Hanady RR
|
Moje dvije djevojčice jedu iste obroke smao količinski različite u skaldu s auzrastom...mada ova mlađa uveliko prati stariju Starija 5 i pol godina, mlađa 3 godine za mjesec dana... ele. ustajemo rano, najprije dobiju po kašiku meda radnim dnaima one piju mlijeko po 250 ml domaćeg kod nane a vikendom kući oko 7.30 ujutro... 10.00 - doručak...mi obavezno imamao jaje za doručak...ako ga nije bilo toga jutra one jedva čekaju sutra ujutro , mladi sir, sirne namaze i tvrde sireve, kiflice domaće lane i slatka jedna , peksimete, slane palačinke, kartofl-pufl, uštipke sa povrećme, integralne kifle ili neko drugo pecivo domaćeg karaktera, muffine lsane sada več pojedu i viršli u salama, paštete nisu ljubitelji niti jedna i inače svega iz konzerve to im nije milo sekunde...tunjevinu podvalim u namazu koji mi pravimo i koji je u zdjelici našoj da me ne skontaju da je konzerva 12.- užina...voće obavezno, il u voćnoj salati ili onako u komadu...uvijek u užini imaju nešto što bi ih nahranilo...sutlija, pahuljice sa mlijekom, kifle neke ako sma im ponijela ujutro, namaz domaćeg džema il ajvara sa šoljom čaja od ćubre ili šipurka...elem raznovrsno kako kad. Ova užina se zna pomjeriti u zavisnosti do spavanja mlađe...ali s etako pomjera i sljedeće a to je obavezna supa u 14,00 sati. supa domaća do 16,30-17 ne jedu više ništa...eventualno dobiju red čokolade ili bombone, ili neku grickalicu tipa smoki ili grisini ( čips ne vole) al to ne smiju jesti iza 15 časova... u naznačeno vrijeme lod 10-17 nama je ručak...moje cure ručaju sve...mi ni sebi ne rpavimo previše začinjenu hranu pa one regularno sa nama i ručaju...naš svaki ručak sadrži meso + prilog osima naravno kad je pita, dolam itd...one čak ponekad opet poejdu supu prije glavnog jela iako su jele onu za užinu nakon ručka mi imamao desert... obavezno pravimo kolače, puding, sutliju, slatke muffine itd u 19,00 one večeraju... pahuljice, slane palačinke ili namaze džema sa mlijekom ili čajem, slane muffine, kiflice neke slane il slatke, rolate ili štrudle slane ili slatke sve zavisi za što smo bili sprmeni taja dan... ono što je kod nas važno reći da moja djeca su opjednuta pavlakom...smao u grah i supu je ne stavljaju ( starija zna i u krem supe ubaiciti pavlaku) tako d aona fino povelika nama dan može biti haman sa njima u 20 najdanlje 20.30 a nekada odmah pošto pojedu za 15 minuta spreme se u krevete... mlađa zna tražiti opet mlijeka da popije iz šolje u kuhinji ako nije bilo za večeru... Uglavnom one po vazdan jedu... nekih većih problema sem u trenutcima bolesti nisma imala... tako da moj primjer nije ni mjerilo nikome.... Ono što vodim računa je da svaki dan imaju unos mlijeka, mesa, povrće i voće...obavezno. kojim obrokom i količinom sve zavisi od dnevnog rasporeda i raspoloženja kuharice i nane