magnolija* -> RE: Recapti,recepti (9.1.2010 23:13:57)
|
IZVORNA PORUKA: juni Mahune ili mohune pravim ovako: u zimskom periodu kupim Ledo mohune, bilo zute ili zelene. Na maslacu i ulju poprzim glavicu luka i na to stavim mohune te ih zalijem vodom. Krckaju se jedno 15 minuta, dodam sol, vegetu i zatim ih pospem rizom (jedna saka) i dodam jos vode po potrebi, i ne mjesam kako bi riza ostala na povrsini da se ne zaljepi. Kad je riza gotova gotove su i mohune koje se na kraju pospu sjeckanim majdonosom odnosno persunom. i ja ovako pravim mohune nekad, s rizom, ali su mi draze bez rize, samo s krompirom :) ja izdinstam luk i mrkvu, dodam meso i mohune, i to izdinstam zalijem vodom. jeste li znale da se sve brze skuha ako je neslano, ako ne dodajete so ili vegetu ? ja sam to cula, tako da obicno stavim samo reda radi malo bibera i soli ili vegete radi mesa, i tako kuham, tek kad je pred kraj zacinim kako treba :) u mohune dodam vrlo malo paradajz pirea i malo crvene slatke paprike. a najdraza mi je mohuna tresnja mmmmm i da, krompir stavim pred kraj da se skuha, mohune ne zaprzajem, vec samo koji krompiric izgnjecim i bude gust saft
|
|
|
|