Vedica -> RE: TSH-problem za začeće (19.1.2009 12:27:58)
|
prijenos posta IZVORNA PORUKA: Visnja Drage moje, Ja sam prilicno nova na forumu, procitala sam razne teme, ali nigdje nisam vidjela da se spominje dijagnoza hypotieroze i trudnoce?! Naime, imam 32 godine, u braku sam nekih 6 mjeseci, i od ovog mjeseca (januara) smo prestali da se cuvamo, jer planiramo akobogda ... Konstatovana mi je hypotieroza i svako jutro uzimam terapiju letrox od 50mcg. Da li neko od djevojaka ima dijagnosticiranu hypotierozu i kako to utice na zatrudnjivanje? zahvaljujem na odgovoru... IZVORNA PORUKA: Visnja IZVORNA PORUKA: stella Dobrodosla na nas forum Nemam iskustva stim,a mozda bi najbolje bilo da se konsultujes sa svojim ginekologom. to sam naravno vec ucinila u decembru, jer sam mu saopstila da od januara ne planiram dalje da se cuvam i onda smo provjerili sve nalaze kao i papa test i sve je hvala bogu bilo uredu. Prepisao mi je folnu kiselinu i rekao da se ne trebam brinuti zbog hypotieroze samo moram pratiti kontinuirano trosenje terapije. Medjutim ipak sam htjela vidjeti razna iskustva i da li se neko vec sa slicnom situacijom susretao i da li je imao problema sa zatrudnjivanjem?! Ili je to pak covjecija psiha koja danocno radi i neda nam mira IZVORNA PORUKA: anelinos evo da se javim i da te ohrabrim i kazem da moja sestra zadnjih 4 godine ima Hypotireozu i cjelo vrijeme pije letrox od 100 po pola i uopce nije imala problema pri zatrudnjivanju zatrudnila je na normalan i prirodan nacin bez ikakvih smetnji sad je sedmi mjesec i hvala Bogu sve je uredu sad ide svako 3 sedmice na kontrolu hormona zbog trudnoce al joj dr. rekla da nema problema da se ne brine da to nista ne utice na plod ni na smtenje samo dok se sve drzi pod kontrolom.. ja ti zelim puno srece i da nam ubrzo javis lijepe vijesti... IZVORNA PORUKA: delfin Draga Višnja, kao što si vjerovatno već skontala TSH može biti prepreka začeću, a i nemora. Sve zavisi od slučaja do slučaj. Ti za svaki slučaj, ako ne dođe za par mjeseci, provjeri spolne hormone, a tvoj muž bi trebao da uradi sprmiogra. Mada mislim da je to rano, jer tek ste počeli "raditi". U pravilu ako je tsh u ganicama normale, ne bi trebalo imati poteškoća pri zatrudnjivanju, bitinije je održavati tah tsh tokom trudnoće zbog razvoja ploda.
|
|
|
|