Hannah -> RE: kad je vaša beba počela da stoji (26.1.2009 11:42:59)
|
IZVORNA PORUKA: ElmaB Moji blizanci imaju 9,5 mjeseci. Lana vec dugo sjedi samostalno, stoji, dize se uz namjestaj i samo sto nije prohodala. A, Deni ne! Nece da sjedi samostalno!!! Uspije nekih 5-10 minuta i onda padne na ledja, pa se ne zna sam ustati nego se valjuta sa ledja na stomak i obrnuto! U posljednje vrijeme sam primijetila da kada lezi na ledjima izvrne glavu skroz u nazad kao da nesto gleda i opet je vrati. Predmete hvata sa obje ruke, ali ponekad imam osjecaj da je sav ukocen. Razgovarala sam sa neuropedijatrom na telefon i on kaze da ga dovedem na pregled, mada moja pedijatrica misli da nema potrebe, nego da je on lijen, jer je svakako malo krupniji (ima skoro 11 kg). Ja sam u pravoj panici[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] . Sada ga stalno posmatram i gledam ima li jos neki neobican pokret! Je li neka od vas imala slicno iskustvo? Imam ja slično iskustvo. Danas uzimamo uputnicu za neuropedijatra i fizijatra. Pusti pedijatricu i odvedi dijete nek ga pogledaju, neće mu škoditi. I meni je rekla moja da je mali lijen, a jest malo sutra. Da je lijen više bi spavao. Ta ukočenost može biti hipertonija mišića, u mog su noge tako čvrste. I pedijatrica mi je rekla da ga stavljam na noge, a hipertonija ukoliko postoji se može još pogoršati stavljanjem na noge. Tako da ti ja pedijatre ne slušam uopšte, nego radim kako ja osjećam. I moj ima 11 kg, ali čula sam i za teže bebe da propužu sa 6 mjeseci. Ovi problemi Elma se dešavaju zato što u trudnoći ili pri porodu u 70% beba se desi da pukne neka žilica u mozgu, pa malo kasne dok se to ne regeneriše. Nemoj biti u panici, djeca sa znatno većim poteškoćama uz vježbe koje propiše fizijatar počnu napredovati brže od napredne djece, tako da je bitno samo otići na pregled. Inače fizijatri zabranjuju posjedanje djece, stavljanje djece da stoje, jer dijete samo ustane i sjede kad mu je kičma spremna za to. Pedijatri opet su stara škola, pa govore da se posjeda djete. Ja više vjerujem fizijatrima, pogotovo kad je kičma djeteta u pitanju. inače dijete treba puzati bar 3 mjeseca prije nego što prohoda, da bi mu se dovoljno učvrstili mišići. Eh i ja svašta nabrljah. Elma, nadam se da Deni samo lijen, a tako i ovaj moj :) Možda se i vidimo na vježbama [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
|
|
|
|