Lejla Ka
|
Draga Mona, dobro ti nama došla u dojilje! Kao prvo, sve što sada prolazite je normalna faza prilagođavanja, i nije nikakav problem. Ako sam dobro shvatila, najniža izmjerena bebina težina je bila 2000g, a onda nakon toga 2030g. Znači da je krenulo gore što je super. Beba od 14 dana bi trebala jesti češće od svaka dva sata. Ni slučajno joj se ne bi trebao nametati ritam, a dojka bi joj se trebala nuditi kad god je budna (ako je ne želi, OK). Isto tako ne bi se smio prekidati podoj, tj ograničavati dužina koliko beba treba dojiti dojku. Sve je normalno, od 5 minuta do sat vremena (i preko sat). Normalno je da beba traži i svakih deset minuta, i treba joj dati onako kako traži, to se zove dojenje na zahtjev. Ovakvo dojenje je nezamjenjiv način da se uspostavi pravilno dojenje i proizvodnja mlijeka. Vama je sada najvažnije da naučita pravilno hvatati dojku, na strani 15 ovog posta imaš u slikama opisano kako se beba dobro postavlja na dojku. Važno je da beba efikasno doji kada doji, tj. da se pri dojenju pokreće refleks otpuštanja mlijeka (to ti je kad nakon što beba počne sisati mlijeko krene samo teći), a to možeš primjetiti kad se bebina usta pokreću ovako: http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=123:really-good-drinking&catid=6:video-clips&Itemid=13 Na ovoj stranici možeš naći još puno super savjeta i korisnih videa. Ista dojka se nudi bebi u periodu od 2-3 sata da bi se obezbjedilo da beba popije i zadnje, najmasnije mlijeko. To ti izgleda od prilike ovako: beba doji i pusti dojku (zaspe ili ostaje budna, svejedno), ako traži opet da doji (pod tim se podrazumjeva buđenje ili negodovanje ili plač) unutar 2 sata daš joj istu dojku. Ako i ovaj put beba samostalno završi podoj i bude zadovoljna, slijedeći put daješ drugu dojku. Ako beba pušta dojku i nije zadovoljna, kenjka ili plače, ponudiš drugu dojku, s tim da ćeš slijedeći put prvo dati ovu koju si "načela". Ako beba, na početku priče, počne da se buni nakon dojenja na jednoj dojci, najprije se pokušavaju kompresije. Na strani 14 ovog posta, u mom odgovoru za mamu Sulty imaš objašnjene kompresije sa linkom, a ovdje možeš vidjeti kako se to radi : http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=34:4-day-old-after-tongue-tie-release-with-compressions&catid=6:video-clips&Itemid=13 . Ako i nakon toga beba nije zadovoljna nudiš drugu dojku. Znam da sad na početku zvuči komplikovano. Sve se ovo radi u cilju da beba dobije najmasnije mlijeko, i da se dojke efikasno isprazne da bi organizam znao koliko je mlijeka potrebno bebi. U ovom trenutku, sa tvojim "neiskustvom" ne/mogućnost da istisneš nešto iz dojki nije nikakav pokazatelj. Izdajanje je vještina koja se uči, a kod nekih žena (koje super uspješno doje svoje bebe) nikad ne profunkcioniše. Ja mislim da sad nema potrebe da se zezaš sa izdajanjem, da brineš o količini mlijeka i o tome kako je trebaš povećati. Sve će to ići svojim tokom, samo treba bebu pustiti na dojku koliko god joj je volja. Ovo ti može izgledati kao beskrajni krug hranjenja i presvlačenja, i ničeg drugog, no vjeruj mi to će proći vrlo brzo, a beskrajno je važno da se sad ti posvetiš samo bebi, a ostalo prepusti osobama u okruženju. Tvoja ishrana treba biti normalna, redovna, što zdravija. Tečnosti piješ koliko ti traži organizam, sigurno je da ćeš i sama osječati pojačanu žeđ. Nema nekih posebnih stvari koje trebaš piti, piji ono što ti najviše godi (meni, koja sam pasionirani vodopija, na početku su prijala samo neka "konkretnija" pića u smislu gustih sokova i slatkih kompota, voda mi nekako po ukusu bila prazna). Sa sigurnošću ti ne bih preporučila post, makar i bila u mogućnosti da postiš, jer draga, ovo je vrijeme najvažnije za uspostavu temelja svega za budućnost tvoje Aishe (krasno joj je ime, da bude sretna i hairli) i Allah je to tako odredio, a on nas ne tereti onim što nam je prevelik teret. Još bih te upozorila na predstojeći "skok u razvoju" o kom možeš pročitati ovdje: http://www.ringeraja.ba/forum/m_429526/mpage_1/key_/tm.htm, u postu od Amrino. Znači, sad negdje oko 3. sedmice vašeg zajedničkog života desit će se taj famozni skok u razvoju. U mom iskustvu do sadašnjeg savjetovanja, on majkama bude prvi problematični period, i često ih izbaci sa pravog puta dojenja. Zato pažljivo isčitaj o čemu se radi, i kako ga prevladati, da bi ste i ovu fazu uspješno pravazišli. Draga Mona, sigurno ste na pravom putu, a mi smo tu za tebe, za šta god ti bude trebalo. Pucaj dalje sa pitanjima, ja odužila po navici