Lejla Ka
|
Vjerujmi sve te razumijem. Malo mi je teško, ovako piskarajući ponuditi ti potrebnu utjehu, a znam da ti sada treba. Bebe u skokovima su nervozne nezavisno od gladi. Recimo da izraz "svašata im se skupilo" dobro opisuje stanje. A i ja i ti znamo da i najmanja nervoza, bilo šta neuobičajeno za bebu majku čini zabrinutom. Prvo na šta mame posumnjaju je nedostatak hrane. Takva nam je okolina, sve pohranjeno u tvojoj glavi te natjera na tu pomisao. Činjenica da ne možeš istisnuti mlijeko iz dojke znači samo to, da ne možeš istisnuti. U opće ne znači da mlijeka nema. Još jedna stvar, tvoj strah i zabrinutost, tvoja nervoza i poljuljano samopouzdanje nakon podatka da "beba za 15 dana nije dobila ni grama" može također poremetiti proces otpuštanja mlijeka iz dojki. Jer hormon stresa poništava dejstvo hormona koji je odgovoran za istiskivanje mlijeka iz dojki. Još ako se beba pri dojenju nervozi, ispušta doju pa ponovo prihvata, pušta pa plače, ništa od toga ne pomaže majci da se opusti prilikom podoja što je veoma važno. Ja vjerujem da i na ovu činjenicu da beba svako malo traži jesti, i ako je jela prije kratko vremena dođu još i komentari iz okoline? Ja ću ti sad napisati par savjeta da isprobaš. Vidi kako ide, pa se čujemo sutra. Ponudi dojenje i prije nego beba traži, da ne čekaš da se unervozi. Zagrij doke prije podoja toplim oblogom, po mogućnosti ostavi ga i tokom podoja. Probaj i laganu masažu dojke tokom podoja kao da istiskuješ mlijeko od grudnog koša prema bradavici, u okolo koliko možeš dohvatiti (ovo naravno bez obloga). Ako se beba unervozi na dojci, prekini podoj i pokušaj je umiriti, pa probajte ponovo. Nakon podoja u kojem si primjenila gornje savjete, a beba i dalje nije zadovoljna ponudi drugu dojku i ponovi proces. Ako i nakon svega beba i dalje negoduje ponudi joj opet prvu dojku na neko vrijeme. Ovo izgleda komplikovano, ali probaj, možda i ne bude išlo. Nisu bebe u skokovima najstrpljivija bića Prije svega, probaj se opustiti. Neće bebi biti ništa, ništa od ovofg joj neće naštetiti, to je njena normalna razvojna faza, koja najviše pogađa tebe, jer ti je nepoznata. Hto se tiće hape, koliko dugo daješ tu prvu flašicu što si uvela, a koliko drugu, mislim od kad?