jasmin
|
IZVORNA PORUKA: Emmy Polemika se povela oko toga da se esmica porodila kuci i da se za to odlucila zbog losih uslova na nasim klinikama. Medjutim, treba sagledati i dodatne razloge poroda kod kuce. Nemojmo zaboraviti da se porod u kuci uveliko popularise u Evropi , Americi, Australiji upravo iz razloga poznatog okruženja, porodilja zauzima najpovoljniji položaj, bira ko će biti s njom, itd. Gledala sam nekoliko emisija na zone reality kanalu (emisija se zove Birth stories) gdje se neke zene poradjaju na svom bracnom krevetu uz prisustvo supruga i ostale djece ukoliko ih ima. Jedina obaveza je prisustvo obucene babice i da je jedna babica dezurna u slucaju da prva ne moze doci. Meni je to izgledalo puno jednostavnije i prirodnije, mada se ja licno nikada bih usudila. Ina�e kažu da do bolni�kih vrata vi imate kontrolu nad svojim tijelom, a kada prođete kroz ta vrata kontrolu uglavnom preuzimaju ljekari. Oba moja poroda su protekla za 10 u bolni�kom okruženju, doduše oba sa epiziotomijama, ali kada bih ponavljala, opet bih se odlu�ila za isto (vjerovatno pou�ena dobrim iskustvima). Samo mogu dodati - hrabro, svaka �ast! Konacno jedan odlican pogled na porod u 21-om vijeku.Za normalan tijek poroda,super bi bilo imati babicu koja je u toku s bolnicom ako zatreba.Ja ne bih,jer moram biti pod prismotrom ljekara,ali ko moze bujrum.Ne bih ni muza uz sebe,jer izuzetno pazim u kakvim stanjima ce da me vidi heheh.Ali da je porod prirodna stvar koja u osnovi ne treba strucnu pomoc,osim ako krene kako ne treba,kao sto ni krava ne treba veterinara,niti pitome niti divlje zivotinje...to je cinjenica i to tako ide.Zasto se najcesce porod ne odvija kako treba,zato sto kod nekoliko prvih bolova rodilja ide u porodiliste gdje se smanjuje lucenje hormona zaduzenog za prirodan tijek stvari,sto zbog stresa i straha,sto zbog procedura koje ometaju koncentrisanje na porod i onda se fakat ukljucuju sve nepotrepstine,dakle u osnovi nepotrepstine.Ehet. Ali dok mi iz BiH ne naucimo da su svugdje u svijetu ljudi podjeljenji po pitanju svega i na tu podjelu gledaju kao na nesto najnormalnije,kod njih se niko ne ibreti ako neko zeli roditi kuci,neko u porodilistu,ako neko zeli vakcinaciju,neko ne,neko zeli tumor lijeciti hemoterapijama,neko metodama poznatih ljekara koji su tumor izlijecili iskljucivo zdravom prehranom i nicim vise...i td,da ne nabrajam...nema nam napretka.Valjda cemo nauciti :).