scarlett
|
IZVORNA PORUKA: miks Drage moje cure....imam par stvari da vam napisem sto sam saznala prije dva dana. Nakon moje kiretaze dva doktora su me drugacije savjetovali....jedan mi je rekao da cekam menstruaciju da vidim hoce li mi to nesto malo izaci samo od sebe a drugi mi je dao ergometrin i buscopan da mi proba to istjerati vani...uglavnom svako drugacije. Na kraju sam odlucila da se javim jednom nasem doktoru koji vani radi vise od 10 godina a on mi je rekao slijedece: Kiretaze se vani skoro nikad ne rade...samo 10% zena imaju kiretaze. Zene do 20sedmice uvijek uzimaju lijek Misiprostol svaka 4 sata...skoro svaka zena pobaci taj isti dan...ukoliko ne izbaci sve onda se daje ta tura lijeka opet slijedeci dan. Akoostane i poslije druge ture nesto onda se ceka menstruacija...tek ukoliko tada ne izadje sve radi se kiretaze. Uglavnom to se vrlo vrlo rijetk desava. Znaci da ovdje svi od,ah idu na opcije kiretaza bez da uopste probaju to prirodnijim putem sa tabletama vaginalnim.....to boli vise naravno ali je puno zdravije za zenu i njenu matericu. Kiretaze uopste nisu zdrave. Cula sam da Maja sto radi kod Mehmedbasica ima te tablete ali ne daje ih krajem treceg pa na dalje. Bolnica nasa bi trebala da daje te tablete. Uglavnom postoji drugi nacin rada vani koji je zdraviji i prirodniji nego nas ovdje. Ja sam preksinoć prošla ovo s tabletama. Bila sam u 9 sedmici, splet okolnosti me doveo kod dr. Mehmedbašića i pitala sam ga koje su mi opcije. Naveo mi je 3, a jedna je ova o kojoj miks priča. Tada sam prvi put čula za pobačaj pilulom. Odlučila sam se za taj postupak. Bila sam i kod dr. Jadranke Dizdarević koja mi je također rekla za tu varijantu, može se raditi i kod nje. Za ovaj postupak se mora potpisati dobrovoljni pristanak. Dr. upute šta se može očekivati. Rekli su mi da je uzimanje te pilule (ne znam kako se zove i da li je to ta koju je miks navela) oralno ili apliciranje vaginalno, zavisno od visine trudnoće, ali se mora biti spreman da tableta možda neće djelovati uopšte ili da i poslije dejstva ne izađe sve i da se opet naknadno mora čistiti. Rekli su mi da se moja trudnoća smatra visokom za ovaj način i da je velika vjerovatnoća da će recimo ostati komadić posteljice i da će morati naknadno odstraniti, a jedna od sestrica je dodala i da je prethodni CR dodatna otežavajuća okolnost, da očekujem bolove poput jakih menstrualnih, da postoji mogućnost povraćanja, nesvjestice itd. Ja sam se zbog nekih svojih razloga odlučila da ipak rizikujem i hvala Bogu sve je dobro prošlo. Negdje oko 17h mi je aplicirana ta tableta (čini mi se da je dr. rekao da su dvije) i rečeno mi je da će nakon 3-4 h krenuti lagani bolovi. Međutim blagi bolovi su krenuli oko 19h i postajali intenzivniji, oko 10 su već bili jaki i tada sam prokrvarila. Do 3h su me već razdirali bolovi, bilo je to puno jače od jakih menstrualnih, promijenila sam sve moguće položaje i oko 3h je izašlo. Mislila sam da je to to, bolovi su se smanjili ali i dalje su bili toliko jaki da nije bilo sna. Mislila sam da je to nekakav prirodan proces, međutim nešto poslije 6h izašlo je još. Tek tada su bolovi prestali. Povraćala sam, oba puta mi se zanesvjestilo, pala sam u kupatilu, muž me poljevao vodom, izgubila sam mnogo krvi. U 8h smo već bili ponovo kod dr., pregledali su me, UZ je pokazao da je sve izašlo. Doktori su bili pozitivno iznenađeni. Dobila sam i jednu takvu tabletu da popijem, rečeno mi je da će nakon nje uslijediti bolovi 30% od onih koje sam imala noć prije, međutim nije bilo tako strašno ili sam ja već više bila toliko ispaćena da više nisam ni osjećala. Uključilisu mi ergometrin, xiclav i buscopan, te rekli da uključim nešto za pojačanje krvi i da se dobro čuvam prehlade i infekcija. U ponedjeljak moram ponovo na kontrolu. Krvarim i dalje, pomalo boli, ali sve u svemu, ja sam zadovoljna, jer sam se svjesno upustila u to i meni je ovaj način nekako manja trauma. Jako je važno da se ima neko pored sebe, za ne daj Bože, jer nikad ne znamo koliki je prag tolerancije boli i kako će organizam reagovati, ali naravno dok boli tu niko ne može pomoći. Ja sam bila sama u sobi, ali MM je bio u susjednoj sobi i bio pripravan, inače bez njega ne znam kako bi to sve završilo. Teško je bilo i da bar nisam morala proći kroz to, ali opet kažem hvala Bogu i na ovoj mogućnosti. Ja se nisam pokajala što sam odabrala ovaj način.