Lejla Ka -> RE: problemi sa dojenjem... (10.2.2013 23:39:48)
|
IZVORNA PORUKA: dzejla2012 IZVORNA PORUKA: animagical ovi savjeti o navodnom dodavanju AD bez ikakve bojazni za dojenje su jednostavno pogresni čuj moji pogrešni kako ti to,a tvoji ???? da grudi skontaju [sm=zmeden.gif] jel to grudi imaju mozak pa da kontaju,žena kaže nema mlijeka beba plače valjda je najpreče bebu nahranit.mučiti dijete zbog principa "ja svojoj bebi iako je plakalo od gladi nikad nisam dala ad jer ja isključivo dojim"..nemoj da mašeš savjetima pregledanih od drugih,imala sam isto iskustvo kao i dalia i znam šta sam radila i uspjela sam da dojim. to je moje mišljenje a dojilje nek slušaju koga hoće. Svako ima pravo na mišljenje. No činjenice i dokazi su jedno, a mišljenje bez poznavanja činjenica drugo. Savremene prakse dojenja, dakle činjenice utvrđene naučno, od strane medicinara, međunarodnih pedijatrijskih institucija kažu: dodavanje bilo čega osim majčinog mlijeka, bez izrazite medicinske indikacije, remeti prirodne mehanizme regulacije proizvodnje mlijeka. Dojke nemaju mozak, ali majka ima mozak koji pod različitim signalima koje prenose nervi, hormoni, stimulacija bradavica dojenjem ima mogućnost da reguliše proizvodnju mlijeka, da je po potrebi smanjuje i povećava. Kad beba često traži dojiti, kad su podoji dugi, kad beba doji naizgled "na prazno" sve su to prirodni signali majčinom organizmu da je vrijeme da se količina koja se do tad proizvodila poveća. Ako se umjesto neograničenog podoja bebi da nešto drugo, organizam će misliti da u tom periodu mlijeka ne treba, i neće ga ni proizversti, a ono bebi realno treba i ona ga traži, samo što dobije nadomjestak. Dalia_88 pročitaj post na temi Skokovi u razvoju od Amrino, treći po redu, vidjet ćeš da se ne dešava ništa nenormalno, i da je to bebin mehanizam da sebi reguliše koliko će joj mlijeka trebati. http://www.ringeraja.ba/forum/Skokovi_u_razvoju/m_429526/tm.htm Proizvodnja se povećava postepeno, i obično se stabilizuje unutar 48-72h. Kod nekih beba se prvi skok desi i sa 3 sedmice života, i tad se najčešće napravi greška dodavanjem. Jeste li bili na kontroli, koliko je beba dobivala za protekli period?
|
|
|
|