maya83 -> RE: autosjedalice - proizvodjaci (29.9.2010 9:00:09)
|
ja iščitah nekoliko zadnjih postova (nemam na žalost raspoloživog vremena za sve sa teme) pa ću ukratko odgovoriti na neke, čini mi se najčešće nedoumice u vezi sa izborom adekvatne autosjedalice: Većina zna da su autosjedalice podjeljene po grupama, kojima je glavni parametar težina djeteta (0 do 13 kg za novorođenčad ; 9 do 18kg za manju djecu, 15 do 36 za veću djecu). Pojedini proizvođači imaju i tzv kombinovane autosjedalice, kojima je obuhvaćeno dvije ili više grupa odnosno veći raspon kilaže. Prednost ovih vrsta sjedalica je uglavnom cijena, jer umjesto dvije ili tri različite sjedalice kupujete jednu. S druge strane, da bi se napravilo rješenje koje obuhvata različite dobne i težinske raspone, uvijek se negdje mora popustiti sanečim. I onda se dogodi sa na pregled sjedalica dođu roditelji sa autosjedalicom grupe 0/I sa tek rođenom bebom, za koju je nemoguće postaviti adekvatan ugao suprotno smjera vožnje, ili sa kombinovanom I/II/III koja se ne može postaviti u položaj za spavanje. Naravno, tu je i sigurnosni aspekt.... Prilikom kupovine uvijek kupovati samo autosjedalice koje imaju oznaku atesta. Svaka sjedalica ima rok trajanja, ako nije drugačije propisao proizvođač, uzima se da je rok 6 godina od datuma proizvodnje. Od dostupnih na tržištu, koje imaju atest, moja lična preporuka je da Brevi zaobilazite u širokom luku zbog mnogo razloga: od 10 automobila u prosjeku se u 7 ne može montirati pravilno, djeca ih prerastu po visini prije nego ih prerastu po težini itd... Još jedan koristan tekst o pravilnom postavljanju as: http://www.djeca.org/djeca/teme/autosjedalice/838-pravilno-vezanje-autosjedalice Samo pravilno montirana sjedalica koja je adekvatna za dijete i koja posjeduje atest i u roku je može zaštiti dijete. Ono što je također važno je da nije dovoljno staviti dijete u as, ako majka ili bilo ko drugi sjedi pored djeteta, a ije vezan je opasnost za dijete unatoč autosjedalici ukoliko do sudara dđe. Za sva pitanja sam vam na raspolaganju:)
|
|
|
|