Lejla Ka -> RE: problemi sa dojenjem... (28.3.2012 13:02:47)
|
IZVORNA PORUKA: elmaL Evo i mene prvi put nakon poroda da se javim na nekoj temi, i sta bi drugo bilo vec problemi s dojenjem[sm=zmeden.gif] Naime, jucer sam dobila temp 38,6 mi bila, otisla kod ginekologa kaze previse mlijeka, da izdajam nakon svakog podoja i dao mi antibiotik da pijem. Cim sam dosla kuci mali je podojio dobro onda ja rucno izdojila i postale su pravo mekane, medjutim temp sam imala citavu noc. Zvala babicu koja mi je bila u patronazi ona pogledala kaze dojke su ti sasvim ok nema problema, nema uopste onih tvrdih grudvica ili sl, i rekla mi da dobro beba podoji i da ja ostatak izdajam. Ja doduse imam bol samo na jednom mjestu u desnoj dojci sa strane koja se pruza skoro do pazuha, i to mi je tako vec dva dana, desna mi je inace uvijek punija, jer je od pocetka vise nju dojio. E sad ne znam sta da radim da mi prodje ta bol, kad se izvuce mlijeko kao da prestane boliti medjutim u roku 20 min ponovo pocne, i to na dodir je bas bolno. Cini mi se danas da beba malo odbija ovu dojku, place i nece bas da je prihvati odmah, a kad ga prebacim na drugu odmah uzme. A temp je danas spala na 37.2. Da li neko zna sta bi mi mogla znaciti ta bol, kaze mi babica tu su ti mlijecni kanalici, ali oni nisu uopste tvrdi niti se osjete kvrzice, pa ne znam sta da radim[sm=zmeden.gif] Na bolnu dojku bebu probati staviti u položaj fudbalske lopte: [img]http://img38.imageshack.us/img38/6213/dojpolnogloptaw.jpg[/img] Staviti mlaku lisku kupusa na bolno mjesto. NE IZDAJATI VIŠAK nakon podoja jer će to samo proizvesti više mlijeka koje će opet napraviti problem. Izdajati samo ako se osjete kvrge ili tvrde ploče, ako dojke jako nabreknu i bole, a beba nije raspoložena da doji. Tada izdojiti samo onoliko koliko da se osjeti olakšanje. BEBI NUDITI DOJKU KAD GOD JE BUDNA! Ne praviti nikakav raspored ni u razmaku između podoja ni u trajanju podoja na jednoj dojci. Dok beba doji lagano masirati dojku kao da je miluješ čvrstim pokretima od rebara prema bradavici svuda u okolo koliko možeš dohvatiti da pomogneš i bebi da više pojede i sebi da se dojke bolje isprazne.
|
|
|
|