malene. Sve kolace cu popoloviti pa mami dati.
A slano... Sta ne budemo jeli prva dva dana Bajrama to cu ja spremiti za treci [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Medić* -> RE: Kuhanje za Bajram (31.10.2011 14:25:58)

Za Bajramski rucak u planu imamo :

Domaca supa,

Pekarski krompir i piletina,

Ovcije pecenje ( kurbansko )

Mantije sa sirom

Sutlija, baklava ( a mozda i kadaif umjesto baklave)

Mozda bas napravim ove ahmedije ( nisam bas odavno ), i jos neki rolat.




Medić* -> RE: Kuhanje za Bajram (31.10.2011 14:30:21)

Amani je li ovaj monte , monte kolac ili bas monte zaa djecu onaj [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] 




Nedi -> RE: Kuhanje za Bajram (31.10.2011 14:33:57)

Da li je ko pravio crvene paprike punjene krompirom i sirom? Koji sir ide unutra?




Amani12 -> RE: Kuhanje za Bajram (31.10.2011 14:36:44)

Medic ma monte kolac,samo cu ga ja praviti bez biskvita,odnosno petita ili plazme i servirati bas kao monte [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Nedi ja nisam tako spremala crvene paprike,
ali si mi upravo dala fantasticnu ideju za veceru.
Crvene paprike punjene suhim mesom i sirom,mljac [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Nedi -> RE: Kuhanje za Bajram (31.10.2011 14:41:34)

IZVORNA PORUKA: Amani12

Medic ma monte kolac,samo cu ga ja praviti bez biskvita,odnosno petita ili plazme i servirati bas kao monte [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Nedi ja nisam tako spremala crvene paprike,
ali si mi upravo dala fantasticnu ideju za veceru.
Crvene paprike punjene suhim mesom i sirom,mljac [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


Piši recept ali razumljivo i za one ne baš tako dobre kuhare[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Medić* -> RE: Kuhanje za Bajram (31.10.2011 14:44:13)

Ok Amani, super zvuci taj monte pa i za nas odrasle [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Nedi, ja nekada stavim feta sir, a kada te crvene filujem i pohujem stavi gaudu. Obje kombinacije su super.

Evo recept sa gaudom da imas


Pohana punjena crvena paprika

crvene paprike
sir gauda (ili neki slični po izboru)
krušne mrvice
brašno
jaje
ulje za prženje Priprema:
  • paprike oprati, posušiti i poredati u pleh pa peći na 200°C dok nisu mekane, po potrebi okrenuti više puta
  • oguliti ih i očistiti od sjemenki
  • svaku papriku napuniti ploškom sira
  • uvaljati u brašno, razmučeno jaje i krušne mrvice
  • pržiti u ulju dok ne porumeni
  • poslužiti kao prilog ili samostalno jelo
 
[link=http://ninakuhinja.files.wordpress.com/2011/09/pohana_paprika11.jpg][/link]




palachinken -> RE: Kuhanje za Bajram (31.10.2011 14:45:41)

Kod nas je ove godine sjedeljka za prijatelje pa, obzirom da ce svi biti kod roditelja na rucku, za mezu ide:
pahuljicina lisnata pita
slani rolat od faširanog
slani rolat sa kikirikijem by rokoko
marinirani pileci karabataci bez kosti s rostilja
francuska salata
hladna plata

od kolaca cheesecake sa visnjama, ferero kuglice, bounty kuglice




Nedi -> RE: Kuhanje za Bajram (31.10.2011 14:47:22)

Bude li preslano od feta sira? Moze li obicni sir za pitu?
Ovo sto sam ja jela cini mi se da stavi sir, malo suhog mesa, sitno sječeni krompir(mislim da je prodinstan), jaje, malo luka. Paprike filuje i peče u rerni pokrivene folijom. I onda zapeče 10 min bez folije. Ovaj dio kako peče sam zapamtila al sta stavi u njih nisam[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Amani12 -> RE: Kuhanje za Bajram (31.10.2011 14:47:51)

Ako mislis na paprike,e ovaj recept je bas jednostavan,a nama jako ukusan.
Crvene paprike operem,ogulim i posusim.Malo u rernu stavim da omeknu.
Narezem tanke listece zutog sira i suhog mesa i stavljam u paprike.
Onda paprike pohujem,standardno,jaja,prezla,brasno i na przenje.
I serviram,bude mljac.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Mozes ih puniti i piletinom ili bilo cim drugim,po zelji.

Dobar je i taj tvoj recept,i to bi se dalo isprobati.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]





Nedi -> RE: Kuhanje za Bajram (31.10.2011 14:54:33)

Kontam da probam jedan dan prije bajrama za ručak ali svakako cu praviti nesto sa crvenim paprikama i obavezno ruska salata, pohovani pileći fileti+pohovane teleće šnicle, pomfrit i ne znam sta jos.




taurus -> RE: Kuhanje za Bajram (31.10.2011 16:08:04)

ja crvene paprike isspečem, ogulim i prerežem na pola
u svaki filet paprike stavim krišku travničkog sira, umotam i pohujem
budu odlične




Nedi -> RE: Kuhanje za Bajram (31.10.2011 16:14:03)

IZVORNA PORUKA: taurus

ja crvene paprike isspečem, ogulim i prerežem na pola
u svaki filet paprike stavim krišku travničkog sira, umotam i pohujem
budu odlične



Sad sam vec dobro gladna[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]






bebacha -> RE: Kuhanje za Bajram (31.10.2011 17:06:59)

imal negdje recept za tu super baklavu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




palachinken -> RE: Kuhanje za Bajram (31.10.2011 17:23:07)

Napravila sam pola mjere ovog Bountyja, za probu i nije mi se svidio, premastan je, slijedeci put manje margarina. Krizam ga. Ali nadjoh recept za jaffa kuglice, pa su sad one u igri [sm=smiley1.gif]




Honey3 -> RE: Kuhanje za Bajram (31.10.2011 19:21:34)

IZVORNA PORUKA: bebacha

imal negdje recept za tu super baklavu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
evo recepta:

- 2 pakovanja jufke
- 300 gr. oraha
- 300 gr. prženih lješnika
- 300 gr. pistacija
- 1 maslac
- 50 ml ulja
- 200 gr. kristal šećera

agda: 1200 gr. šećera
      1100 ml. vode

prvo se skuha agda, kada prokuha smanjiti temperaturu i da na blažoj temperaturi kuha 15 minuta, pred kraj kuhanja dodati malo limunovog soka, skinuti sa plate, dodati vanilin šećer, promiješati i ostaviti da se hladi.

staviti jufku, premazati je rastopljenim maslacem i uljem, pa preko nje drugu jufku, na koju sipamo smjesu gore navedenih pomiješanih satojaka
[image]http://www4.slikomat.com/11/0829/hfb-DSC031.jpg[/image]

zatim, staviti štapić na početak jufke
(kod mene je to bio štapić od žaluzina)
  i rolati,
kada zarolamo baklavu, sa obje strane je pomalo skupljati

[image]http://www4.slikomat.com/11/0829/lu5-DSC031.jpg[/image]

tako redati u pleh dok ne popunimo, i dok nam ne nestane smjese

sa ostatkom maslaca premazati baklavu i peći 50 min na 180 c pečenu sječi po želji i zaliti mlakom agdom

kod mene na slici mužek sječe baklavu, a ja fotografišem
[image]http://www4.slikomat.com/11/0829/nbu-DSC031.jpg[/image]
nasa forumasica esma stavila za prosli Ramazan[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  16 17 [18] 19 20   Sljedeća stranica >   >>