Neca xxx -> RE: problemi sa dojenjem... (11.2.2013 0:41:59)
|
IZVORNA PORUKA: taurus IZVORNA PORUKA: Dalia_88 Evo mene opet na ovoj temi [sm=smiley19.gif] Beba place vec nekih 4-5 sati mozda i vise ni sama ne znam. Jedino je smiri kad joj dam da doji ali nema vise sta ni povuc. Ja kad stisnem nekoliko puta jedva kap izadje. Ona malo vuce p se pocne nervirat i plakat. Gura rukice u usta. Nema sanse da zaspi. Nit podrigne nit povrati ono malo kako inace malo bljucne (visak). Ona je gladna a nema sta izvuc [sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif] Sta da radim s nje. Da joj dam AD nemam srca ni za to, kao da joj otrov dajem, tesko mi nesto a i bojim se zbog stolice jer joj je inace neredovna. Vec treci dan nije kakila a prije par dana je tek sedmi dan kakila. Dusa me boli ne znam kako da je utjesim. Bojim se da nema dovoljno mlijeka, da nece nestat ne daj boze poludila bi. Iako me nocu isrcpi svakih 2h ustaje da jede meni je gore da ne dojim nego sto ne spavam kako treba vec mjesec i 5 dana [sm=smiley13.gif] morala sam reagovati na ovo podebljano pa draga Dalia ti sebi toliku psihozu praviš oko dojenja da bi poludila ako ti nestane mlijeka i misliš da je AD otrov[sm=zmeden.gif] ja ti neću davati savjete oko dojenja(jer sam ja svoju djecu trovala sa AD[sm=smiley36.gif]), ali ću ti reći da se moraš rasteretiti i biti opuštena iz tvog posta se vidi koliko si u grču i opterećena dojenjem........sve je to normalno nakon poroda, ali budi spremna i na situacije koje nisi možda planirala i prihvati ih normalno[sm=smiley1.gif] Moram i ja da komentarisem i da kazem da se vjerovatno radi o skoku u razvoju i da ce biti potrebno dan-dva da se uspostavi ponuda-proizvodnja mlijeka. Dakle, trebas dati sebi vremena, da do tvog mozga dođe signal da je potrebno više mlijeka i da se poveća proizvodnja. U pravilu, ovaj skok u razvoju trebate da pregurate bez dodavanja AD i ubrzo će sve biti ok. S druge strane, slažem se sa Taurus da si sebi stvorila preveliku presiju zbog dojenja. Razumijem te u potpunosti jer sam i ja bila u istoj situaciji. Smatrala sam da, ukoliko ne budem isključivo dojila, da ću brzo prestati sa dojenjem u potpunosti jer će nestati mlijeka, da ću biti loša majka, da neću imati tu povezanost sa bebom, da beba neće biti zdrava i tako sam upala u začarani krug u kome sam ja bila u grču, opterećena dojenjem, nisam se mogla opustiti što je veoma značajno za dojenje i proizvodnju mlijeka. Čak sam 2 puta pripremila bebi flašicu AD i zamolila muža da joj da dok sam ja sjedila pored i plakala. [sm=smiley13.gif] Užas. Beba je oba puta uredno povratila polovinu AD koje je popila, što sam ja protumačila kao znak da joj je višak. Kod mene se preokret zaista desio kada sam skontala da, čak iako ne uspijem sa dojenjem, da ću biti jednako dobra majka svojoj bebi. Baš kao što je i moja mama dobra meni, iako me nije dojila. Možda ovo baš i nije najbolji savjet na temi koja promiče dojenje: nemojte se brinuti, uvijek je tu AD. ALi zaista, ja sam se tek tada opustila i sve je krenulo svojim tokom. OPUSTILA SAM SE!!! Epilog: 6 mjeseci isključivog dojenja (ne računam ta dva puta kada sam joj dalla AD), nakon čega smo krenuli lagano sa dohranom uz dalje konstantno dojenje i dojili smo pune 2 godine. [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] Dakle, sve kako sam željela. pokušaj se malo opustiti, daj sebi i bebi malo vremena: 2-3 dana, da se uspostavi ponuda-potražnja. Doji na zahtjev, bez obzira koliko to često bilo i pokušaj da sebi ne stvaraš prevelik pritisak oko dojenja (znam da je ovo jako teško). Dojenje nije uvijek lako, ja uvijek govorim da je to projekat. Pokušaj da se hraniš redovno, supice, kompot, čaj. A što se tiče stolice, ja raspolažem informacijom da je kod isključivo dojenih beba normalno sve u rasponu od 10 stolica dnevno do jedne stolice u 10 dana, jer mamino mlijeko nema puno štetnih otpadnih tvari koje se moraju izbaciti stolicom. Sretno i pokušaj se opustiti. [sm=smiley31.gif]
|
|
|
|