Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Pretpostavljam da je Esmica ona hrabra žena što je rodila kod kuće, vjerujem da i zbog toga ona pridaje puno više važnosti isključivom dojenju, to je lijepo i pohvalno, ali trenutno izvor prevelike sekiracije, moja preporuka je dojiti i davati AD dok beba ne dobije dovolno na kilaži, poslije ako majka želi može postepeno izbaciti AD, ili nastaviti kombinovanu dohranu, dobrobit djeteta, majke , a zbog ove druge i cijele porodice je u pitanju, ovo nije više etičko pitane, dojiti ili ne dojiti već ga treba riješiti na najbrži i najbezbolniji način
i ja se slazem s tobom, s tim da bih ja ipak zovnula i azru da pogleda jel dijete pravilno doji
ali po nekim prethodnim postovima sam skontala da je ona prije zadnje bebe dojila troje djece , ispravite me ako griješim, kontam valjda žena zna pravilno dojiti, ali svakako ne treba zanemariti tajrin savet da se djetetu provjeri krvna slika
čeone kosti su kao kod moje H koja je kalirala 200 g od porođajne tešnine nakon 30 dana...
a ko med je samo mama dodoaj flašu uz siku...vodi dnevnik...idi dr. amri...i zovni azru da rješiš dilemu sojenja gdje se potkrala ''greška''
Sve je ovo divno,krasno,ali ja ne znam sta ti hoces,da ti mi kazemo,e super beba je vesela,ti nastavi tako,bit ce to uredu,Boze sacuvaj,stvarno mi nije namjera da te povrijedim,ali ne mogu da vjerujem da dvojis oko ovih stvari
meni mama prica kako sam ja rodjena sa 2,9kg i nikako nisam znala/htjela dojiti (ona je normalno dojila tudju djecu u bolnici) i nakon mjesec dana smrsala pola kile!dr je napali sta radi od djeteta i morala mi uvesti formulu, ali ja nisam htjela ni formulu i na kraju sam prezivjela zahvaljujuci kravljem mlijeku
Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .
Pretpostavljam da je Esmica ona hrabra žena što je rodila kod kuće, vjerujem da i zbog toga ona pridaje puno više važnosti isključivom dojenju, to je lijepo i pohvalno, ali trenutno izvor prevelike sekiracije, moja preporuka je dojiti i davati AD dok beba ne dobije dovolno na kilaži, poslije ako majka želi može postepeno izbaciti AD, ili nastaviti kombinovanu dohranu, dobrobit djeteta, majke , a zbog ove druge i cijele porodice je u pitanju, ovo nije više etičko pitane, dojiti ili ne dojiti već ga treba riješiti na najbrži i najbezbolniji način
i ja se slazem s tobom, s tim da bih ja ipak zovnula i azru da pogleda jel dijete pravilno doji
ali po nekim prethodnim postovima sam skontala da je ona prije zadnje bebe dojila troje djece , ispravite me ako griješim, kontam valjda žena zna pravilno dojiti, ali svakako ne treba zanemariti tajrin savet da se djetetu provjeri krvna slika
pa bili su u bolnici na jezeru, bebi su uradjeni svi nalazi, sve je uredu.... ja samo mogu reci da ja ne bih imala hrabrosti nastaviti iskljucivo dojenje u takvoj situaciji...sto ne znaci da se za mjesec dva to sve nece popraviti i promijeniti...
esmice masallah curica je divna.. ali ovako je izgledao i moj sin, dosta je kalirao, i na porodjajnoj bio tek 14 dan od rodjenja...iste upale okice, iste kosti, isti obrazi...kod nas je doduse krenulo taj 14 dan u plus, pa smo sa mjesec bili 1kg u plusu...hocu da kazem, oni brzo nadonkade, samo dok krene....mozda vama treba da ti mirne duse poslusas pedijatre, da se opustis pa da i dojenje proradi.. zelim ti od srca sve najbolje
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
Ova prva slika je prije prvog vaganja,mozda koji dan prije mjesec dana.Jos uvijek joj se vidi zutilo u ocima.Novijih slika nemam. Evo jos jedna poslije mjesec dana,a otkad ne znam. http://imageshack.us/photo/my-images/14/image2372.jpg/
Evo moje princeze,upravo doji.
Ja opet moram da napišem...Koliko sam shvatila, mi se u dva tabora podijelile: doji Esmice i Esmice dodaj AD. Oba s najboljom namjerom. Ali...Definitivno nije OK da beba za 7 dana dobije 10 g, čak ni 100 (sve i da tri vage ne valjaju). Ok, možda beba nije gladna pa se smješi, guguće...Ali joj očito nije dovoljno. Ja isto mislim da nema nekvalitetnog mlijeka, ali očito nešto ovom dojenju fali. I nije Esmica loša majka zbog toga. Dajte se žene prestanite igrati doktora, jing-janga i gluposti. Esmicinoj bebi nešto fali. AKo je tako kako JAsmin kaže, da su na Jezeru utvrdili da je beba zdrava hvala Bogu, onda joj fali hrane. I Bogu hvala pa ima AD. Esmice, idi kako je Amra rekla. Neko je rekao kako je glupost to na 2 h i sl. Draga moja, extremne situacije zahtjevaju extremne mjere. Esmice, daj da doji obje sike na 2 h po 10-15 min, pa joj tek poslije toga ponudi AD. Dakle prvo sika pa AD. Dakle redovno AD, ne samo ponekad. Pa za 7 dana vidiš kako djeluje. Pa korak po korak. Ja ti kažem, sa ovog sistema mi smo došli na isključivo dojenje. Mogli i s tri mjeseca, ali ja do tad navečer davala flašicu. Ne igrajte se žene. I ako hoćete, instinkt? Pa on Esmicu i drži nemirnom, tjera je. Ali kako smo svaka u haj-huj fazi prvih mjeseci možda ne može racionalno razmišljati. I sve da je 10 djece dojila...Pa ni svaka trudnoća nije ista, kamoli dijete. Esmice, poslušaj doktorice, nisu džaba rekle.
Izvinite,ali ja danima citam ovu temu,i ne mogu da vjerujem da se vise raspravlja o ovome,vi je ubjedujete da uvede AD,ona ne zeli,to je njena stvar,ako nece ne mora,njeno djete,njen problem.Mislim stvarno Boze sacuvaj,po nekim postovima ispada da su djeca sa AD jadnici koji su trovani.Ovo je meni pretuzno,da jednu zenu cije djete ne napreduje uopce niko ne moze ubjediti da se ostavi dojenja i sad jos ja treba da je nagovaram,kako da je nagovorim kad ona to ne zeli,suvisna rasprava
Joj Emice,kako mozes tako okrutno napisati post.Pa zena kaze da je uvela ad prije 7 dana i da ce nastaviti kombinovati.Je l` vi citate ili je samo bitno da se nesto napise?!?
Esmice, zaista mi je zao sto prolazis sve ovo. nisam sve iscitala sto ste veceras pisale, jer osjetih potrebu da ti ispricam iskustvo moje zaove i njenog sina, mozda ti pomogne. Njih su pustili kuci nakon sedam dana od rodjenja beba, sa kilazom od 1570 (u 30.sedmici rodjen), rodjen 1780, nakon 5 dana beba ima 1510gr, uz dojenje...uglavnom nakon svih periperija dolazi do dr. koja daje sljecdece savjete: -izdojiti ono prvo mlijeko i baciti -pustiti bebu da doji, ostatak izdojiti i spricom bebu hraniti -bebu drzati uspravno dok doji, glavu joj skroz priljubiti uz dojku mislim nemoguce uraditi sa 2 ruke, pa je ona pravila sebi od esarpi kao sling -bebu hraniti na svako 1,5-2h i u noci i u dani Ovo je zaista bio zacarani krug, ja ne znam kad je ona ni jela ni spavala ali je uspjela, islo je sporo, svakih 10 grama je znacilo jako puno. Nadam se da ce i kod vas krenuti.
Evo nesto konkretno :).
Izvinite,ali ja danima citam ovu temu,i ne mogu da vjerujem da se vise raspravlja o ovome,vi je ubjedujete da uvede AD,ona ne zeli,to je njena stvar,ako nece ne mora,njeno djete,njen problem.Mislim stvarno Boze sacuvaj,po nekim postovima ispada da su djeca sa AD jadnici koji su trovani.Ovo je meni pretuzno,da jednu zenu cije djete ne napreduje uopce niko ne moze ubjediti da se ostavi dojenja i sad jos ja treba da je nagovaram,kako da je nagovorim kad ona to ne zeli,suvisna rasprava
Joj Emice,kako mozes tako okrutno napisati post.Pa zena kaze da je uvela ad prije 7 dana i da ce nastaviti kombinovati.Je l` vi citate ili je samo bitno da se nesto napise?!?
Citam evo ima 10 dana kako djete ne napreduje,dr kazu da je dehidrirano,drugi kazu da je iscrpljeno,a ona i dalje odbija da ga prebaci na AD,jedna bocica AD je smijesna,i onda sam ja okrutna,ne znam bas jasmin razmisli jos jednom ko je ovdje okrutan
Da si procitala znala bi da daje ad vec 7 dana.A za dehidraciju i isrpljenost nisu imali dokaz iz nalaza,vec puka galama kada zele poniziti majku da nema pojma,da prekine dojiti i sl.Valjda se za svaku tvrdnju treba imati dokaz.
Da si procitala znala bi da daje ad vec 7 dana.A za dehidraciju i isrpljenost nisu imali dokaz iz nalaza,vec puka galama kada zele poniziti majku da nema pojma,da prekine dojiti i sl.Valjda se za svaku tvrdnju treba imati dokaz.
mi smo ovdje da damo savjet ako želimo znamo možemo hoćemo, a on ne mora biti uvažen što se sviju nas tiče ima konstruktivnih prijedloga i to je baš dobro, krenuće beba aBda, a dramatično jeste ko bi mlijeko mogao analizirati jedino da svoje zdravlje procijjeniš
Ma ja,haj dobro.Sretno njoj pa kako god
Hvala i tebi.Imala si dobru namjeru.
esmice,jel na tebe neko vrsi pritisak da moras dojit iskljucivo..jel te sid reci da ne dojis a cetvrto dijete...mozda finansijski ne mozes podnijeti AD.....eto ja bubnula ri stvari koje realno mogu se desiti nekom pa da svoje dijete a i sebe tako muci...a to i djeluje da radite mucite se i izgladnjavate,kako ti nju tako i situacija tebe... samo da napomenem da su mene svi ovi razlozi cista glupos,posebno prva dva ali eto,...trazim neku realnu mogucnost da te shvatim....
Ja opet moram da napišem...Koliko sam shvatila, mi se u dva tabora podijelile: doji Esmice i Esmice dodaj AD. Oba s najboljom namjerom. Ali...Definitivno nije OK da beba za 7 dana dobije 10 g, čak ni 100 (sve i da tri vage ne valjaju). Ok, možda beba nije gladna pa se smješi, guguće...Ali joj očito nije dovoljno. Ja isto mislim da nema nekvalitetnog mlijeka, ali očito nešto ovom dojenju fali. I nije Esmica loša majka zbog toga. Dajte se žene prestanite igrati doktora, jing-janga i gluposti. Esmicinoj bebi nešto fali. AKo je tako kako JAsmin kaže, da su na Jezeru utvrdili da je beba zdrava hvala Bogu, onda joj fali hrane. I Bogu hvala pa ima AD. Esmice, idi kako je Amra rekla. Neko je rekao kako je glupost to na 2 h i sl. Draga moja, extremne situacije zahtjevaju extremne mjere. Esmice, daj da doji obje sike na 2 h po 10-15 min, pa joj tek poslije toga ponudi AD. Dakle prvo sika pa AD. Dakle redovno AD, ne samo ponekad. Pa za 7 dana vidiš kako djeluje. Pa korak po korak. Ja ti kažem, sa ovog sistema mi smo došli na isključivo dojenje. Mogli i s tri mjeseca, ali ja do tad navečer davala flašicu. Ne igrajte se žene. I ako hoćete, instinkt? Pa on Esmicu i drži nemirnom, tjera je. Ali kako smo svaka u haj-huj fazi prvih mjeseci možda ne može racionalno razmišljati. I sve da je 10 djece dojila...Pa ni svaka trudnoća nije ista, kamoli dijete. Esmice, poslušaj doktorice, nisu džaba rekle.
Slezem se, Esmice doji i nakon dojenja napravi bocicu Ad mlijeka, bar 50 ml. Ja mislim da ce ti se dosta toga reci i time hoce li ona htjeti popiti to mlijeko ili ne. MOja prijateljica doji malog i on doji po sat i pol i opet nakon toga pojede njeno izdojeno mlijeko na kasikicu i tek tada zaspe tri sata u komadu. U svakom slucaju zelim ti puno srece
< Poruku je uredio sporty mamaa -- 30.8.2012 1:02:07 >
Draga Esmice,pusti dojenje,nemoj ga toliko forsirati. Tvoja bebica je najvaznija. Ja da sam na tvom mjestu,ja bih vec sutra ujutro pozvala Azru. Zene je mnogo hvale. Vidi sta ti ona kaze,babice su dosta iskusne. Nahrani dijete sa AD. Mnogi nisu dojili,i danas isto imaju zdravu djecicu. Isto kao i dojenu. Opusti se.
Nemam puno vremena da iscitam sve postove, otprilike mislim da sam shvatila o cemu se radi. Esmice moja curica je takodje jako malo dobivala na tezini; u prva 2 mjeseca samo po 400g, a kasnije je to znalo biti i samo 50g za mjesec. Ja djecu inace vodim kod dr Sefike, ali ona mi nikada nije rekla da joj uvedem AD. Znaci, ako ti je ona rekla da joj uvedes AD onda nemoj ni razmisljati da li ces ili neces, jer je ocito vidjela da bebi treba. Ti naravno nastavi sa dojenjem, mozes cak izdajati svoje mlijeko i davati bebi na flasicu (ukoliko ona pocne odbijati siku). Ja sam pobornik dojenja, moja mladja je dojila 2,5godine, ali ako je dr rekla da se uvede AD onda nema pogovora. I da, jedini savjet koji je meni dr Sefika dala tada je bio: TI moras vise da spavas, da se odmaras, da bolje jedes... sve je do tebe; mlijeka imas, beba doji, ali to mlijeko mora biti kvalitetno da bi ona dobivala vise od 50g mjesecno. Esmice, ne znam kakva je situacija kod tebe, imas li jos djece i sl, ali ako ikako mozes da ti neko pomogne u kuci, oko djece i sl, a ti da se narednih 15-ak dana posvetis samo sebi i svojoj bebici. Sretno draga!
Moja cura se rodila sa 4300 g. iz bolnice je izasla sa 4 kg. 5 dana nakon rodjenja je imala jos manje. Paronazna je rekla da hitno moramo na pregled. Tada je doktorica rekla da joj moram dati AD jer beba ne da ne dobija na kilazi, nego konstantno gubi. Ja sam znala da imam i vise nego dovoljno mlijeka, ali da je moja beba jednostavno previse spavala i bila je jako lijena za dojenje. Zamolila sam dr da nam da priliku za popravni jos 7 dana. Nakon 7 dana konstantnog budjenja i jela svakih skoro sat vremena, a ostalo po njenom zahtjevu dobila je 150 gr, a onda u narednoj sedmici 300 gr. Mozda kod tebe nije ovakva situacija, ali eto mozda ti nekako pomogne. Znam da je problem bio predugo spavanje.