eskimka
|
selenaaa, kod nas je apsolutno identicna situacija i drago mi je da sam procitala tvoj post da znam da nisam jedina :) E se rodila sa 4 kg a sada ima 5 i po mjeseci i ima 7.200 kg. Na zadnjem pregledu pedijatrica je takodje savjetovala da pocnemo sa uvodjenjem krute hrane jer kao ne prati standarde (po njenoj prici beba je sa 5 mjeseci trebala da udvostruci kilazu i da ima 8 kg - ja sam samo pokusavala da zamslim kakvog bi bumbara od djeteta imala da je u stvarnosti takva situacija). Nastavila sam je samo dojiti. Ovih dana joj napravim malo caja (oko cca 10 ml), danas sam joj malo jabuke skuhala ali od svega toga nije ni jednu kasikicu punu pojela... po danu jako malo siki, mm kaze da dijete maltretiram jer je po citav dan sa sikom ganjam :) imam osjecaj da jedino po noci jede kako treba (budi se 3 - 4 puta) a i tada jede aktivno nekih 5 min i zaspe... kaki svaka 3 - 4 dana, jednom je proslo i 10ak dana da nije kakila pa je 3 dana zaredom imala obilnu stolicu.... ona je jako aktivna beba, sa 3 mjeseca se prevrtala sa ledja na stomak, sa 5 je vec pocela da skakuce u krilu, a sada hoce da ustane na noge :) svi su se cudili kako je beba aktivna, cak je i pedijatrica kad smo bile na pregledu rekla da po motorici odgovara bebi sa 6 - 7 mjeseci (a ona je tad imala 5)... moj ti je savjet da joj ne dajes ad ako imas mlijeka, ako zelis mozes je pomalo upoznavati sa okusima jabuke, kruske tako da sa 6 mjeseci vec mozete imati jedan obrok koji nije mlijeko.... nadam se da nisam pogrijesila u nekim savjetima, ako jesam ispravite me, ali se ti nikako nemoj zbog toga sekirati (ne kazem da pedijatri nisu u ravu, ali mislim da nekad znaju i pretjerati) nadam se da sam svojim iskustvom bar malo pomogla jer ti meni jesi :) IZVORNA PORUKA: selenaaa Ja sam nova na forumu ali vas pravtim od trudnoce... Ovako imam bebu od 5 mjeseci, iskljucivo dijimo ali slabo napredujemo. Na rodjenju je imao 4 kg i 50 gr. Sada sa 5 mjeseci tezi samo 7 kg. Dakle 3 kg za 5 mjeseci, je li to premalo? Dr. mi je savjetovala dohranu, ali sam odbijala od pocetka... sad me kritikuje, napada... Prvi mjesec beba je dobila 1 kg i 400 gr, onda je poceo sve slabije i slabije da dobiva. On uredno doji, sam se nekako uobrocio i recimo ako izmedju dva podoja nisu prosla 2,5-3 sata, on nece da doji, ako ga slucajno prevarim pa da podoji sve ispovraca. Ima urednu zlatnozutu stolicu svakih 3-4 dana, nekad i dvije dnevno, pa nekad nema stolicu po 5 dana, onda ima obilniju. Pelenu su mu mokre, nije razdrazljiv, ne place, spava po cijelu noc, budi se dva puta da doji.Ma on je prava mirna bebica... Dr mi sad savjetuje da pocnem sa krutom hranom ako vec necu dohranu u smislu adaptiranog mlijeka. Mislim da on ne bi ni htio sad ad. ,ali nije ni bitno svjedno mu ga ne dam :) Sta da radim? Da li da pocnem sa krutom hranom, ima tacno 5 mjeseci.
|