Lejla Ka -> RE: problemi sa dojenjem... (6.9.2011 10:00:47)
|
Tvoja beba je dobila 600g, što je sasvim zadovoljavajuće za početak. Pedijatrica pogrešno računa jer mora uzeti u obzir koliko je beba dobila na težini od najniže izvagane težine. Bebe kad se rode izgube na težini ne samo masnih rezervi već i vode koja im je zadržana u organizmu do potpunog funkcionisanja bubrega kad izađu van. Zbog toga je sasvim tolerantno da bebe na početki padnu na težini i do 10% porođajne težine. I normalno, kad težina krene prema gore treba uzeti ukupni dobitak. Tvoja beba možda manje jede, što ne znači da je gladna. Jer bebe ne izgladnjuju svjesno, one jedu kad su gladne. Nije problem ni da beba spava po 3-4 sata u komadu, ako ti periodi nisu učestali (jednom dnevno, noću) i ako beba efikasno jede između tih dužih pauza. Ako beba ima fiziološku žuticu onda je bitno da je se ne pušta da spava dugo. Ja ne mislim da je tvoja beba gladna, ja mislim da njoj treba mala pomoć da jede efikasnije dok ne ojača da sama može povući bez puno napora. Beba dobro jede kad ima 6-8 mokrih pelena, 3-4 stolice dnevno. Ovo su odrednice za prve sedmice bebinog života. Vi već imate mjesec dana, tako da bi vama sad i jedna stolica dnevno bila pokazatelj urednog dojenje. Uredno napredovanje se naravno vidi i kroz bebino opće stanje, da je beba vesela, obraća pažnju na podražaje kad je budna, nema nekog neutješnog plakanja, kad spava onda je to miran san. Kažeš da beba često zaspi tokom podoja. To se jako često dešava kod novorođenčadi jer nakon prve ture mlijeka koja pod jačim pritiskom izađe, ona se umore i umjesto da nastave sisati i navuku slijedeću turu mlijeka ona zaspu. U tom slučaju se preporučuje da majka pomogne bebi u sisanju, te da produži maksimalno moguće periode aktivnog sisanja radeći tzv. kompresije dojke. Stvar je u tome da bebe padaju u san kad se smanji tok mlijeka iz dojke, te majka kompresijom nastoji produžiti dotok mlijeka prema bebi, a tako potaći bebu da i dalje sisa. Da li ti osjetiš kad mlijeko krene teći, primjetiš li kad beba počne da guta? Pisala si da je beba na početku halapljiva i da se često zagrcava, da li se to i sad dešava? Odgovori mi na pitanja pa ćemo riješiti kako da bebu malo potaknemo da pojede više. Nemoj brinuti, sigurno nije gladna!
|
|
|
|