Lejla Ka
|
Draga Allssa, i ja ti želim dobrodošlica, i također mi je žao što smo se našli prvo na ovoj temi Vaš je problem dosta ozbiljan, ali nije ne rješiv uz dosta strpljenja i želje. Ako sam dobro shvatila, osim drena i rane na dojci, tebi izdajanje ide dosta teško? Puno bi mi pomoglo ako mi odgovoriš na slijedeća pitanja: - kako izdajaš, ručno ili pumpicom? - ako je u pitanju pumpica, koju koristiš? - da li ti je bolesna dojka nabrekla, uvećana, osjećaš li pritisak? - koliko vremena si sad već sa drenom i koliko ljekari prognoziraju da će ga zadržati? Što se tiće dojenja samo na zdravoj dojci, to ne bi trebao biti neki veliki problem. Nemoj se sekirati za količine mlijeka njih će biti sasvim dovoljno za tvoju bebu, što beba više doji više će dojka proizvoditi. Majka može sasvim normalno hraniti bebu na samo jednu dojku. S obzirom da će stanje u kojem se sad nalaziš uz odgovarajuću terapiju biti relativno kratkotrajno ja ti ne bih preporučila da eksperimentišeš sa dohranom i uvođenjem flašica jer to može biti velika zamka, i zakomplicirati dojenje. Interesuje me kako beba reaguje na svu novonastalu situaciju. Da li je nervoznija, da li je promjenila neke svoje navike, ili ne primjeti neku razliku? Ja ti ne bih smjela reči "doji na bolesnu dojku bez problema" ili "nemoj dojiti". Pristupi tom problemu su različiti, kod običnih mastitisa (koji mogu biti i bakterijski i ne bakterijski) nastavak dojenja na pogođenoj dojci se jako preporučuje. Postoje i neke preporuke da se nastavi dojiti i u tvojoj situaciji, ali jedna naša kolegica savjetnica (student medicine, pored toga) smatra da kod postojanja gnoja, koji je siguran dokaz jake bakterijske infekcije ipak treba pauzirati sa dojenjem, a mlijeko izdajati i baciti. Posavjetovat ću se o tvom problemu sa našom konsultanticom babicom pa ću ti javiti. Ja bih za sad izdajala i pauzirala, pa ćemo se koncentrisati na taj režim. Koliko često sada izdajaš? Imaš li neki raspored ili te nešto drugo potakne na izdajanje? Odgovori mi na pitanja, slobodno postavi još svojih, pa ćemo vidjeti kako ćemo dalje. Malena_A, da li ti je dojka tvrda, da li postoji neko izolovano mjesto koje je tvrdo, upaljeno i boli? Znaš li zašto te bole bradavice, da li su ranjave ili izgledaju normalno, ali i dalje bole na početku podoja? Ovaj osjećaj boli kod izlaska vani je sasvim normalan jer su dojke sad veoma osjetljive i promjena temperature utiće na stezanje i širenje kanalića koji su kod tebe sad pod punim pritiskom nadolaska mlijeka. Još mi reci da li koristiš neke jastučiće za dojilje između podoja? Ja bih ti preporučila da prije nego bebi daš dojku, zagriješ je nekom toplom oblogom. Bradavice bi trebalo što više da su otkrivene. Zgodno bi bilo i da kad beba doji na jednoj dojci omogućiš slobodno oticanje mlijeka iz druge, bar dok se ne uspostavi ponuda i potražnja. Ako su ranjave, trebala bi provjeriti da li je bebin položaj na dojci, tj način na koji beba dojku prihvata isprvan. Da sada ne širim na ovako malo podataka, piši opet, pitaj pa ćemo naći neko rješenje.