senka 81 -> RE: problemi sa dojenjem... (8.4.2013 22:24:25)
|
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka Moje ti je neko mišljenje da ako se beba ne buni, onda to nema nikakvog uticaja na ishranu. Znači to što je tebi "sušno" bebi je sasvim normalno. Postoji još jedna mogućnost, a to je da ti imaš "pogrešna" očekivanja od osjećaja koliko je mlijeka dovoljno. I onda se dešava slijedeće: kad nastupi taj "sušni" period zapravo se stabilizuje ponuda mlijeka prema potražnji bebe. Onda se ti prepadneš, pa intervenišeš i čestim podojima (koje nema razloga da uvodiš, slobodno pusti bebu da sama reguliše koliko joj je potrebno) ponovo povećavaš brzinu proizvodnje pa opet imaš pojavu da su ti dojke prije podoja nabrekle, da je pritisak na početku podoja veći ... Onda se opustiš i pustiš bebu da reguliše dojenje prema svojim potrebama, a kad se to desi ti opet misliš da nije dovoljno i sve u krug. Dojke ne moraju biti nabrekle prije podoja, ne mora refleks otpuštanja krenuti iste sekunde kad beba uhvati bradavicu, šta više i bolje je da nisu nabrekle jer tad u njima ima previše mlijeka, pa se zato i brže i jače otpušta. Najbolje je da beba reguliče učestalost podoja, a količinu mlijeka koja će u njima biti reguliše količina koju beba posisa. Jer u suštini ti nikad ne možeš znati koliko je beba u nekom podoju pojela (niti ne trebaš, zato je dojenje divno, ali nas zbunjuje jer smo naučeni da vjerujemo samo mjerljivom). Ona nekad samo gucne, nekad isprazni dojku. A dojke su npravljene tako da to "osjete" i prema tome se ravnaju. I proizvodnja se reguliše dok god traje dojenje, ona se može prozvoljno povećavati ili smanjivati, sve zavisno od učestalosti i efikasnosti podoja. Tako da i bebe od preko godinu ako u nekom periodu više doje mogu majci "nabildati" proizvodnju kao da hrane novorođenče, ili kad male bebe ne doje kako treba ili dobivaju nešto sa strane proizvodnja se smanji. Ne brini za proizvodnju ako beba doji kad želi. Pusti bebu da diktira učestalost podoja. Kad god traži ti daj, bez gledanja u sat i bez očekivanja nekog rasporeda. Kad beba dobije jesti kad želi, uredno piški i kaki i napreduje općenito dobro nema potrebe da ti nešto posebno vodiš računa o proizvodnji. Definitivno je ovo drugo.. I ja sam o tome razmisljala.. Jednostavno sam u grču skoro pa cijelo ovo vrijeme otkako dojim, jer ne zelim da mi se ovaj put desi greška kao s prvim djetetom koje je bilo iskljucivo na AD, tim više što mi ova beba ima alergiju na proteine kravljeg mlijeka (slučajno smo to otkrili, jednom kada sam bila odsutna od kuce 12 sati, dali su mu Aptamil, a on je dobio osip, i završio na Dexametazonu), i što znam da ga dojenjem ne izlažem riziku od reakcije na proteine kravljeg mlijeka.. Potrudit ću se da se dodatno opustim.. nadam se da budem uspjela. hvala vam za podršku.. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley27.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley27.gif[/image]
|
|
|
|