hanabanana -> RE: Razvod braka!! (23.12.2010 10:08:51)
|
IZVORNA PORUKA: edin_i_armina U Svicarskoj kada jedno ili drugo vara, nevjera nije argument za razvod, zakon ne prihvata NEVJERU!! Sto znaci da vas suprug/a ima pravo varati, ako trazite razvod braka, mozete ga dobiti ali njegov ili njezin cin, ne igra nikakvu uloga u proceduri, Ccccc, molim vas prestanite se igrati pravnika. Vjerujem ja da većina misli da je pravo pisancija od fax, ali vjerujte da nije. Evo recimo, po porodičnom pravu F BiH postoji samo jedan razlog za razvod braka a to je teška i trajna poremećenost bračnih odnosa. Novina je da se ta " poremećenost " ne mora više dokazivati. Ili ako primjenimo analogiju, ni po porodičnom pravu F BiH ne možete napisati: Hoću se razvesti jer me je varao! Zašto? Zato što ima ljudi koji smatraju da je ok živjeti u tzv. otvorenim brakovima. Ne možete ni napisati: hoću se razvesti jer me je tukao! To ne znači da muž/žena ima pravo da tuče bračnog druga, nego se time bavi drugio dio prava, krivični, a ne porodični. Ali imate pravo napisati želim se razvesti radi teških i trajno poremećenih bračnih odnosa. I prst u uho. Niko od vas ne zahtjeva više da dokazujete zbog čega su nastupili i kakvi su i dali su ti odnosi poremečeni. Nekome razlozi za to mogu biti i prljave čarape pored kreveta. IZVORNA PORUKA: edin_i_armina A zena u skoro 100% slucejva ima zagarantovanu pobjedu nad supruga, dobija dio njegove penzije, pola njegove ustedjevina u drugom stubu iako nije recimo nikad radila ili malo radila, dobije takodjer gotovo 2/3 muzjeve plate, tako da covijek na kraju ima samo za garsonjeru i da prezivljava. Cak iako zena sebi nadje drugog partnera bivsi muz nastavlja placati... Čak ni Šveđani ne štite tako ženu, a kamo li švicarci. Kad dodje do razvoda, tu nema pobjeđenih. LIčno mislim da se tu uvijek radi o porazu, bez obzira ko pokrenuo brakorazvodni postupak. U svakoj državi, pa i u Švici imate bračnu stečevinu i ono što smo stekli prije braka. Ono što smo stekli prije braka ne može niko nikada da uzme. Ta imovina je ono što smo imali bez bračnog druga. Tako da kada kažeš: ima pravo na pola njegove imovine.... To znači da ima pravo na pola bračne stečevine. I to na kraju krajeva pravedno. Ako žena nije radila van kuće, 100 % je radila u kući. Čistila, prala, kuhala....rađala, odgajala djecu. To je posao koji se ne vidi ali koji je vrlo zahtjevan. I naravno da ima puno pravo na dio zajedničke imovine. Pravo na izdržavanje stiče utoliko ukoliko joj to sud dodijeli. Nema ga pravo svaka žena, postoji razlozi zbog koji že sud da ih dodijeli. Ovo nema veze sa alimentacijom za djecu. I dakako, izdržavanje će dobiti samo ako joj bivši supružnik to može platiti.
|
|
|
|