Lejla Ka
|
Draga Azura, Što se tiče bebe mislim da se potpuno nepotrebno brinete. Ako dijete redovno mokri i ima stolicu ono dobiva dovoljno hrane i to je to. Ako nije stalno uspavano, ako reaguje na kontakt sa vama, ako samo pokreće ruke, noge, podiže glavicu, ispušta zvukove, ima periode mirnog sna, redovne podoje (nekih 10-12 u toku 24h) pri kojima aktivno jede i vi primjetite da guta sa djetetom je sve u redu. Sasvim je normalno da kao majka, a predpostavljam prvorotka, imate nedoumica i da ste nesigurni u ispravnost svojih postupaka, sve smo mi takve, pa i kad imamo više djece i kad imamo iskustva. Tri sata spavanja je i previše za bebu u prvim mjesecima života. Majčino mlijeko se probavi za nekih 1,5 sat i neki normalan ritam podoja u prvim mjesecima je na 1,5-2 sata. Tako da bebama u prvim danima života treba ponuditi podoje češće ako ne traže same duže vrijeme (neka duža pauza sna od 3-5h spavanja ako se dešava jednom do dva puta u toku dana, obično nakon kupanja je OK). Vaša beba raste i razvija se, i sve će više biti budna i tražiti da je se stimuliše različitim aktivnostima, a sve manje će spavati (relativno, ona će i dalje dosta spavati u poređenju sa odraslima, ali će se ti periodi postepeno smanjivati) i to je normalan tok stvari. Pa ne mislite valjda da treba da prespava prvi dio svog života Potpuno vas razumijem, kod nas vlada mišljenje da sita beba spava. Međutim velika je razlika između site dojene i site bebe nahranjene formulom. Majčino mlijeko ne opterećuje, lako se vari i daje priliku bebi da budna posmatra svijet oko sebe i uči. AD se jako teško vari, opterečuje bebin želudac i oduzima puno bebine energije pa se ostali sistemi u organizmu usporavaju i beba tone u san (zamislite sebe kad pojedete puno nečeg masnog i kaloričnog, odmah vam se spava). Zašto bi se trebalo što više opustiti? Kao prvo zato što nema realnog razloga za brigu, a drugo zato što majčino psihičko stanje utiče na procese vezane za dojenje. Kad beba počne da sisa u dojkama se dešava nešto što se zove refleks otpuštanja mlijeka. Kad se on desi mlijeko iz dojki teče u bebina usta i beba guta. Tad beba ne mora da se trudi da bi došla do mlijeka. Nakon nekoliko minuta prestaje taj refleks, beba opet sisa ubrzano pa se javlja slijedeći refleks i sve tako tokom podoja. U jednom podoju, zavisno koliko je beba revnosna dese se po 2-3, nekad i više refleksa otpuštanja. Na samom početku života novorođenčad nekad zadrijemaju odmah poslije prvog pa im treba malo pomoći da nastave sisati masažama dojke. Preporučujem vam i da pročitate post od Amrino na ovom linku: http://www.ringeraja.ba/forum/m_429526/mpage_1/key_/tm.htm#429526 U svemu što opisujete jedino mi se ne sviđa ova konstantna malo povišena temperatura, jer to nije uobičajeno, ako ta temperatura nije nešto što ste imali i prije. Moj bi vam savjet bio da makar napravite neki osnovni nalaz krvi da se vidi ima li povišenog CRP-a. Ne znam iz kojeg ste grada i kakav je kod vas sistem zdravstvene zaštite te koliko vam je zgodno da napravite nalaz krvne slike.
< Poruku je uredio Lejla Ka -- 20.5.2013 0:35:46 >