|
RE: Recapti,recepti 4.4.2010 16:00:01
|
|
|
|
Anushka
|
posto sam danas za uskrs / vaskrs doprinijela maminoj trpezi potrudila sam se da bude kreativan doprinos. pa evo par ideja za svecanije dorucke ali i meze: "jaja od sira" slicno onim kuglicama sto je mislim shee davno postavila, mislim da te teme nema vise, dakle mladi bijeli sir i maslac omjer 2:1, moze i tvrdji i kremasti sir koji inace volite ali je onda problematicno oblikovanje, pomijesaju se (ja sam viljuskom mijesala) i ostavi se da se smjesa odmori a maslac stegne, umedjuvremenu isjeckala sam bijeli luk sto sitnije moguce i sa malo persuna umijesala u dio smjese. U drugi dio sam umijesala isjeckanu pecenicu. Opet ostaviti da se stegne radi lakseg oblikovanja i oblikovati po zelji i ove sa persunom i bijelim lukom uvaljati u persun, a ove sa mesom uvaljati u crvenu papriku. ja sam jedan dio sa mesom ostavila bez paprike, tako da sam dobila "jaja" u 3 boje kao super dodatak farbanim jajima i uskrsnjoj pogaci. napatilo me oblikovanje pa kasikom, prozirnom folijom ili hladnim cistim rukama brzo oblikujte kuglice, jaja, valjke, kockice - po zelji. "rafaelo jaja" 100g milka bijela (ili bilo koja bijela cokolada) 100ml tecnog slaga tipa halte 150gr kokosa 30tak gr maslaca kasika secera ili vanilin secer 50ml mlijeka Zagrijati mlijeko, otopiti maslac i secer u mlijeku, kad zakipi dodati 100g kokosovog brasna i mijesati dok brasno ne omeksa, ostaviti da se ohladi, napraviti bijeli ganache /ugrijati vrhnje do vrenja i preliti preko cokolade mijesati dok se ne izjednaci smjesa ostaviti da se ohladi. od kokos smese praviti kuglice (u koje po zelji mozete ubaciti badem:) i staviti u zamrzivac da se stegnu. umutiti mikserom ohladjenu bijelu ganache kremu i ogladjene kokos juglice obloziti bijelom kremom i uvaljati u kokos. "snickers jaja" 100g mlijecne cokolade, 100ml tecnog slaga, 5 komada petit keksa, grilijas od 5 supenih kasika secera (karameliziran secer samljeven na masini za orahe, najbolje odmah samljeti sa petit keksom da se ne zalijepi), supena kasika putera od kikirikija Napraviti ganache kremu (ugrijati vrhnje, otopiti cokoladu u vrhnju i izmijesati da se izjednaci, kad se ohladi umutiti u kremu)kasiku kikirikija pomijesati sa 3 kasike mjesavine grilijasa i mljevenog petit keksa - dodavati dok masa ne bude gusta dovoljno za oblikovati. Napraviti kuglice od ove smjese, ostaviti da se stegnu u zamrzivacu, obloziti ganache kremom i uvaljati u preostali grilijas. Drzati na suhom i hladnom (hahahaha) "noissete jaja" 150g noissete milka (ili neka druga sa ljesnjak aromom) 150 ml vrhnja 100gr mljevenih ljesnjaka napraviti ganache kremu, jednu trecinu umucene ganache kreme pomijesati sa mljevenim ljesnjacima i napraviti kuglice, ostaviti da se stegnu 10tak min u zamrzivacu pa obloziti preostalom kremom. Mozete uvaljati u kakao, mljevene ljesnjake, ili potopiti u cokoladnu glazuru ako vam nije previse cokolade i ostaviti da se stegne glazura. ovo oblaganje kremom je meni najlakse bilo sa dvije kasike supene kao kad se oblikuju griz knedle za supu, a dok ih valjate u kokos ili grilijas mozete dovrsiti oblikovanje. takodje, svaki put kad jednu dovrsite operite ruke hladnom vodom brzo posusite i uvaljajte novu. meni je izaslo po 8 vecih "jaja" iz ovih mjera. Nazalost nisam stigla slikati, jako brzo se sve pojelo:) mozda cu ove slatke uspjeti uslikati danas u toku dana.
|
|
|