RE: Recapti,recepti (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


makana -> RE: Recapti,recepti (15.1.2008 15:37:27)

ma možeš ujutro ostaviti kakve šnicle ili pileće filete u senfu ili ih samo ostavi u ulju i začinima
naveče kriške krompira u rernu, napraviš salatu
malo meze
i to je to
ili jendostavno ako imaš cijelo pile, opereš i odstraniš dijelove koji ti smetaju :) i gurneš unutra limun koji izbockaš viljuškom
pospi vegetom i stavi komadiće putera na vrh da se topi dok se peče, stavi u pekač ili u tepsiju koju ćeš prekriti folijom
brzo bude gotovo, a što je ukusnoooooooooo
carska mješavina ledo bude ti gotova za šest minuta i to ti može biti prilog




laras -> RE: Recapti,recepti (6.3.2008 17:42:32)

Evo moje pogace!
MASLENA LISNATA POGACA

1 vrecica digo instant kvasca, 500 g. brasna, 2 jaja, sol, 2 - 3 dl mlijeka, 250 g maslaca (niposto margarin)

Prosijano mekano bijelo brasno pomjesajte s kvascem. U sredinu dodajte jaja, sol i s mlakim mlijekom umijesite mekano tijesto. Zatim ga dobro izradite rukom ili mikserom pa ostavite dizati na toplome mijestu.
Dignuto tijesto razvaljajte na pobrasnjenoj dasci oko 2 cm debelo i premazite trcinom kolicine omeksanog (ne otopljenog) malsaca. Zatim ga preklopite (kao za lisnato tijesto) najprije lijevu trecinu tijesta prema sredini, zatim desnu trecinu preko toga, pa gornju trecinu opet preko sredine i na kraju donji dio tijesta preko toga. Sada tijesto pazljivo razvaljajte na pocetnu debljinu, premazite drugom trecinom maslaca i ponovite preklapanje. Zatim tijesto razvaljajte, opet premazite i sada preklopite lijevu i desnu stranu samo nekoliko centimetara, a gornju nesto preko polovice i donju stranu preko toga, tako da dobijete izduzen oblik. Tijesto sada uvijte (poput vijka), stavite u namastenu tepsiju (veliku 20 x 30 cm) pa rukama spljostite. Pecite oko 45 minuta na 180 - 200 C.
[URL=http://img179.imageshack.us/my.php?image=s7300252lf1.jpg][IMG]http://img179.imageshack.us/img179/9181/s7300252lf1.th.jpg[/IMG][/URL]




Mona Liza -> RE: Recapti,recepti (6.5.2008 21:30:21)





Mocart kugle

Potrebno je:
200gr mlevenih oraha,200gr secera u prahu,200gr strugane cokolade,2 kasike kakaoa,kasika pekmeza od kajsija,1 belance,2 kasike ruma,30 kandiranih visanja,100gr rendane cokolade.
Priprema:
Pomesajte mlevene orahe,secer u prahu,cokoladu,pekmez,rum i belance.Navlazenim rukama od mase formirajte kuglice velicine oraha i u svaku stavite po jednu visnju.Kuglice pospite kakao prahom i ostavite jedan dan da se osuse.






w.pooh -> RE: Recapti,recepti (26.11.2009 12:50:23)

hmhm pitanje: da li se agda dodaje u bjelanjke hladna ili topla i jel se ta smjesa prelije preko hladne ili tople kore? Sorry ali da ne upropastim kolač [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




manuela RR -> RE: Recapti,recepti (26.11.2009 13:22:11)

topla,ne prevrela agda,a fil se stavlja na hladnu koru[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




magnolija* -> RE: Recapti,recepti (27.11.2009 23:05:35)

Evo jedan sos sa patlidzanima, ko ih voli [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Ja ga koristim pretezno sa tjesteninom

Patlidzane, izrezane na snite, obariti, osusiti, ispeci na ulju (posoljene i bez brasna) i izvaditi. Na toj masnoci prodinstati bijeli luk (ili saransak, kako to mi juznije kazemo [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]), te dodati izrendan paradajz, dinstati i dodati pecene patlidzane (mozete ih ostaviti na snite ili kad su peceni izrezati na kocke), vegetu, biber, origano, bosiljak, zaliti vodom i da se ukuha. 
mljac




ivana st -> RE: Recapti,recepti (9.1.2010 18:04:35)

Evo jedna ideja za švedski stol.Osim klasičnih sendviča na kruhu ili tostu mogu se pripremiti i mali zalogaji na krekerima.To sam nedavno vidjela na jednoj djevojačkoj večeri i od tada to uvijek radim kad mi trebaju doći gosti pa im pripremim nešto brzinski.Mm obožava ovko spremljene krekere [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Kutija krekera sa sezamom
šunka      
sir trapist
sirni mamaz sa maslinama

Sir i šunku narežem na male kockice.
Na kreker se stavi malo namaza, kockica šunke,opet namaz i kockica sira.




ivana st -> RE: Recapti,recepti (9.1.2010 19:30:57)

MAHUNE SA MESOM

Na ulje se stavi dvije narezane kapule i doda se junetina izrezana na kockice.Kad se izdinsta dodaju se mahune, na kriške narezan krumpir i ulije se vode da prekrije sve sastojke. Potom se stavi malo konšerve ili se ulije malo pasiranih poma. Začini se po želji i neka kuha nekih pola sata, ovisno koliko treba mahuni da se skuha.
Brzo i jednostavno i uglavnom ovako spremam mahune.

MAHUNE NA SALATU

Mahune se skuhaju u slanoj vodi,kad su gotove procijede se. Kad se malo ohlade doda im se kapula(crveni luk) narezana na polumjesece.Sve se začini maslinovim uljem,paprem i po potrebi se doda sol.




juni -> RE: Recapti,recepti (9.1.2010 19:31:31)

Mahune ili mohune pravim ovako:

u zimskom periodu kupim Ledo mohune, bilo zute ili zelene.

Na maslacu i ulju poprzim glavicu luka i na to stavim mohune te ih zalijem vodom. Krckaju se jedno 15 minuta, dodam sol, vegetu i zatim ih pospem rizom (jedna saka) i dodam jos vode po potrebi, i ne mjesam kako bi riza ostala na povrsini da se ne zaljepi. Kad je riza gotova gotove su i mohune koje se na kraju pospu sjeckanim majdonosom odnosno persunom.




Anoniman -> RE: Recapti,recepti (9.1.2010 20:33:08)

Kad smo vec kod mohuna iliti mahuna[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image], ja volim bez mesa, inace ne volim meso, i pravim ih ovako: nasijecem luk i mrkvu i to malo prodinstam zajedno sa mahunama, na malo ulja, dodam vegetu i prelijem vodom i kuham u pretisu, kad je gotovo dodam jos malo mlijeka i jos malo prokrcka i njammmiiiii[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




magnolija* -> RE: Recapti,recepti (9.1.2010 23:13:57)

IZVORNA PORUKA: juni

Mahune ili mohune pravim ovako:

u zimskom periodu kupim Ledo mohune, bilo zute ili zelene.

Na maslacu i ulju poprzim glavicu luka i na to stavim mohune te ih zalijem vodom. Krckaju se jedno 15 minuta, dodam sol, vegetu i zatim ih pospem rizom (jedna saka) i dodam jos vode po potrebi, i ne mjesam kako bi riza ostala na povrsini da se ne zaljepi. Kad je riza gotova gotove su i mohune koje se na kraju pospu sjeckanim majdonosom odnosno persunom.



i ja ovako pravim mohune nekad, s rizom, ali su mi draze bez rize, samo s krompirom :)
ja izdinstam luk i mrkvu, dodam meso i mohune, i to izdinstam zalijem vodom.
jeste li znale da se sve brze skuha ako je neslano, ako ne dodajete so ili vegetu ? ja sam to cula, tako da obicno stavim samo reda radi malo bibera i soli ili vegete radi mesa, i tako kuham, tek kad je pred kraj zacinim kako treba :)
u mohune dodam vrlo malo paradajz pirea i malo crvene slatke paprike.
a najdraza mi je mohuna tresnja mmmmm

i da, krompir stavim pred kraj da se skuha, mohune ne zaprzajem, vec samo koji krompiric izgnjecim i bude gust saft




milenium -> RE: Recapti,recepti (9.1.2010 23:47:14)

IZVORNA PORUKA: ivana st

MAHUNE SA MESOM

Na ulje se stavi dvije narezane kapule i doda se junetina izrezana na kockice.Kad se izdinsta dodaju se mahune, na kriške narezan krumpir i ulije se vode da prekrije sve sastojke. Potom se stavi malo konšerve ili se ulije malo pasiranih poma. Začini se po želji i neka kuha nekih pola sata, ovisno koliko treba mahuni da se skuha.
Brzo i jednostavno i uglavnom ovako spremam mahune.



i ja slično pravim.ovisi kakvo meso hoćeš,veliki komad,rebra suha ili... ja većinom kao i ivana junetinu isjeckam na kockice i to izdinstam na ulju,i kad se dooobro izdinsta ja odma prelijem sa sos paradajzom i ostalim začinima)vegeta,sol),to prelijem sa šalicom vode i tako krčka dok se meso ne skuha još malo,onda dodam mahune i krompire zajedno,nadolijem još vode,kad krompiri omekšaju satarem ih tako da bude smjesa gušća i nema potrebe zapržati(ako kojim slučajem bude ti rijetko uvjek možeš malo brašna i vode usuti da ti bude gusto),i tako se to kuha i kuha i kuha dok se ne skuha[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

sos paradajza baš ono dobro trenem tako da mi čorba bude fina crvena ,ja tako volim[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




SdZ -> RE: Recapti,recepti (12.1.2010 18:13:57)

Evo i od mene jedan recept:
Skuhati tjesteninu(makarone,fuzi...)
A,prije toga izmijesati dvije case kiselog vrhnja,tunjevinu,sir zdenku
Kad tjestenina bude gotova sve to izmijesati i staviti u vatrostalnu posudu,prekriti listovima topljenog sira i preko toga paradajz sos,a moze i ajvar....jos malo zapeci i supeeerr...




ivana st -> RE: Recapti,recepti (12.1.2010 18:25:09)

IZVORNA PORUKA: SelmydZanky
....evo gladna sam[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]



Potpisujem [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]!
Ja ti izdinstam na maslinovom ulju sitno rezanu kapulu i mrkvu,potom dodam 1 konzervu komadića tune. Ulijem 200 ml vrhnja za kuhanje i mozzarelu narezanu na ploškice. Kad se sve sjedini dodam soli,vegete, peršina i malo bosilka i taj umak dodam skuhanoj tjestenini i uslast [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]!




ivana st -> RE: Recapti,recepti (12.1.2010 18:28:01)

I zaboravih napisat da izdinstam sa kapulom i češnjak i na kraju dodam i suhi češnjak.A što ću kad ga obožavam [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Anoniman -> RE: Recapti,recepti (20.1.2010 23:58:13)

Lazanje sa šampinjonima

gotove lazanje Barila[image]http://img121.imageshack.us/img121/1784/img1226tn.jpg[/image]
šampinjoni
sudžuka
sir (livada)
bešamel umak
umak od šampinjona
Malo kuhati tijesto za lazanje oko 5 min. Ispržiti šampinjone sa malo luka, začiniti i preliti sa umakom, te redati tijesto, bešamel umak, šampinjone, sitno isjeckanu sudžuku, sir (livada) i tako sve dok ne potrošite masu i tijesto[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]...Sve od oka gramaža mi je stran pojam[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
[image]http://img268.imageshack.us/img268/92/img1225t.jpg[/image]




ivana st -> RE: Recapti,recepti (21.1.2010 15:12:10)

Uštipci sa hrenovkama

10 hrenovki
3 jaja
3 dcl mlijeka
30 dag brašna (glatkog)
pola žličice soli
ulje za prženje

1. Hrenovke narezati na kolutiće oko 2 cm
2. Žutanjke razdvojiti ob bjelanjka. U žutanjke dodati brašno,mlijeko i sol.Miješati dok se ne dobije glatko tijesto (duplo gušće nego za palačinke)
3. Istući snjeg od bjelanjaka i dodati ga smjesi.
4. Žlicom hrenovke uranjati u tijesto i staviti u zagrijano ulje. Kad dobiju zlatnu boju vaditi ih na papir kako bi popio višak ulja.

[image]http://img684.imageshack.us/img684/1816/moto0100v.jpg[/image]




Dida79 -> RE: Recapti,recepti (21.1.2010 15:25:16)

Ja kako sam skontala da tjesto zamuti malo gusce od tjesta za palacinke i onda u to uranja hrenovke pa pravac na zagrijano ulje.Ove meni dodje ko pohovanje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




mama2009 -> RE: Recapti,recepti (21.1.2010 15:26:07)

ja mislim da ovo samo uronis i stavis na ulje za przenje, jer dosta smjese ce ostati na hrenovkama
bar sam ja tako skontala




veeseelaa -> RE: Recapti,recepti (21.1.2010 15:35:14)

IZVORNA PORUKA: ivana st

MAHUNE SA MESOM

Na ulje se stavi dvije narezane kapule i doda se junetina izrezana na kockice.Kad se izdinsta dodaju se mahune, na kriške narezan krumpir i ulije se vode da prekrije sve sastojke. Potom se stavi malo konšerve ili se ulije malo pasiranih poma. Začini se po želji i neka kuha nekih pola sata, ovisno koliko treba mahuni da se skuha.
Brzo i jednostavno i uglavnom ovako spremam mahune.




[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley24.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley24.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zardeva.gif[/image] šta ovo znači????




noaa -> RE: Recapti,recepti (21.1.2010 15:37:20)

veeseela to ti je paradaiz sos ono iz tube ili tegle[sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]




ivana st -> RE: Recapti,recepti (21.1.2010 15:56:40)

Nasmijale ste me drage moje, ma nisam pobjegla nego mi danas muž doma pa ne mogu bit toliko sa vama [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image].
Kad zamijesite tijesto kako sam vam napisala,ono ostaje u posudi.Uronite komad hrenovke u tu smjesu koja je u posudi, malo i prstom pređete oko hrenovke ako vam se čini da nije dosta tijesta ostalo na njoj,ali sigurno hpće jer smjesa bude dosta gusta.
Vesela to je rajčica iz tube ili pasirane rajčice iz kutije.
Milenium recept sam sa tunjevonom pisala, imaš ga na stranici 4 poviše lazanja [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image].
Nadam se da sam na sve odgovorila [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




veeseelaa -> RE: Recapti,recepti (21.1.2010 16:01:35)

ivana a idel germa u uštipke?




ivana st -> RE: Recapti,recepti (21.1.2010 16:11:01)

Ne ide,ali vjeruj mi da nema potrebe i što mi je najbitnije kod ovih uštipaka ,ne popiju ništa ulja. Bitno je i da bude dosta ulja u tavi tako da hrenovke urone u ulje.




sporty mamaa -> RE: Recapti,recepti (21.1.2010 16:17:36)

Ivana prava si kuharica... Evo ja sad pravim ovo:

Čorba od graska... Potrebni sastojci:
  • 500 gr graška
  • jedna šargarepa
  • glavica crnog luka
  • malo brašna
  • mirođija
  • kisela pavlaka

Priprema: Luk, šargarepu i grašak očistite i stavite da se kuvaju u posoljenoj vodi. Kada svo povrće omekša, ocedite ga i sačuvajte vodu u kojo se povrće kuvalo. Povrće zatim ispasirajte ili izmiksujte i pomešajte sa pavlakom. Na malo ulja propržite dve kašike brašna i dodajte ispasirano povrće. Nalijte vodom u kojoj se kuvalo, posolite po ukusu, pa kuvajte još nekoliko minuta. Sklonite sa vatre i dodajte preko toga seckanu mirođiju po želji.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>