Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: vjerovanja nasih starih nani(baki) 30.11.2009 8:54:26
Nedi
Žene imam jedno pitanje...moj sin je nedavno slomio rukicu, i taman je to prošlo i za Bajram kod mm-ovog dajidže padne i rasiječe usnu i udari nosić i to poprilično. Eh sad nama kažu: 1. Da prestanemo hodati za njim i da pada zato što ja samo gledam u njega i pazim na svaki njegov korak i da pretjeranom brigom i bolesnom pažnjom to izazivam 2. Da kupim 1 kg riže i prospem po raskrsnici i sa bismilom nahranim ptice 3. Da uzmem novac i tri puta oko glave provrtim djetetu, proučim bismilu i ubacim u turbe
RE: vjerovanja nasih starih nani(baki) 30.11.2009 9:08:02
lilix
moj mali je tako prije stalno padao i svaki put razbije čelo i rasiječe usnu; meni je svekrva govorila da mu trebam pare obnijeti oko glave 3 puta i baciti na nekoj raskrsnici, ja pošto me to nervira nisam ništa uradila ali jest ona i tetka koja ga čuva, to su mi poslije rekle, on sad hvala bogu više ne pada (vjerovatno što je veći i dobro hoda i trči), al ja sam nekako sebi rekla da sve što ne može da mi našteti dijetu, a možda može da mu pomogne ja ću da probam... asigurno i da gatrebaš pustiti da se malo osamostali, i ne paziti ga non stop, al znam da je to nama mamama nemoguća misija
RE: vjerovanja nasih starih nani(baki) 25.1.2010 18:52:25
tehna
pozdrav svima evo ja sam nova clanica i citala sam sve forume i nekako mi je ovo najzanimljivija bila.U 21 sam nedelji ocekujem svoje 4 dijete akoBOGda u maju.kada sam bila trudna sa curicom prvi put svi su mi govorili da je zensko zbog visine stomaka sa drugim i trecim djetetom rekli su da mi je musko i zaista to se pokazalo da je tacno kad god su mi tada gledali stomak uvijek su pogadjali a sad......uz kaze da je curica a ja opet osjecam da je musko neznam zasto zasad mi niko nije gledao u stomak da mi kazu sta je?Sjecam se jedne prilike kod moje tetke kada sam bila klinka tada je njena snaha bila trudna i ona joj je tajno stavila makaze na jednu stranu rasirene ispod jastuka za stolicu a na drugoj stolici takodje ispod jastuka stavila je noz i posmatrala je gdje ce sjesti ona je sjela tamo gdje se nalazio noz i naravno rodila je djecaka.Meni je to tada smijesno bilo i upitala sam tetku sta je sta znacilo makaze navodno znace zensko a noz znaci musko nikad to nisam probala jer jedino BOG zna sta je u majcinoj utrobi.Mojoj zaovi uz je 7 mjeseci pokazivalo zensko da bi na kraju rodila sincica ponekad ni uz nije u pravu.Ponekad saslusam savjet neke stare nane jer ipak stari su ipak nekad u pravu.Velika pusa za sve clanice
RE: vjerovanja nasih starih nani(baki) 25.1.2010 19:03:23
Anoniman
ili,kao sto meni neki dan rece sveki vidjeces da ce anel za dva mjeseca prohodat kako je ziv,samo ces jednog dana ugledat on na nogama a gdje je puzanje reko ma kao prije ce on prohodat jer je ziv nema mira nidje veze ili unesi ves s vana,kad je bio mali da ga stomak neboli nevalja djeciji vec da zamrkne vani pa kad ti tko dodje pa punoo oko tepa,ljubi i sta ja znam sta ti kad oni odu oduci mu sta i puhni niz njega. I kao kad se osuneti posle je naprednija,i ako je bio lopov da ce se smirit odnosno bit ce mirnije djete eto,mi se osunetili i dalje smo lopovi jos veci ima toga,jos al nesjetim se trenutno.... bambi,ja sto se ismija za sveki i usisavac hahahha
RE: vjerovanja nasih starih nani(baki) 4.2.2010 23:16:37
HINDA
nisam srela nijednu zenu koja mi nije rekla eh, takav ti je oblik stomaka sigurno je zensko jer ti je sa muskim bio takav i takav...i ono opet bude musko, pa normalno da je takav kad je razlika i u samom polozaju posteljice gdje se nalazi, ne moze biti isti oblik stomaka ako je posteljica straga ili sprijeda, ili ono ''namazi kreonom dijete da ga neureknu!' kako njemu crna mrlja na obrazu moze pomoci? to su nevjerovatne kontradiktornosti koje vjernik moze izreci. dobro se zna sta pomaze vjerniku....ili jos ova:kod moje trece bebe u prvom mjesecu prsa su bila blago crvenkasta i natecena, svi govore to je neka mora mori dijete, stavi bijelog luka kod bebe nek spava kraj njega...stvarno mi nije imalo nikakve logike, al mi je ta natecenost bila nepoznata iako sam dvoje odhranila, trazila sam po literaturi i nadem odgovor sasvim logican normalno je da se pojavi stavljaju se obloge ili nista...i jos ono: mora se kupat ujutro 40 dana da napreduje, drugacije nece napredovat, a ja sam to gledala ovako nase su majke kupale ujutro jer poslije beba lijeppo zaspi i dugo spava,a one su morale radit, dok meni odgovara da kupam navece zbog ljepseg spavanja i meni i bebi jer zivimo danas drugaciji zivot, i opet mi hvala Bogu svi su napredovali, i dosta jos nekih primjera sto nisu ni logicni a pogotvovo ima onih koji su u suprotnosti sa vjerom.
RE: vjerovanja nasih starih nani(baki) 4.2.2010 23:34:55
Anoniman
IZVORNA PORUKA: HINDA
kod moje trece bebe u prvom mjesecu prsa su bila blago crvenkasta i natecena, svi govore to je neka mora mori dijete, stavi bijelog luka kod bebe nek spava kraj njega..
I kod moje bebe je to bio slučaj, svekrva se isto zabrinula, kaže nešto sisa dijete, nalet ga Bog učino, treba MAZATI bijelim lukom. Naravno da nisam ništa radila, jer mi je babica u porodilištu lijepo objasnila da je to od majčinih hormona i da će se ubrzo povući,i da je to sasvim normalno.
RE: vjerovanja nasih starih nani(baki) 4.2.2010 23:58:16
milenium
IZVORNA PORUKA: Nedi
Žene imam jedno pitanje...moj sin je nedavno slomio rukicu, i taman je to prošlo i za Bajram kod mm-ovog dajidže padne i rasiječe usnu i udari nosić i to poprilično. Eh sad nama kažu: 1. Da prestanemo hodati za njim i da pada zato što ja samo gledam u njega i pazim na svaki njegov korak i da pretjeranom brigom i bolesnom pažnjom to izazivam 2. Da kupim 1 kg riže i prospem po raskrsnici i sa bismilom nahranim ptice 3. Da uzmem novac i tri puta oko glave provrtim djetetu, proučim bismilu i ubacim u turbe
RE: vjerovanja nasih starih nani(baki) 5.2.2010 0:01:36
veeseelaa
Jeste li čule za nešto od ovoga???
ovo prvo mi i može imati logike a 2 i 3 nikad čula Možda da zakoljete kurban i nanijetite za malenog? e to sam čula i ok mi je
RE: vjerovanja nasih starih nani(baki) 5.2.2010 0:05:25
teacher75
IZVORNA PORUKA: veeseelaa
Jeste li čule za nešto od ovoga???
ovo prvo mi i može imati logike a 2 i 3 nikad čula Možda da zakoljete kurban i nanijetite za malenog? e to sam čula i ok mi je
ovo me podsjeca na onog vidovitog milana!!!
RE: vjerovanja nasih starih nani(baki) 5.2.2010 8:55:32
samedi
a da ima gluposti u narodu ima.... meni je najveca odvala kad su mi rekli nemoj prelaziti preko kablova u trudnoci... kontam pa logicno da ne zapnem i da ne padnem.... ma JOK nego da se djetetu ne bi oko vrata omotala pupcana vrpca..... ja se umalo nisam oduzela od smijeha.... kakve veze imaju kablovi sa pupcanom vrpcom.... kako su se djeca radjala sa omotanom pupcanom kad uopste nije ni bilo kablova?????
IZVORNA PORUKA: frenkoza
meni je sveki rekla " nemoj stajati na vratima,ili udji u sobu ili izadji" Kad sam je pitala zasto,jer ne isplati mi se uci skroz u sobu radi samo 2 sec.,kaze ona meni " Zato,kad ti dijete krene da se rodi onda ce se vratiti i nece se moci roditi! " Ma nidje veze stvarno,ja sam se smijala prvih 10x kad mi je ovo rekla,sad mi vec stvarno ide na zivce!
Moja ljubicica-bubicica N. 5.5.2010. 2850gr 51cm 18:25 Prohodala 6.6.2011.<3 Bubamara A. je stigla 15.11.2012. 3400gr 55 cm 02:45
RE: vjerovanja nasih starih nani(baki) 5.2.2010 9:17:40
lilix
e ti me baš podstjeti kad sam ja tako nešto slično radila, samo sam ja trebala baciti u vodu, kao nek ide nizvodno, da voda odnese stah il tako nešto, i sad ja na mostu sa mm i bacam pomalo u Miljacku kad ja mm mi okrenuo leđa i odšeta se polako ; a i meni ono malo nezgodno, reće ljudi evo je jadnica mlada a prolupala
i ja sam se ranije, a i dans se smijem, ovakvim stvarima, al kad je čovjeku u pitanju dijete nema šta neće uraditi za njega
RE: vjerovanja nasih starih nani(baki) 5.2.2010 13:08:48
Lane
Turbetima jedno VELIKO NE! Samim tim sto dajete pare u turbe na neki nacin povjerujete da ce vam pomoci taj umrli koji se nalazi tu a ne Bog/Allah dzs i time cinite sirk - pripisivanje nekome moci osim Bogu. A i te pare iz turbeta, da li znate gdje idu? Bolje da ne znate. Ono sto mozete uraditi je dati sadaku nekome kome treba i namijeniti na zdravlje. Poslanik, a.s., kaže: "Liječite bolesne sadakom, imetak osiguravajte zekatom, a nevolje otklanjajte dovom." "Sadaka, data u jutarnjimčasovima, čuvačovjeka od svih nesreca (koja bi mu se mogla dogoditi) toga dana."
Zar moze riza i vrcenje para oko glave pomoci djetetu? Nidje veze.
Ono sto mozete uraditi za svoje dijete je da zamolite Allaha dzs za njega, jer se dova roditelja za svoje dijete ne odbija! Kad covjeka uhvati muka i kad hocete da uradite nesto za dijete, makar se kosilo sa vasim uvjerenjima, najbolje da se obratite Onome Koji sve cuje i vidi i koji prima molbe molitelja kad Ga zamoli. ;) I ovo: "Svake noći kada bi Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pošao na spavanje i legao u postelju, skupio bi svoje šake, puhnuo u njih i proučio u njih suru Kul huvallahu ehad i Kul e`uzu bi Rabil felek i Kul e`uzu bi Rabinnas, a zatim potrao dlanovima svoje tijelo koliko bi mogao dohvatiti počevši od glave, lica i prednjeg dijela tijela, i to bi ponovio tri puta." (vi proucite u svoje ruke i onda potarete rukama po djetetu)
RE: vjerovanja nasih starih nani(baki) 6.2.2010 22:57:09
Anoniman
Joj moram da vam napisem jedan biser svoje nane od neki dan. Bili mi kod mojih, tu bile i nana i jedna strina koja ima dvije curice....Naravno, otkako sam trudna samo se prica o trudnoci, o bebama, o porodu...i tada se poce razglabati neka prica o trudnocama, o djeci...Nana se u jednom trenutku okrenu strini i kaze:- "Nevjesta, trebala bi ti jos jedno dijete roditi, sad bi bilo musko, ti si na mene" Naime, nana je rodila prvo dvije kceri, pa onda sina, tj. 4 sina )
RE: vjerovanja nasih starih nani(baki) 6.2.2010 23:10:25
Anoniman
IZVORNA PORUKA: pahuljica farah
Joj moram da vam napisem jedan biser svoje nane od neki dan. Bili mi kod mojih, tu bile i nana i jedna strina koja ima dvije curice....Naravno, otkako sam trudna samo se prica o trudnoci, o bebama, o porodu...i tada se poce razglabati neka prica o trudnocama, o djeci...Nana se u jednom trenutku okrenu strini i kaze:- "Nevjesta, trebala bi ti jos jedno dijete roditi, sad bi bilo musko, ti si na mene" Naime, nana je rodila prvo dvije kceri, pa onda sina, tj. 4 sina )
RE: vjerovanja nasih starih nani(baki) 6.2.2010 23:23:21
dzeni_nl
Eh meni kazu posto puno povracam sigurno ce biti musko.... Po meni samo neka je zivo i zdravo i da ga donesem na ovaj svijet, a musko ili znesko sasvim svejedno. Kaze meni jetrva posto je ona rodil dvije curice ni sa jednom nije imala mucnine, niti je povracala, tako isto mi i mama kaze kada je on bila trudna i jos jedna prijateljica koja je rodila zensko. A opet od strine snahe kazu da su imale jake mucnine i puno povracale i rodile su obe musku djecu. Sve to one meni same pricaju po mom stanju, kao musko je.. e sad koliko je istina, a koliko su babske price ja ne znam?
RE: vjerovanja nasih starih nani(baki) 6.2.2010 23:26:02
Hanady RR
moja dženi samo nek je živo i zdravo...
ja sam sa obe trudnoće povraćala do bola...u prvoj svako jutro u pola devet kad sam se porodila to mi nedostajalo, a obe curice. doduše oba puta mi je ultrazvuk rekoa da je dječak...